«Λαοθάλασσα» για χάρη του Αρχάγγελου Ταξιάρχη-Χιλιάδες επισκέπτες στον Μανταμαδο από όλη την Ελλάδα | Τι έγινε το διήμερο-Αποκλειστικά Vids & pics

«Λαοθάλασσα» στον Μανταμάδο


Με λαμπρότητα, κατάνυξη και συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα και την Λέσβο, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Σάββατο 21/04 και Κυριακή 22/04/2018 οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Λέσβου.

Από την Πέμπτη χιλιάδες πιστών συνέρρεαν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη και να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα του, μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πήγαιναν προς το χωριό Μανταμάδος ακόμα και με τα πόδια.-Παραμονή εορτής του Ταξιάρχη… Χιλιάδες πιστών στην ουρά για την θαυματουργή εικόνα

Χιλιάδες πιστών το Σάββατο 21 Απριλίου ξεκίνησαν από όλα τα μέρη της Λέσβου για να πραγματοποιήσουν το τάμα τους στον Ταξιάρχη του Μανταμαδου με τα πόδια και με ότι μέσο μπορούσε να φανταστεί κανείς (Γαϊδουράκια, άμαξες, άλογα, μηχανές, αυτοκίνητα, φορτηγά κ.α).

Πραγματική λαοθάλασσα για άλλη μια χρονιά στο πανηγύρι του Ταξιάρχη. 

Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών εκτός Λέσβου που ήρθαν στο νησί μας για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος των ΡΟΜΑ Ελλάδος κος Ζαιμης με την εντυπωσιακή Mercedes όπου αντί για αριθμό κυκλοφορίας είχε χαραγμένο στην πινακίδα του αυτοκίνητου το όνομα του και αναγραφόταν ως «Πρόεδρος Ελλήνων ΡΟΜ. Ζαιμης Γ.»Χιλιάδες πιστοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη.

Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη.

Η προσέλευση στον Μανταμάδο γινόταν και με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ που από το Σάββατο παραμονή της πανήγυρης του Ταξιάρχη και όλο το βράδυ καθώς και την Κυριακή ανήμερα της πανήγυρης εκτελούνταν συνεχόμενα δρομολόγια από και προς Μανταμάδο, καθώς η διοίκηση του ΚΤΕΛ όπως κάθε χρόνο διάθεσε όλο το στόλο της για το Μανταμάδο μάλιστα και με χαμηλή τιμή!

Στις 10:00 περίπου το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ταύρου και το τεμάχισμα του όπως και το τεμάχισμα κατσικιών, προβάτων κτλ όπου όλο το βραδύ μαγειρευόταν στα μεγάλα καζάνια το παραδοσιακό κισκετς, το όποιο και μοιράστηκε στους πιστούς την Κυριακή μετά και την καθιερωμένη λιτανεία.

Στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου 21-04-18 πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κκ. Χρυσόστομου αλλά και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου όπως και πλήθος μητροπολιτών και ιερέων από όλη την Ελλάδα, όπου τον παρακολούθησε χιλιάδες κόσμου αλλά και η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία όπως επίσης και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Όπως δήλωσε στο LesvosPost.com ο εφημέριος του Ναού πατήρ Χρήστος Τσιτμιδέλλης υπολογίζεται ότι τη χάρη του Ταξιάρχη φέτος προσκύνησαν πάνω από 45.000 πιστοί.

Περίπου 3,5 χιλιάδες έφτασαν με τα πόδια , ενώ ξεχωριστή θέση έχει για τους ΡΟΜΑ ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου όπου έφτασαν κατά χιλιάδες στο νησί με τα πλοία της γραμμής από Πειραιά και Καβάλα περπατώντας 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης μέχρι το προσκύνημα του Ταξιάρχη.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος των ΡΟΜΑ Ελλάδος κος Ζαιμης με την εντυπωσιακή Mercedes όπου αντί για αριθμό κυκλοφορίας είχε χαραγμένο στην πινακίδα του αυτοκίνητου το όνομα του και αναγραφόταν ως «Πρόεδρος Ελλήνων ΡΟΜ. Ζαιμης Γ.»

Το Σάββατο το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν και 800 Τούρκοι επισκέπτες , πολύ από τους οποίους βρέθηκαν και στο προσκύνημα του Ταξιάρχη.

-Την Κυριακή των Μυροφόρων… Ουρές για το παραδοσιακό κισκετς…

Την Κυριακή των Μυροφόρων 22/04/18 ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου γιόρτασε την επέτειο των εγκαινίων του πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κκ. Χρυσόστομου, του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου, πλήθος μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα, άλλα και πολλών Αρχιερέων απ όλη την Λέσβο και μέρη της Ελλάδος.

Οι μητροπολίτες που παραβρέθηκαν το διήμερο των εκδηλώσεων στον Ταξιάρχη Μανταμαδου ήταν οι: Μητροπολίτης Μηθύμνης κκ. Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Μυτιλήνης κκ Ιακώβου αλλά και οι Μητροπολίτες: Ελευθερουπόλεως, Σερρών, Κασσανδρίας και Καλαβρύτων κ.α

Στις 7:30 το πρωί τις Κυριακής πραγματοποιήθηκε  ο όρθρος ενώ αμέσως μετά στις 09:00 ακολούθησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 11:45 η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αρχαγγέλου γύρω από το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως εψάλλει υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κκ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου αλλά και των λοιπών προσκεκλημένων Αρχιερέων, τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου του εκ Μανταμάδου και στο τέλος ευλογήθηκαν τα εκ σφαγίων καθιερωμένα εδέσματα.Την Κυριακή στην θεια λειτουργία και λιτανεία βρέθηκαν Αντιπερειφεριαρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Λέσβου, περιφερειακοί σύμβουλοι, Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Βουλευτές του νομού Λέσβου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κος Γ. Καρατζαφερης κ.α.

Την λιτανεία συνόδευε η μπάντα της 98 ΑΔΤΕ και τιμητικό στρατιωτικό άγημα της μονάδας του Μανταμαδου. Ενώ το ομοίωμα της εικόνας του Ταξιάρχη σήκωσαν και φέτος άνδρες αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.

Στο Μανταμάδο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, με τους μικροπωλητές να συγκεντρώνονται στον περίβολο του μοναστηριού.

Το Πανηγύρι συνδέεται και με το αρχαιολατρικό έθιμο της ζωοθυσίας.Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών. Ο Ταξιάρχης Μανταμαδου εορτάζει και στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου.

Το LesvosPost.com βρέθηκε από το βραδύ του Σαββάτου έως και την Κυριακή το μεσημέρι στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα.ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ LesvosPost.com στα παρακάτω δύο βίντεο..

Βίντεο 1

Στον Ταξιάρχη Μανταμαδου με τα πόδια-Προσκύνημα από την ουρά μέχρι το εσωτερικό του ναού και την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη- Ετοιμασίες για το κισκετς .21-04-18


Βίντεο 2

Δείτε  την λιτανεία, το τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου του εκ Μανταμάδου, την ευλόγηση του παραδοσιακού κισκετς και το μοίρασμα του παραδοσιακού φαγητού στους εκατοντάδες πιστούς. 22-04-18


Το L.P κατέγραψε με ευλάβεια το διήμερο των εκδηλώσεων στον Μανταμαδο Λέσβου με συνεχής Live μεταδόσεις και ανταποκρίσεις μέσω της επίσημης σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ.

**Ευχαριστούμε τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου και το προσωπικό του, άλλα και το προσωπικό της αστυνομικής Δ/νσης Λέσβου για την βοήθεια που μας προσέφεραν στο οδοιπορικό μας και την καταγραφή των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αρχάγγελου Ταξιάρχη

Για το οδοιπορικό στον Μανταμάδο βοήθησαν οι:

Επιμέλεια οδοιπορικού στον Μανταμαδο: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φώτο-Βίντεο: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου (Βοηθός αρχισυντάκτη LesvosPost.com)

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ-Βοήθεια οδοιπορικού: Στρατης Μακροδουλης, Προσωπικό Ι.Ν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου και εξωτερικοί συνεργάτες-αναγνώστες LesvosPost.com

Επιμέλεια Live μετάδοσης στην σελίδα LesvosPost.com official: Γεώργιος Στεφάνου , Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου

Μέγα χορηγοί οδοιπορικού: Paris Tours, ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, Λογιστικό-φοροτεχνικό γραφείο Στεφάνου Κων/νος και Υιοί Ο.Ε

Χορηγός βίντεο:  Λογιστικό-φοροτεχνικό γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε

Ψαλμωδίες βίντεο: Πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου κ. Μιχαήλ - Άνθιμος Δήσσος

Παραγωγή: LesvosPost Media

«ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018»