Νέο κλειστό γυμναστήριο στον Καρά Τεπέ με χρηματοδότηση από την Υπ. Αρμοστεία- Δείτε την μελέτη του νέου κλειστού (pics)

Ακόμα ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ θα αποκτήσει πολύ σύντομα η Μυτιλήνη



Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο που υπογράφτηκε πριν λίγες ημέρες στο Δήμο Λέσβου, ανάμεσα στον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας που εδρεύει στο νησί μας, η Υπάτη αναλαμβάνει την εκτέλεση του έργου «κατασκευή κλειστού γυμναστήριου» έναντι του ποσού των 2.800.000. ευρώ.

Η μελέτη του έργου έχει ήδη εγκριθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, ενώ έχει ήδη επικυρωθεί η νομιμότητά του από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου.



Η Υπάτη Αρμοστεία έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει το έργο εντός 3 ετών από την υπογραφή της σύμβασης και ο χρόνος εγγυήσεως του έργου ορίζεται σε δεκαπέντε μήνες από την υπογραφή του πρακτικού περατώσεως, μετά την πάροδο του οποίου διενεργείται οριστική παραλαβή του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το νέο κλειστό γυμναστήριο θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο της οικογένειας Σάλτα στον Καρα Τεπε που πριν 1,5 χρόνο επρόκειτο να αναγερθεί το πολυκατάστημα Jumbo.

Η Υπάτη Αρμοστεία ήδη έχει βρει το μηχανικό που θ' αναλάβει τη μελέτη του κτιρίου, που θα ξεπερνά κατά πολύ σε οικόπεδο επιφανείας τα 20.785,80μ2., σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η μελέτη- Ορισμένα στοιχεία για το έργο-Αποκλειστικές φωτογραφίες

Το κτίριο θα είναι ορθογωνικό διαστάσεων 59,10χ71,60 από οπλισμένο σκυρόδεμα με αναρτημένη μεταλλική οροφή , σε οικόπεδο επιφανείας 20.785,80μ2

Από στατικής πλευράς το κτίριο όπως θα σχεδιαστεί θα αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα τμήματα που θα συνδέονται μεταξύ τους με το φορέα της στέγης.

Όλος ο χώρος θα καλύπτεται από μεταλλική δικτυωτή στέγη.

Ο φορέας της στέγης θα αποτελείται από επάλληλα επίπεδα δικτυώματα ατρακτοειδούς σχήματος που στο ένα άκρο εδράζονται σε σύστημα αναρτημένων μεταλλικών προβόλων.

 Το όλο σύστημα της ανάρτησης θα αγκυρώνεται στη βάση της θεμελίωσης με ελκυστήρες.



Η επικάλυψη της στέγης θα γίνει με διάτρητο τραπεζοειδές χαλυβδοέλασμα και θα καλύπτεται με πλάκες πετροβάμβακα και στεγανωτική μεμβράνη.

Οι πλαινές πλαγιοκαλύψεις θα κατασκευαστούν από σύνθετα πανέλ από εσωτερικές κασέτες μερικές εκ των οποίων θα είναι διάτρητες σύμφωνα με την ακουστική μελέτη του χώρου για την ηχοαπορροφηση, πλάκες πετροβάμβακα 9 εκ. και εξωτερικά προβαμμένη γαλβανισμένη λαμαρίνα τραπεζοειδούς μορφής.

Από αρχιτεκτονικής πλευράς θα υπάρχουν 4 λειτουργικές ενότητες:

Α)κύρια αίθουσα γυμναστηρίου αθλοπαιδιών και γυμναστικής-κερκίδες

Ο χώρος της κύριας αίθουσας θα διαθέτει αρένα διαστάσεων 30χ46μ ανταποκρινόμενη στις προδιαγραφές για διεξαγωγή αγώνων χειροσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, και πετοσφαίρισης δυναμικότητας 800 θέσεων εκ των οποίων μόνιμες κερκίδες 1500 θέσεων και πτυσσόμενες 100 θέσεις θεατών. Από τις 1500 σταθερές θέσεις, οι 10 θα είναι ΑΜΕΑ οι 15 δημοσιογράφων και άλλες 60 διακεκριμένους θεατές(VIP) με ελεγχόμενη πρόσβαση. Προβλέπονται όλες οι απαραίτητες έξοδοι διαφυγής κοινού σύμφωνα με τις διατάξεις παθητικής πυροπροστασίας με κύριο προσόν την δυνατότητα εξυπηρέτησης 2500 θεατών σε περίπτωση συναυλίας.




Β)συγκρότημα βοηθητικών χώρων της αίθουσας

Θα περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης αθλουμένων, προπονητών, διαιτητών και θα τοποθετούνται κάτω από το κλίτος των σταθερών κερκίδων. Επίσης θα υπάρχουν Η/Μ χώροι, ψυχροστάσιο, λεβητοστάσιο, μετασχηματιστών κλπ. Καθώς και τα γραφεία της διοίκησης , των δημοσιογράφων και VIP για τους οποίους προβλέπεται ανεξάρτητη είσοδος.




Γ)συγκρότημα χώρων θεατών

Θα περιλαμβάνει τους χώρους κοινού, είσοδοι ,foyers, χώροι υγιεινής, κυλικείο ,bar κλπ. 

Θα υπάρχει εντευκτήριο, αίθουσα συναθροίσεων 100 θέσεων καθημένου ακροατηρίου και 5 θέσεων ομιλητών. Η αίθουσα θα διαθέτει θάλαμο προβολών και θα έχει ανεξάρτηση είσοδο ώστε να λειτουργεί σε περιόδους που το υπόλοιπο γυμναστήριο έιναι κλειστό.

Δ)περιβάλλων χώρος

Διαμορφώνεται έτσι ώστε να υπάρχει άνετη πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και πρόσβαση τροφοδοσίας στο επίπεδο της αρένας για εκδηλώσεις, των χώρων φύλαξης αθλητικού εξοπλισμού και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Ο συνολικός χώρος των χώρων στάθμευσης θα είναι: 100 θέσεις αυτοκινήτων κοινού. 10 θέσεις σταθμ αυτοκ, VIP’S, 5 θέσεις ΑΜΕΑ. Τέλος θα υπάρχουν και 2 θέσεις εκδοτηρίων.

Οικονομικά στοιχεία- Εγκαίνια

Το έργο που θα κοστίσει περίπου 2.800.000€ θα το καλύψει πλήρως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με στόχο την ολοκλήρωσή του μέχρι το 2021 και την παράδοσή του προς χρήση στους πολίτες.



Τα εγκαίνια του νέου κλειστού της Μυτιλήνης όπως ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία θα γίνουν τον Αύγουστο  του 2021 με φιλικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ εναντίων μεικτής ομάδας προσφύγων και μεταναστών που θα συγκροτηθεί μέσα από το ΚΥΤ της Μοριας.