Δήμαρχος Λέσβου και Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου πήγαν να χειροκροτήσουν τον Τσιπρα- Η ομιλία τους στο κλείσιμο του 14ου συνεδρίου

Αψηφώντας την εντολή του Λεσβιακού λαού οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ο Δήμαρχος Λέσβου και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου βρέθηκαν στην κεντρική εκδήλωση του 14ου συνεδρίου και έβγαλαν και ομιλία.


Αναλυτικά

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΣΒΟΥ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ

Στην ομιλία του κατά την λήξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε στην αρχόντισσα του Αιγαίου, τη Λέσβο και στην πρωτεύουσά της, τη Μυτιλήνη. Ένα νησί με ιστορία 4.000 ετών και τεράστια πολιτισμική κληρονομιά σε κάθε γωνιά, την οποία παλεύουμε να κρατήσουμε ζωντανή. Ένας τόπος που πρόσφερε στην ανθρωπότητα ζωγράφους, ποιητές, μελωδούς και φιλόσοφους ενώ υμνήθηκε όσο κανένα άλλο νησί από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων και τους κάθε λογής επισκέπτες του.

Έρχεστε στη Λέσβο σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Βιώνουμε καθημερινά τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης ενώ παράλληλα η κοινωνία μας δοκιμάζεται καθημερινά από την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος.

Αμφότερα, συζητήθηκαν κατά τις εργασίες αυτού του νέου θεσμού, του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, το οποίο ελπίζουμε να συνεισφέρει ουσιαστικά στην λύση τους. Η δική σας παρουσία καθώς και η παρουσία πλήθους κυβερνητικών στελεχών αυξάνει τις προσδοκίες μας και ευχόμαστε να μην διαψευσθούμε.

Το νησί μας βρέθηκε στο κέντρο των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών από τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αποτελώντας ένα φάρο ελπίδας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για όλη την Ευρώπη. Σηκώσαμε, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη,  ένα τεράστιο βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων μας, το οποίο παρά τις όποιες προσπάθειες συνεχίζει να μας καταρακώνει. Η συνολική διαχείριση της κατάστασης βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι αρνητικές συνέπειες ενισχύουν το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου στην τοπική κοινωνία. Αυτός ο αυξανόμενος φόβος, ενισχύεται από την ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και γίνεται αστείρευτο νερό στο μύλο ακραίων στοιχείων και ιδιοτελών πολιτευτών, που επιχειρούν να οδηγήσουν την τοπική κοινωνία στο μονοπάτι του διχασμού. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας διχασμού βιώσαμε πριν από λίγες με την έκρηξη της βίας στην πλατεία Σαπφούς παρά το γεγονός ότι αποτελεί κοινό αίτημα τοπικής κοινωνίας και αιτούντων άσυλο η άρση του Γεωγραφικού περιορισμού και η μετακίνησή τους από τη Λέσβο. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος. Πρέπει τώρα να γίνει πράξη η αποσυμφόρηση της Λέσβου και πάση θυσία να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή. Μόνο έτσι θα περάσουμε από την απλή καταδίκη της βίας στην ουσιαστική απομόνωση των ακραίων στοιχείων. Βρισκόμαστε υπό το καθεστώς συνεχούς απειλής από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος χρησιμοποιεί ανθρώπους, που οι δικές του στρατιωτικές επεμβάσεις τους ανάγκασαν να τραπούν σε φυγή, ως διαπραγματευτικό μέσο. Ενάντια στις πολύ καλές σχέσεις, που έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους δύο λαούς, χρησιμοποιεί ανθρώπινες ψυχές ως όπλα ενάντια στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η μόνη απάντηση σε όλα αυτά είναι η διατήρηση της ενότητας των τοπικών κοινωνιών, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας. Η πρόοδος των νησιών μας είναι η καλύτερη αποτρεπτική στρατηγική ενάντια σε κάθε είδους απειλή εναντίον της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Πέρα όμως από την διαχείριση των προσφυγικών ροών καλούμαστε να ξεπεράσουμε και τις επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. Επιπτώσεις, που πολλαπλασιάζονται και αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγο της νησιωτικότητας. Δυστυχώς, οι ιδιαιτερότητες των Ελληνικών νησιών και τα αναπτυξιακά εργαλεία με τα οποία μπορούν να τις ξεπεράσουν, δεν προωθήθηκαν με σοβαρότητα τη στιγμή που έπρεπε, όπως έγινε με άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης. Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α είναι το μόνο αντισταθμιστικό μέτρο υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών. Ιδιαίτερα για τα ακριτικά νησιά, όπως η Λέσβος, το κόστος μεταφοράς αγαθών δεν είναι το μόνο ζητούμενο, καθώς οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό της φθηνής Τουρκικής αγοράς, με αποτέλεσμα πολλές βιοτεχνίες να κλείνουν και άλλες επιχειρήσεις να παλεύουν να παραμείνουν ζωντανές. Συνεπώς, το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα αυτοτελές μέτρο και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι, η διατήρηση αυτού του μέτρου απαιτεί πολιτική βούληση και δεν είναι μέρος Ευρωπαϊκής οδηγίας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι η διατήρησή των χαμηλών συντελεστών σε όλα τα νησιά και η εξάλειψη του ΦΠΑ για τα πολύ μικρά νησιά ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα μας, διότι είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση των νησιωτικών οικονομιών.   

Συμμετέχουμε στο Συνέδριο αυτό ως ένας από τους βασικότερους φορείς ανάπτυξης, που παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες συνεχίζει να διεκδικεί και να πραγματοποιεί μεγάλα έργα για τη Λέσβο. Ένα από τα βασικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε είναι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο ορθά θεσπίστηκε και ευελπιστούμε να διατηρηθεί, καθώς και το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη διάθεση και τη βούληση όλων των κυβερνητικών στελεχών για ουσιαστική βοήθεια. Όμως, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ένα άκαμπτο πλαίσιο δράσεων, δένουν ουσιαστικά τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε μια περίοδο έκτακτων συνθηκων, οι διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν, ώστε να υλοποιούμε εγκαίρως δράσεις, που ανακουφίζουν την τοπική κοινωνία. Είναι αδιανόητο να εργαζόμαστε καθημερινά κάτω από το καθεστώς έκτακτων συνθηκών και να συναντάμε σε κάθε βήμα, γραφειοκρατικά εμπόδια και χρονοβόρες διαδικασίες.  Αγκυλώσεις, που προκαλούν την μη ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, την μη παραχώρηση χώρων από το ΤΑΙΠΕΔ τους οποίους είμαστε έτοιμοι να επισκευάσουμε και να αναπτύξουμε και την καθυστέρηση υλοποίησης έργων πνοής για τον τόπο μας.

Η ανάπτυξη όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με κρατικούς πόρους αλλά και με ιδιωτικές επενδύσεις. Η Λέσβος, είναι ένα μέρος, το οποίο προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για νέες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και στην τεχνολογική καινοτομία. Είτε πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις είτε για μικρές πρωτοβουλίες ανθρώπων, που επέλεξαν να ζήσουν εδώ, όλες προσκρούουν στον κυματοθραύστη που λέγεται γραφειοκρατία.  Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις μεγάλες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά κυρίως στα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και την προώθηση τοπικών προϊόντων, στους νέους που θέλουν να συνδέσουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και στα παιδιά που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε όλο το κόσμο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Ως Δήμος Λέσβου έχουμε επενδύσει σε έργα αστικής ανάπλασης και υποδομών, που θα μπορέσουν να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας και να βοηθήσουν στην Τουριστική του αναγέννηση. Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι, κτίρια μοναδικής ομορφιάς και η φυσική ομορφιά της Λέσβου, που αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο γεωπάρκο, είναι η ακατέργαστη ύλη για την Τουριστική μας ανάκαμψη. Τη στιγμή όμως, που στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Τουριστών καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Λέσβος βιώνει δυστυχώς, με το χειρότερο τρόπο, τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει στην εικόνα της η διαχείριση των προσφυγιών μεταναστευτικών ροών.

Αξιότιμε Κύριε πρωθυπουργέ,

Πρέπει να επαναλάβω ότι η ανάπτυξη της Λέσβου είναι αυτή τη στιγμή όμηρος της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Η δική σας συνδρομή και η συνδρομή του κυβερνητικού επιτελείου ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, που θα επιτρέψει στην τοπική κοινωνία να επιστρέψει στην κανονικότητα είναι κομβική. Η παρουσίας σας στο συνέδριο, που θα διαμορφώσει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, αυξάνει κατακόρυφα τις προσδοκίες μας. Καμία επένδυση και καμία αναπτυξιακή προσπάθεια δεν μπορεί να ωριμάσει και να αποδώσει καρπούς σε κλίμα έντασης, διχασμού και ανασφάλειας. Η Λέσβος έχει ανάγκη στήριξης ΤΩΡΑ, ώστε να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της και για να μην αναγκαστούν τα παιδιά μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα της καρδιάς τους.
 Έχουμε υπομείνει πολλά, όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα και με πάθος ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Σ’ αυτή τη μάχη η Λέσβος και τα νησιά μας σας χρειάζονται συμπαραστάτη για να μπορέσουμε όλοι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας να κάνουμε την υπέρβαση.

Σας ευχαριστώ πολύ».   

Χριστιάνα Καλογήρου στην ομιλία της στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Μυτιλήνη:

            «Δεν μας ακούτε»

«Δεν μας ακούτε». Έτσι έκλεισε την ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, σήμερα Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στο 14ο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έγινε στη Μυτιλήνη, με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στην ομιλία της η Χριστιάνα Καλογήρου αποτύπωσε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και με έμφαση υπογράμμισε την επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα εξής 2 μεγάλα ζητήματα:

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Όπως είπε αυτό αποτελεί αναγκαία και ανυπέρβλητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ειδικότερα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου. Στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών. Στην ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων. Στον έλεγχο και συντονισμό της λειτουργίας των ΜΚΟ.

Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είπε τα εξής:

«….Αυτή είναι μια εικόνα, μια περιγραφή. Η περιγραφή μιας πραγματικότητας που είναι πάντα άλλο να την παρατηρείς, και άλλο να τη βιώνεις. Άλλο να συζητάς γι’ αυτήν και άλλο να τη ζεις στην καθημερινή της διάσταση. Γι’ αυτό θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, μιλώντας από εδώ, μεταφέροντας και διερμηνεύοντας τη φωνή, την ανησυχία, την αγωνία, την αγανάκτηση, ακόμη και τον φόβο του τόπου μας που ποικιλότροπα δοκιμάζεται, θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, «Δεν μας Ακούτε».

Δεν μας ακούτε, κύριε Πρόεδρε, με την προσοχή που πρέπει, με το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, με την προσήλωση που απαιτεί η στιγμή.

Έχουμε συχνά όλοι εμείς εδώ την αίσθηση ότι αυτό που εμείς βιώνουμε μοιάζει καμιά φορά σαν ξένο, σαν ξένο και μακρινό. Και αυτό δεν έχει αναφορά ειδικά στο πρόσωπό σας. Στην Κυβέρνηση της Χώρας απευθύνομαι, που πολλές φορές ό,τι φεύγει από την επικαιρότητα παίρνει μαζί και την προσοχή της.

Κυρίες και κύριοι, όπως σημείωσα περήφανα πριν από λίγο, θα το επαναλάβω και εδώ. Το Βόρειο Αιγαίο είναι η δύναμη των ανθρώπων του. Όπως και χθες έτσι και σήμερα, πορεύονται, πορευόμαστε, με μαχητικότητα, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Με τις αρχές μας σταθερές και τις αξίες μας οδηγό».

το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

«Σας υποδεχόμαστε στην Περιφέρειά μας, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σε έναν τόπο με  μακρά ιστορία και ιδιαίτερο φυσικό κάλος.

Σε ένα τόπο που οι δυσκολίες της γεωγραφίας δεν τον εμπόδισαν
να υπάρξει,
να δημιουργήσει
και ναπροκόψει.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι οι άνθρωποί του.

Άνθρωποι που αγωνίζονται
να χαράξουν την πορεία τους,
να επιδιώξουν την ατομική τους αυτοπραγμάτωση, δεμένοι άρρηκτα με τη συλλογική πορεία,συμμεριζόμενοι με όλη τους την ψυχή τις συλλογικές ανάγκες και εργαζόμενοι για έναν εν τέλει κοινό σκοπό.

Τη βελτίωση, τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Κυρίες και κύριοι,

Το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται σήμερα
σε μια δύσκολη, πρωτόγνωρη καμπή.

Μια καμπή που γεννά
και ανησυχίες
και αγωνία
και φόβο, δίκαια καμιά φορά, θα έλεγα.

Και είναι ασφαλώς προσβολή ο χαρακτηρισμός «ακροδεξιοί», αδιάκριτα, για ανθρώπους που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο τους και τη ζωή τους.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πέρα από κάθε δικαιολογία υπερβολική παρουσία της Αστυνομίας, εδώ σε ένα μέρος , σε μία βαθιά δημοκρατική κοινωνία, που οι άνθρωποί της έχουν μάθει να αγωνίζονται πάντα με ειρηνικό τρόπο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο μόλις πριν λίγες ημέρεςεπικαιροποίησε, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων του και πολλών αντίστοιχων παρεμβάσεων και ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής 2 ψηφίσματα.

Η ανάγνωσή τους συμπυκνώνει μια κατάσταση.
Δεν περιγράφει αιτήματα με τη γνωστή και συμβατική έννοια.
Αποτυπώνει μια ανάγκη.
Υπαρκτή.
Πιεστική.
Επείγουσα.
Μια ανάγκη που έχει διάσταση μεγαλύτερη, ευρύτερη, διάσταση πέραν της τοπικής.

Και η Κυβέρνηση της Χώρας καλείται σε βάθος να τη συνειδητοποιήσει και να εργαστεί.

Ψήφισμα πρώτο.

Διεκδικούμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, καθόσον ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο, αλλά προϋπόθεσηεπιβίωσης και ανάπτυξης για τις νησιωτικές Περιφέρειες.

Ζητάμε επίσης από την κυβέρνηση την εφαρμογή καθεστώτος μηδενικού ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.

Ψήφισμαδεύτερο.

Πέντε σημεία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, αυτό το ζήτημα ακραίας συνθετότητας:
«Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Περιφέρεια, με πλήρηεπίγνωση και πλήρη συνείδηση των συνθηκών της εποχής,είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις.

Σταθερά προσανατολισμένοι στις λύσεις.

Τίποτα δεν είναι ικανό να μας αποσπάσει από αυτό.

Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Κυρίες και κύριοι,

Επιμένω, και θα επιμένω πάντα.

Τονίζοντας σταθερά τις αρνητικές συνέπειες της κατάργησης του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που όπως γνωρίζετε έχουν προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση των τοπικών φορέων και του Περιφερειακού μας Συμβουλίου.
Γι’ αυτό θεώρησα κυρίες και κύριοι, αναγκαία την ανάγνωση των ψηφισμάτων του Περιφερειακού Συμβουλίου μας.

Η αναγγελθείσα εφαρμογή ενός πιλοτικού μέτρου, όπως αυτό του «μεταφορικού ισοδύναμου», κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών.
Δεν  μπορεί,όμως,να προβάλλεται ως αντιστάθμισμα ενός μέτρου που πλήττει ευθέως και άμεσα
το εισόδημα των κατοίκων
την οικονομική δραστηριότητα,
την επιχειρηματικότητα,
τον τουρισμό.

Προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί η βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών, ως τόπου διαμονής και εργασίας, καθώς οι άνθρωποι αποτελούν και θα αποτελούν πάντα, το κρίσιμο ζήτημα για τις αναγκαίες αλλαγές.

Ο στόχος μας όπως διατυπώνεται και στο Επιχειρησιακό μας Σχέδιο είναι:

Η Ανάδειξη της Ιδιαίτερης Φυσιογνωμίας Ενός Εκάστου εκ των Νησιών της Περιφέρειας και η Αναστροφή των Συνεπειών της Οικονομικής Κρίσης,
 να γίνουνδηλαδή τα Νησιά μας Ενεργοί Πόλοι Ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι,

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί κυρίαρχη αναπτυξιακή προϋπόθεση, παρά τη θετική εξέλιξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια,εξακολουθεί και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης ιδίως ως προς τον έγκαιροπρογραμματισμό, τη συχνότητα των δρομολογίων καθώς και την ενδοπεριφερειακή διασύνδεσηώστε να ανταποκρίνεται στις εμπορικές, τουριστικές και επιβατικές ανάγκες καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Στο κρίσιμο θέμα της υγείας είναι ευρέως γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση των Υπηρεσιών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικόσχεδόν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, επίσης, επιδεινώθηκαν οι χρόνιες παθογένειες στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας. Προσθέστε σε αυτό και την πίεση λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και έχετε την πλήρη εικόνα.

Στον αγροτικό τομέα, οι εφαρμοζόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές δεν υποστηρίζουν με συστηματικό τρόπο την ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας.

Η κτηνοτροφία αποτελεί, για τα περισσότερα νησιά, τομέα με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα ποιότητας και παράδοσης.

Η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες είναι,επίσης, τομέας με σημαντικές δυνατότητες, αλλά και πολλά προβλήματα.

Ο τουρισμός πρέπει να προσανατολιστεί στη στρατηγική της «διαχείρισης προορισμού», που δημιουργεί ελκυστικότητα στον επισκέπτη μέσω της συνολικής βιωματικής εμπειρίας που αποκτά, συνδυάζοντας όλες τις δραστηριότητες του τόπου.
Ιστορία, πολιτισμός, φύση, γαστρονομία.

Σε σχέση με το ΕΣΠΑ οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια δίνουν καρπούς. Ειδικότερηάλλωστε αναφοράέγινε στη θεματική συζήτηση που προηγήθηκε.

Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αποτελούν κρίσιμο αλλά όχι το καθοριστικότερο μέσο για την ανάσχεση της κρίσης. Πρέπει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιφερειακής ανάπτυξης να επανεξετασθεί και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα να υπηρετήσουν τη νέα αναπτυξιακή πολιτική,καθώς και την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είτε με στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις, είτε  με πλέγμα μικρών δημοσιών έργων, δημιουργεί ένα καταρχήν αναπτυξιακό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες με τη σειρά τους συνεισφέρουν στη νέα αυτή αναπτυξιακή προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι,

H Ελλάδα δεν διαθέτει δυστυχώς ακόμη ειδική πολιτική για τα νησιά.

Τα νησιά ως «μικρές αυτόνομες οικονομίες» με τα δικά τους χαρακτηριστικά και δυναμική, καθορίζουν το αναπτυξιακό τους πρότυπο με βάση τόσο την ιστορική τους διαδρομή, όσο και τις στρατηγικές τους επιλογές.

Με μια «μοναδική ταυτότητα», που και αυτή αποτελεί μαζί με όλα τα άλλα αναπτυξιακό πλεονέκτημα.


Κυρίες και κύριοι,

Αυτή είναι μια εικόνα, μια περιγραφή.

Η περιγραφή μιας πραγματικότητας που είναι πάντα

άλλο να την παρατηρείς
και άλλο να τη βιώνεις.

Άλλο να συζητάς γι’ αυτήν
και άλλο να τη ζεις στην καθημερινή της διάσταση.

Γι’ αυτό θα έλεγα κύριε Πρόεδρε, μιλώντας από εδώ,
μεταφέροντας και διερμηνεύοντας
τη φωνή,
την ανησυχία,
την αγωνία,
την αγανάκτηση,
ακόμη και τον φόβο του τόπου μας που ποικιλότροπαδοκιμάζεται,

θα έλεγα κύριε Πρόεδρε

«Δεν μας Ακούτε».

Δεν μας ακούτε κύριε Πρόεδρε,
Με την προσοχή που πρέπει.
Με το ενδιαφέρον που επιβάλλεται.
Με την προσήλωση που απαιτεί η στιγμή.

Έχουμε συχνά όλοι εμείς εδώ την αίσθηση ότι αυτό που εμείς βιώνουμε μοιάζει καμιά φορά σαν ξένο, σαν ξένο και μακρινό.

Στην Κυβέρνησή σας απευθύνομαι,
που πολλές  φορές ό,τι φεύγειαπό την επικαιρότητα παίρνει μαζί και την προσοχή τους.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως σημείωσα περήφανα πριν από λίγο, θα το επαναλάβω και εδώ.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι η δύναμη των ανθρώπων του.

Όπως και χθες έτσι και σήμερα, πορεύονται, πορευόμαστε με
Μαχητικότητα.
Αξιοπρέπεια.
Και αυτοπεποίθηση.

Με τις αρχές μας σταθερές

Και τις αξίεςμαςοδηγό.

Κυρίες και κύριοι,


Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστούμε».