Στην Μυτιλήνη ο Σ. Θεοδωράκης | «Το Αιγαίο είναι θάλασσα ειρήνης» | Η επίσκεψή του στη Μόρια- Συνάντηση με δήμαρχο Λέσβου (pics, vid)

Επίσκεψη στη Μυτιλήνη πραγματοποιεί ο Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόμενος από τον Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο.


Στη συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, κυρίως λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την κεντρική διοίκηση στη λήψη μέτρων, ενώ, όπως είπε, και τα υπουργεία θα έπρεπε να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που στόχο έχουν να διευκολύνουν τη ζωή τόσο των κατοίκων, όσο και των προσφύγων που καταφθάνουν στο νησί.Ο κ. Γαληνός εξήρε το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης του παρουσίασε δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και θέσεις για την ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στο μεταναστευτικό, οι καθυστερήσεις από την πλευρά του κράτους συνεχίζονται. Πρέπει να πιέσουμε για τα χρήματα από την ΕΕ που θα ελαφρύνουν τη ζωή, τόσο των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο εδώ, όσο και των πολιτών της Μυτιλήνης.

Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιδοκίμασε τη στάση των νησιωτών του Β. Αιγαίου, που αποτελούν «γέφυρες φιλίας» με την Τουρκία, καθώς, όπως τόνισε, λόγω των καλοκαιρινών μηνών αναμένεται αυξημένη άφιξη τουριστών από τα μικρασιατικά παράλια.

Γι΄ αυτό, όπως επεσήμανε, «οφείλουμε να είμαστε συνετοί και να μην ανεβάζουμε τους τόνους. Αλλο η σύγκρουση με το στρατιωτικό κατεστημένο. Με τον λαό πρέπει να συνυπάρχουμε, όπως και συνυπάρχετε» είπε.

Κατέληξε δε, εξαίροντας την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τους αντίστοιχους στην Τουρκία, ώστε να διατηρούν το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας.Τέλος ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος επεσήμανε στις δηλώσεις του πως, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποσυμφόρηση του νησιού μέσα από την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς προβλέπει τη λύση για να ελαττωθεί η πίεση προς το νησί.
Ακολούθως ο κ. Θεοδωράκης βρέθηκε στο καταυλισμό της Μόριας: 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποσυμφόρηση του Κέντρου, μεταξύ των οποίων:

·  Άμεση χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων με επίλυση της γραφειοκρατίας – π.χ δημιουργία αποχευτευτικού, που αντί για 800 άτομα, όπως προβλεπόταν, εξυπηρετεί 6.500
·  Να επισπευθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου με ενίσχυση του προσωπικού
·  Να υπάρχουν δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα τέτοιες που να βοηθούν την αποσυμφόρηση αυτών των περιοχών

Όπως τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν δεν λύσουμε τα προβλήματα και τα αφήσουμε να διογκώνονται, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, τόσο για τα νησιά μας, όσο και για την ηπειρωτική χώρα.

Σε ό,τι αφορά στην ένταση με την Τουρκία, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι, τα προβλήματα δεν λύνονται με το ανταλλάσσουμε βρισιές, αλλά συνέστησε σύνεση από όλες τις πλευρές. Όπως σημείωσε, ​ θα πρέπει να αποφασίσουμε να συνυπάρξουμε με τους γείτονες μας. «Τα νησιά μας να χρησιμοποιηθούν ως «γέφυρα φιλίας» και αυτό είναι ανεξάρτητο από την αποτελεσματικότητα που πρέπει να δείξουμε στην υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού» κατέληξε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μυτιλήνη, Μίλτος Οικονομίδης.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη

Για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης

Οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν. Όμως χρειάζονται τρία πράγματα .

Το ένα είναι η άμεση χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων. Δεν μπορεί αυτός ο χώρος να έχει ένα αποχετευτικό για 800 άτομα και να φιλοξενεί 6.500 ανθρώπους. Άρα η γραφειοκρατία πρέπει να νικηθεί και να έχουμε άμεση χρηματοδότηση των μεγάλων έργων γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τα προβλεπόμενα κονδύλια.

Το δεύτερο είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι εδώ χρειάζεται μόνιμο σταθερό προσωπικό που μπορεί να εξετάζει αυτές τις εκατοντάδες αιτήσεις που κατατίθενται.

Και το τρίτο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, τέτοιες που να βοηθούν την αποσυμφόρηση αυτών των περιοχών.

Η δική μας προσπάθεια είναι να πούμε στους Έλληνες οτι έχουμε ευθύνη να συμμετέχουμε στην επίλυση ενός προβλήματος. Και θέλω να το πω και για αυτούς που είναι λίγο καχύποπτοι και λένε «γιατί να το λύσουμε εμείς;». Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα και τα αφήσουμε να διογκώνονται, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και για τα νησιά μας και για την ηπειρωτική χώρα.

Οι αποφάσεις, δηλαδή, να νικηθεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, να υπάρχουν άνθρωποι που θα αποφασίσουν για το άσυλο, πρέπει να ληφθούν τώρα, γιατί θα βοηθήσουν τη ζωή και των πολιτών στη Μυτιλήνη, αλλά και γενικότερα νομίζω των πολιτών στη χώρα.

Για την ένταση με την Τουρκία

Έχουμε συχνά καταγγείλλει τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Tούρκων αξιωματούχων που δημιουργούν ένταση στο Αιγαίο και -αν θέλετε- παραβιάζουν τη διάθεσή μας για καλή γειτονία. Αλλά από κει και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε συνετοί. Υπάρχουν και αρκετοί από τη δική μας πλευρά που θέλουν συνέχεια να ανεβάζουν τους τόνους.

​Το θέμα δεν είναι να ανταλλάσσουμε βρισιές, το θέμα δεν είναι να κοσμεί, ο ένας, με επίθετα, τον άλλο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε – και εδώ μιλώ για όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα – ότι πρέπει να συνυπάρξουμε με τους γείτονες μας. Πρέπει τα νησιά μας να χρησιμοποιηθούν ως «γέφυρα φιλίας».

Αυτό είναι ανεξάρτητο από την αποτελεσματικότητα που πρέπει να δείξουμε στην υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού.​