Στη Μυτιλήνη αντιπροσωπεία του ΕΚ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα- Επίσκεψη σε Μορια, Καρά Τεπέ και συνάντηση με Δήμαρχο Λέσβου

Στη Λέσβο βρέθηκε προχθές αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στη Λέσβο βρέθηκε προχθές αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούμενη από τις ευρωβουλευτές Michaela Šojdrová (Τσεχία, ΕΛΚ) και Julie Girling (Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΛΚ), μέλη της  Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΕΚ για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανηλίκων, με στόχο την εξέταση της κατάστασης όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι δύο ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το ΚΥΤ Μόριας όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων και διαπίστωσαν ότι «οι αυξημένες προσφυγικές ροές δεν αφήνουν να φανούν τα αποτελέσματα της πολύ καλής δουλειάς του προσωπικού του κέντρου».



Κύριο αντικείμενο των ευρωβουλευτών ήταν η κατάσταση με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ωστόσο  είχαν την ευκαιρία να δουν τη συνολικότερη κατάσταση με το προσφυγικό –μεταναστευτικό στη Λέσβο .

 Όπως είπε στην ΕΡΤ η ευρωβουλευτής από την Τσεχία Μιχαέλα Σοτζόροβα «μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επιτροπών μετανάστευσης της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό ,και θα επισημάνουμε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός και η συχνότητα των επιστροφών στην Τουρκία , να γίνεται καλύτερα η προστασία των θαλασσίων συνόρων και να βρεθεί τρόπος να φεύγουν γρηγορότερα από τα νησιά οι ανήλικοι πρόσφυγες σε πιο ασφαλής και οργανωμένες δομές». Επίσης η ευρωβουλευτής της Τσεχίας, η χώρα της οποίας δεν δέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της , τόνισε μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ ότι «κάποια κράτη έχουν επιλέξει να είναι απομονωμένα από το μεταναστευτικό πρόβλημα, για μένα όμως όλοι πρέπει να βοηθήσουν. Και η χώρα μου δε δέχεται μαζικά πρόσφυγες , βοηθάμε όμως οικονομικά και θα πρέπει να συνεχίσουν οι χώρες της ΕΕ να στηρίζουν οικονομικά τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» ενώ τόνισε ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στη φιλοξενία ανήλικων προσφύγων.

Η ευρωβουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Τζούλη Γκέρλινγκ μας είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και θα εξεταστούν τρόποι περεταίρω συνεργασίας με την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι δεν έχει σημασία που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ , μιας και η συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό, όπως και για την παραμονή στη Λέσβο του σκάφους για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων είναι μεταξύ της χώρας της και της Ελλάδας οπότε και θα συνεχιστεί.

Στη Μυτιλήνη φιλοξενούνται σήμερα περισσότερα από 300 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είτε στις δομές του Κέντρου Υποδοχής της Μόριας είτε στις δομές που διαχειρίζονται  ΜΚΟ στην πόλη.
Τέλος για το θέμα του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά η ευρωβουλευτής από την Τσεχία υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να αρθεί αυτός ο όρος και κάλεσε τον ελληνική κυβέρνηση να το διαπραγματευτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.



Νωρίτερα η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό από τον οποίο ενημερώθηκε για την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, τα νησιά και η ευρωβουλευτής από την Τσεχία είπε στην ΕΡΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει το δήμο Λέσβου στο θέμα αυτό.

Το απόγευμα η αντιπροσωπεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισκέφτηκε την ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Πηγή ΕΡΤ