Ομιλία της Χριστιάνας Καλογήρου στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό-προσφυγικό: «Μόνο ευρωπαϊκά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα»

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συμμετείχε στη συνδιάσκεψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συμμετείχε στη συνδιάσκεψη με τίτλο: «Μετανάστευση και Άσυλο: προς την προσέγγιση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», που διοργάνωσαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια Αττικής και η CRPM.

Η κα. Καλογήρου στην ομιλία της χαρακτήρισε το προσφυγικό- μεταναστευτικό ως ζήτημα πρωτόγνωρης και ακραίας συνθετότητας συνεχώς εξελισσόμενο σε μία κατεύθυνση μεγαλύτερων δυσκολιών και ζήτησε την αποσυμφόρηση των νησιών και την ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου.

Επισημαίνοντας ότι η κοινωνία του Βορείου Αιγαίου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται άμεση υποστήριξη, η κα. Καλογήρου τόνισε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συστηματική δουλειά, αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και επίγνωση της συνθετότητάς του.



Αναφερόμενη στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τόνισε την άμεση ανάγκη για αποσυμφόρηση λέγοντας: «Η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων δημιουργεί σύνθετες καταστάσεις οι οποίες δύσκολα περιγράφονται. Είναι πολύ διαφορετικό να ακούει κανείς την  περιγραφή  μίας κατάστασης και πολύ διαφορετικό να τη βιώνει. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε όλοι τις επιπτώσεις τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Επιπτώσεις οι οποίες μέρα με τη μέρα λαμβάνουν δομικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν τη δυσκολία της αντιμετώπισης».

Η Περιφερειάρχης κάλεσε την Ευρώπη να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού λέγοντας: «Μόνο ευρωπαϊκά μπορούμε να δούμε και οφείλουμε να δούμε το ζήτημα. Η Ευρώπη μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει, αλλά δεν πρέπει να φεύγει ποτέ από τη ματιά της η ανάγκη που τα ίδια τα πράγματα διαρκώς μας υπενθυμίζουν. Είναι άμεση η ανάγκη της συνεισφοράς ιδίως στον τομέα του Ασύλου».

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Καλογήρου έκανε, επίσης, έκκληση για την απλοποίηση των διαδικασιών λέγοντας: «Βεβαίως και είναι απαραίτητοι οι χρηματοδοτικοί πόροι αλλά εξίσου απαραίτητη είναι και η γρήγορη και ορθολογική αξιοποίησή τους. Στον τομέα της απλοποίησης των διαδικασιών είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στο σημείο η ανταπόκριση να είναι αντίστοιχη με την επιτακτικότητα των αναγκών».