«Όχι άλλες υποσχέσεις…»- Η εισήγηση των κατοίκων της Μοριας και Παναγιουδας στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ - ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ


Μόρια 2 – 5 – 2018
Δεν ερχόμαστε να θίξουμε κανένα νέο πρόβλημα ούτε να προβάλλουμε κάποιο καινούργιο αίτημα .  
Ερχόμαστε να καταγγείλουμε την αδιαφορία σας σε προϋπάρχοντα  προβλήματα τα οποία , όχι μόνο δε φροντίσατε να επιλυθούν αλλά, τα επαυξήσατε και τα οξύνατε.
Προβλήματα και αιτήματα ,τα οποία σας έχουμε παρουσιάσει και γραπτά και προφορικά  και τα οποία οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε – μια  και δεν ξέρουμε πού τα… καταχωρήσατε-.

Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν και σας καταγγέλλουμε τα σπουδαιότερα εξ αυτών

Στον ζωτικό χώρο της Μόριας, ως αποτέλεσμα προφανούς ανάγκης, ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη από το 2011 καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών (ΚΥΤ) σε περίκλειστο στρατόπεδο που δε χρησιμοποιείτο. Έγινε γνωστός ως «hot spot της Μόριας». Όμως δεν περιορίστηκε στα όρια του στρατοπέδου και στην ονομαστική χωρητικότητα 850 ατόμων στον κλειστό χώρο,αλλά έχει φθάσει να «φιλοξενεί» άνω των 6000. Κάτω από συνθήκες κορεσμού και υπερκορεσμού του το hot spot, με ανοχή της πολιτείας και με φροντίδα και χρηματοδότηση των διαφόρων παροικούντων ΜΚΟ, επεκτάθηκε και επεκτείνεται ανεξέλεγκτα στον περιβάλλοντα του στρατοπέδου χώρο με ένα συνονθύλευμα από πρόχειρες κατασκευές τροχήλατες, λυόμενες και αντίσκηνα, χωροθετημένα άτακτα στα γειτονικά αγροκτήματα, με μόνο κριτήριο το «βόλεμα» της στιγμής των συνεχώς νέων ερχόμενων μεταναστών.   

Αποτέλεσμα της διαρκούς και αφύσικης διαστολής του hot spot είναι η βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής και της χρήσης γης και η κάθε είδους περιβαλλοντική υποβάθμιση, ρύπανση και μόλυνση χωρίς να ερωτηθούν για τούτο οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις ανασφάλειας και δικαιολογημένου φόβου,  εκτίθενται σε υγειονομικούς κινδύνους από τα βιολογικά λύματα που κατακλύζουν παρακείμενο ρέμα και μετρούν με απόγνωση τις ενδείξεις κατάρρευσης και ερήμωσης που εμφανίζει ο οικισμός της Μόριας και βλέπουν τις αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται συνεχώς.

Η παραβατικότητα έχει φτάσει σε ύψιστο επίπεδο. Καθημερινά οι κάτοικοι βιώνουν την καταπάτηση των περιουσιών τους, τις κλοπές σε σπίτια, χωράφια, κοπάδια. Έγιναν αιχμάλωτοι στον τόπο τους,ζούν σε σπίτια κλουβιά ,τα βράδια πλέον φοβούνται να κυκλοφορήσουν ,ακόμα και στα σοκάκια του ίδιου τού χωριού. Για παράδειγμα ένας νυχτερινός περίπατος θεωρείται πράξη μέγιστης τόλμης...Μόνο όποιος ζει στη Μόρια μπορεί να το καταλάβει .Οι παραβατικοί μετανάστες – πρόσφυγες δραστηριοποιούνται όχι μόνο τις νύχτες αλλά πλέον και κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολλές φορές μπροστά στους ίδιους τους ιδιοκτήτες ,τους οποίους εμπαίζουν. Και η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ανήμπορη να τους προστατεύσει. Να προστατεύσει Έλληνες πολίτες ,ως οφείλει.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που ακούσια φτάνει να προκαλεί ηθικά διλήμματα στην  έμφυτη διάθεση των κατοίκων για αλληλεγγύη και συνδρομή προς τους μετανάστες


Για αυτά και για άλλα πολλά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν 3 χρόνια τώρα σας έχουμε στείλει αιτήματα και επιστολές , όπως

31-10-2017 Επιστολή προς το Δήμαρχο με αίτημα την υποβολή της στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής
14-11-2017 Συνάντηση   και επίδοση επιστολής στον Αστυνομικό Διευθυντή .
15-11-2017 Επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό μέσω του βουλευτή κ. Πάλλη και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
08-01-2018 Επιστολή προς τον κ. Μουζάλα
08-02-2018 Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους θεσμούς και φορείς
22-03-2018 Συνάντηση με τον κ. Βίτσα και υπόσχεση για λύματα σε …45 μέρες
Και τελευταίο και υποτίθεται επείγον
20-4-2018 Προς την Περιφέρεια για τον αντικουνουπικό ψεκασμό     
(Τα έγγραφα είναι διαθέσιμα)

Απάντηση γραπτή δεν πήραμε από κανέναν!
Ακούσαμε διάφορες υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν!
Επιλέξατε όλοι σας τις ψεύτικες υποσχέσεις, το στρουθοκαμηλισμό, τον κυνισμό χωρίς… όρια!

Ως εκ τούτου
Η εμπιστοσύνη μας στην Πολιτεία χάθηκε.Αποδείχθηκε ανήμπορη στο να διασφαλίσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αδύναμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πλέον από την Πολιτεία την οποία εσείς εκπροσωπείτε:

Να πάψει να φροντίζει μόνο το hot spot και να προστατεύσει, όπως προστάζει το Σύνταγμα, και τους μόνιμους κατοίκους – Έλληνες πολίτες, αλλά και να πάψει να δίνει υποσχέσεις που δεν τις υλοποιεί.

Όλες οι εγκαταστάσεις που έγιναν έξω από το χώρο του στρατοπέδου, προφανώς χωρίς άδεια και τροφοδοτούνται ενεργειακά επίσης χωρίς άδεια να απομακρυνθούν, Διαθέσιμοι για τούτο πόροι μάλλον υπάρχουν, αν κρίνουμε από τις ενδείξεις που πέφτουν στην αντίληψή μας και αφορούν ορισμένες ΜΚΟ. Υπενθυμίζουμε ότι για κάθε δραστηριότητα των Ελλήνων πολιτών απαιτείται αδειοδότηση. Άραγε για τις ΜΚΟ η απαίτηση αυτή έχει καταργηθεί, και από ποιον;


Να περιοριστεί ο αριθμός των τροφίμων που φιλοξενούνται από το νόμιμο καταυλισμό στον προβλεπόμενο (850 άτομα), ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να τηρούνται οι διεθνείς κανόνες ασφάλειας. Τότε είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα που ο τόπος έχει και οφείλονται στον υπερκορεσμό των δομών, θα εκλείψουν.

Να διατηρείται μόνιμη και επαρκής αστυνομική δύναμη για τη φύλαξη του οικισμού.
Άρση του γεωγραφικού περιορισμού, σεβόμενοι την απόφαση του ΣτΕ, με άμεσο στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Καταγραφή όλων των ΜΚΟ και ενδελεχής έλεγχος της ταυτότητας και των δράσεών τους.Ποιές από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομιμότητας, όπως ζήτησε η Περιφέρεια;


Να πάψουν οι διάφορες ΜΚΟ να δρουν ανεξέλεγκτα εντός και εκτός του Hot spot και να θεωρούν τους εαυτούς τους και τους μετανάστες-πρόσφυγες  υπεράνω του νόμου και εκτός ελέγχου από την αστυνομία.

Να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες που έχει υποστεί η περιοχή εξ αιτίας της κακής λειτουργίας του hot spot, όπως είναι  ο καθαρισμός του ρέματος από βιολογικά απόβλητα και συνεχείς αντικουνουπικοί ψεκασμοί.

Φοροαπαλλαγές, μείωση ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών αξιών με τη λογική ότι οι περιοχές έχουν υποβαθμιστεί.


Να επιτραπεί στη Μόρια ,την Παναγιούδα και τις όμορες κοινότητες να ξαναβρούν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν την ανάπτυξή τους, όπως γίνεται σε όλες τις κοινότητες της χώρας.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!

ΔΕΣΜΕΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΑΣ! ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΕ ΤΟΥΣ «ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ»!
ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΚΑΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.
ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ.


ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ - ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ