«H αρχαίοελληνική λύρα ως Γέφυρα Πολιτισμών με τον Θανάση Κλεώπα”- Δραστηριότητες από τις «Γέφυρες Τέχνης» στην Μυτιλήνη


Oι «Γέφυρες Τέχνης» σε συνεργασία με τον  Θανάση Κλεώπα  πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες μια σειρά δραστηριοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος «Συναντήσεις με τον Ορφέα».


Απευθύνεται στους μαθητές  του  Μουσικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος και Δημιουργικής Πλατφόρμας   Γέφυρες Τέχνης που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του δήμου Λέσβου ,στο ΚΥΤ στη Μόρια και στην Παγανή καθώς και σε όλους τους κατοίκους του νησιού.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι την Παρασκευή  20 Απριλίου στις 11 η ώρα ο Κλεώπας μαζι με την υπεύθυνη του προγράμματος Άνχελα Μαρία Αρμελάεθ οργανώνουν διαδραστικό εργαστήριο στο μικτό κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για Α.Μ.Ε.Α. “Η Κυψέλη”

Την ίδια μέρα,   στις 10.μμ θα πραγματοποιηθεί 45λεπτη παρασταση στο “Μουσικο Καφενείο” με τιτλο Ελληνική Μουσική από την Αρχαιότητα ως σήμερα.

Επίσης στο Δημιουργικό Χώρο Εκμάθησης «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ»,  Δαμοφύλης 5 την Παρασκευή απο τις 18.30 ως τις 20,30 θα γινει γνωριμία και εκμάθηση αρχαίας λύρας για αχάριους (χωρίς πρότερη μουσική εμπειρία).Η συμμετοχή στο εργαστήριο δωρεάν (θα κρατηθεί ωστόσο αυστηρή σειρά προτεραιότητας).

Οι δυο λύρες, καθώς και η λύρα που παίζει ο Θανάσης, είναι ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών λυρών της Οργανοποιίας Αναστάσιος σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τον Πρότυπο Όμιλο Πολιτισμού Seikilo

Οι «Συναντήσεις με τον Ορφέα» είναι ένα πρόγραμμα  της  «Γέφυρες Τέχνης» για την δημιουργική εκμάθηση, την ενδυνάμωση, την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό-Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και  προκαταλήψεις.

Oι γέφυρες τέχνης ευχαριστούν θερμά τον καλλιτέχνη Θανάση Κλεώπα,το μουσικό καφενείο καθώς και την οργανοποιεία Αναστάσιος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΕΩΠΑΣ

O Kλεώπας είναι ένας Έλληνας αυτοδίδακτος κοσμοπολίτης μουσικός. Έχει ταξιδέψει, ζήσει και παρουσιάσει τις μουσικές του εκτός απο την χώρα του, σε χώρες όπως η Ταύλάνδη, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία ,η Κύπρος και αλλού. ​ Συνθέτει , τραγουδάει παίζει αρχαία Ελληνική λύρα του Απόλλωνα. Στις μελωδίες του μπορεί κανείς να διακρίνει την Ελληνική του καταγωγή αλλά και την έντονη αγάπη του για τις μουσικές του κόσμου.Απο το χειμώνα του 2017 και του 2018 παίζει με τη λύρα του, εθελοντικά στο κεντρο αυτιστικών παιδιών “Ελπίδα” στη Θεσσαλονίκη,με πολυ σημαντικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία τών παιδιών.