Το OEE 13o Π.Τ. ΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Μεταφορικό Ισοδύναμο.


Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έδωσε πρόσφατα για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον μηχανισμό εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Σε σχέση με αυτό το 13ο ΠΤ Ανατολικού Αιγαίου του ΟΕΕ έχει να διατυπώσει τις παρακάτω παρατηρήσεις.

Καταρχήν θεωρούμε θετικό το μεταφορικό  ισοδύναμο όπως και κάθε άλλο μέτρο που θα ενισχύει την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών μας.

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οικονομικό αντιστάθμισμα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το ΜΙ είναι ένα διαχρονικό δίκαιο αίτημα.

Η κυβερνητική πρόταση :

Α.       είναι περίπλοκη και έντονα γραφειοκρατική που θα απαιτήσει λογιστική συνδρομή με την αναπόφευκτη επιβάρυνση του επιβάτη.

Β.       δεν καλύπτει τους μη μόνιμους κατοίκους των νησιών στερώντας έτσι ένα παράγοντα ενίσχυσης της χειμαζόμενης τουριστικής κίνησης της περιφέρειας μας.

Γ.           το σχέδιο νόμου βάζει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στην παροχή αποκλείοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Δ.         είναι σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου στην διακίνηση των εμπορευμάτων  και η μετακίνηση του μειωμένου ναύλου στον τελικό καταναλωτή.

Ε.         δεν καλύπτει τις μετακινήσεις φυσικών προσώπων και την μεταφορά εμπορευμάτων  μεταξύ νησιών που ανήκουν σε διαφορετικούς νομούς.

4. Προτείνουμε:

Α.       Οριζόντια μείωση – έκπτωση σε όλα τα εισιτήρια που εκδίδονται από και προς τα νησιά με τον επιβάτη να καταβάλλει την μειωμένη τιμή κατά την αγορά και την ναυτιλιακή εταιρία να εισπράττει την έκπτωση από το κράτος.

Β.      Η εφαρμογή του ΜΙ να γίνει πιλοτικά σε αρχικό στάδιο σε ένα ή δύο νησιά ώστε να διαπιστωθούν τα προβλήματα και στην συνέχεια να επεκταθεί στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΤΔ,

Παναγιώτης Μπαρούτης.