«Λοκαρουν» στο facebook τα προφίλ αυτών που συμμετείχαν στα επεισόδια της Πλατείας Σαπφούς Μυτιλήνης

«ΛΟΚΑΡΟΥΝ» ΣΤΟ FACEBOOK ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Πηγή ρεπορτάζ- κείμενο Του ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ για το ΕΘΝΟΣ

Αναζητούν τους δράστες των πρωτοφανών επεισοδίων μέσα από συγκεκριμένες αναρτήσεις που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των διωκτικών Αρχών



Νέα στοιχεία, με... ονοματεπώνυμο, που αποκαλύπτουν το οργανωμένο σχέδιο των ακραίων κύκλων της Λέσβου για τη νύχτα τρόμου που έζησε την Κυριακή το κέντρο της Μυτιλήνης, φέρνει στο φως το «Εθνος».

Από τις αναρτήσεις τους στη μυστική «πατριωτική» ομάδα που διατηρούν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκύπτει ότι οι χρήστες απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή στην καταδρομική επιχείρηση κατά των μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς πριν και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ χρησιμοποιούσαν χαρακτηρισμούς, όπως «λαθροπίθηκοι», κατά των οικογενειών που προσπαθούσαν να προστατευτούν από τις πέτρες και τις φωτοβολίδες.

Την επόμενη μέρα πανηγύριζαν για την «απελευθέρωση» της πλατείας, απένειμαν τα εύσημα σε όσους συμμετείχαν στην επιδρομή, ενώ έδωσαν το επόμενό τους ραντεβού για τις 2 και 3 Μαΐου, όταν στο νησί θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς και πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο για το αναπτυξιακό συνέδριο.

Συγκεκριμένες αναρτήσεις όπως οι παραπάνω μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των διωκτικών Αρχών, οι οποίοι αναζητούν τους δράστες των πρωτοφανών επεισοδίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε οπτικό υλικό που έχει καταγραφεί από μέσα ενημέρωσης ή έχει αναρτηθεί από πολίτες στο Διαδίκτυο, καθώς και σε μαρτυρίες αυτοπτών.

Όπως ανέφεραν στο «Εθνος» αστυνομικές πηγές, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Ασφάλεια Μυτιλήνης είναι ανοικτή και γίνεται έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών, που αναμένεται να αποφέρει αποτελέσματα τις επόμενες μέρες.

Μέλος της μυστικής ομάδας, σε «επινίκια» ανάρτησή του λίγες ώρες μετά τη λήξη των επεισοδίων, απονέμει τα εύσημα σε όσους «έδωσαν πραγματικές μάχες» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες «ενάντια σε ΜΑΤ, λαθροπίθηκους και διάφορα απλυταριά».

Αυτοί ήταν, όπως λέει, οι «νικητές» και οι «απελευθερωτές» της πλατείας. «Η αρχή έγινε, η συνέχεια είναι στο χέρι μας, μέχρι να ελευθερώσουμε ολόκληρο το νησί μας» αναφέρει, ενώ απειλεί όσους βρέθηκαν απέναντι: «Δεν θα σας αφήσουμε να πάρε- τε ανάσα».

Νωρίτερα, στη διάρκεια των επεισοδίων, προέτρεπε να αντιμετωπιστούν οι μετανάστες «με τους κανόνες που έχουν στις χώρες τους».

Κάποιος άλλος χρήστης εύχεται να ήταν στον στρατό για να οργανώσει πραξικόπημα «πάντα για το καλό της χώρας μας». «Φαλάγγι τους πήραμε!» πανηγυρίζει κά- ποιος, ενώ άλλος μιλάει για «1η αγωνιστική που έληξε 1- 0 υπέρ των “φασιστών”» και προαναγγέλλει τη 2η αγωνιστική, στις 2 Μαΐου, «με προσκεκλημένο τον Αλέξη».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε η ΕΛ.ΑΣ., ακόμη κι από κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, γιατί δεν έγιναν αυτόφωρες συλλήψεις τη νύχτα των πρωτοφανούς έντασης επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ομάδες ακραίων κατά των μετα- ναστών, αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως «την ώρα των ταραχών προτεραιότητα ήταν να διαφυλαχθούν τα έννομα αγαθά της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».

Αναφορικά με τις συλλήψεις των 120 μετα- ναστών και των δύο αλληλέγγυων για κατάληψη δημόσιου χώρου, διευκρίνιζαν πως αυτές έγιναν γιατί είχε κατατεθεί μήνυση από την δημοτική Αρχή της Λέσβου.

Και οι 122 αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους, και θα παραπεμφθούν σε τακτή δικάσιμο.

Τα θλιβερά γεγονότα της πλατείας Σαπφούς, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλών γυναικών και μικρών παιδιών, εξακολουθούν να απασχολούν την «παγωμένη» τοπική κοινωνία, με πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς του νησιού να ζητούν την απόδοση ευθυνών σε όσους οργάνωσαν και εκτέλεσαν την προσχεδιασμένη «επι- δρομή» κατά των μεταναστών.

Μεταξύ αυτών που ζητείται να μπουν στο «μικροσκόπιο» είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία ακραίοι κύκλοι, με δραστηριοποίηση στη Χρυσή Αυγή και σε άλλες ακροδεξιές οργανώσεις. Οι τελευταίοι με πολίτες αλλά και πρώην στελέχη κομμάτων του δημοκρατικού τόξου έχουν συστήσει «πατριωτική» ομάδα που έχει ως στόχο την αποτροπή της «μουσουλμανοποίησης» της Λέσβου, ενώ ανταλλάσσουν απόψεις και καλέσματα μέσα από μυστική ομάδα που διατηρούν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης



Έρευνα της Αστυνομίας για την ταυτοποίηση των υπαιτίων της νύχτας τρόμου στη Μυτιλήνη

Στα ίχνη των τραμπούκων

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ

H συζήτηση την ώρα των επεισοδίων αποδεικνύει τον σχεδιασμό από τις ακραίες ομάδες. Ταυτόχρονα γινόταν live μετάδοση της επιδρομής κατά των μεταναστών στη μυστική σελίδα της «πατριωτικής κίνησης». Μετά τα «επινίκια» οι συμμετέχοντες στα επεισόδια ανανεώνουν το ραντεβού για τις 2 Μαΐου, όταν θα είναι στο νησί ο πρωθυπουργός για το αναπτυξιακό συνέδριο.

Πηγή ΕΘΝΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ