Σ, Γεωργουλας: Πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο - Ενέργειες του Δήμου Λέσβου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς


Θέμα προς Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου: Ενέργειες Δήμου Λέσβου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς


Αξιότιμε κε Πρόεδρε του ΔΣ Λέσβου,

Παρακαλώ όπως δεχθείτε το ακόλουθο θέμα προς απόφαση στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Θέμα προς ΔΣ Λέσβου: Ενέργειες Δήμου Λέσβου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Από την 1η Μαΐου θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άρα και τον Δήμο Λέσβου.  Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για οφειλές από 500 ευρώ και πάνω μπορεί να γίνει κατάσχεση στα ακίνητα δημοτών-οφειλετών-εγγυητών.
Στις 19/12/2016 ως παράταξη είχαμε καταθέσει ψήφισμα για τους πλειστηριασμούς που ψηφίστηκε από το ΔΣ Λέσβου με 8 υπέρ, 4 κατά, 2 λευκά και 4 αποχές. Εδώ και 1,5 μήνα όμως, οι ενέργειες που είχαμε προτείνει και είχαν εγκριθεί από την πλειοψηφία του ΔΣ Λέσβου δεν έγιναν ποτέ πράξη από τη δημοτική αρχή. 

Για αυτό το λόγο επαναφέρουμε το ζήτημα και ζητάμε αυτή τη φορά να τεθεί ως απόφαση του ΔΣ στην οποία η δημοτική αρχή οφείλει να υπακούσει και να πράξει αναλόγως. Ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε ουσιαστικά και εμπράκτως τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να χάσουν τη μικροϊδιοκτησία τους.

Η εισήγησή μας έχει ως εξής: 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, συμπαραστεκόμενο απόλυτα στους πολίτες των οποίων η λαϊκή περιουσία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών, θέτει ως προτεραιότητα το να σταθεί δίπλα στους δημότες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Η ακίνητη περιουσία των λαϊκών οικογενειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους μιας ζωής.

Η αντιλαϊκή πολιτική, σε συνδυασμό με την «τοκογλυφική» πολιτική των τραπεζών προκάλεσε τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, των οποίων οι δεκάδες όροι και προϋποθέσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους απροστάτευτους από το νόμο δανειολήπτες αλλά και

Ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε ουσιαστικά και εμπράκτως τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να χάσουν την μικροϊδιοκτησία τους. Πρέπει να βοηθήσουμε να σπάσει η λογική της συνυπευθυνότητας που κυριαρχεί σε όσους χρωστούν, να συμβάλουμε στο να οργανωθεί σε κάθε στάδιο η συλλογική συμπαράσταση τους και να συναποτελέσουν κι αυτοί τμήμα του κινήματος αλληλεγγύης.

Η πολιτική των κυβερνήσεων (παρούσας και προηγούμενων) να υποκύπτουν στις πιέσεις των δανειστών, είναι ταξική υπέρ των ιδιωτικών τραπεζών, των distress funds, των ξένων δανειστών. To πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών, που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με απάνθρωπους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ούτε φυσικά με ημίμετρα.

Η αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών απαιτεί όχι μόνο τη διασφάλιση της πρώτης κύριας κατοικίας των νοικοκυριών αλλά κυρίως μια ευρεία και γενναία, στη βάση κριτηρίων, «σεισάχθεια» (διαγραφή) χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, στις πόλεις και την ύπαιθρο.
Παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλίες:

-Δημιουργούμε στον Δήμο Διαπαραταξιακή Επιτροπή, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, και η οποία θα δέχεται και θα καταγράφει περιπτώσεις συμπολιτών μας που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση (πχ. οφειλέτες άνεργοι, δικαιούχοι κοινωνικού επιδόματος, κάτοχοι μικρής ακίνητης περιουσίας), θα αναζητά με τη συμβολή εξειδικευμένων νομικών κάθε δυνατό τρόπο στήριξης τους και θα επιχειρεί να κινητοποιήσει τους δημότες μαζί με το Δήμο σε ένα συνολικό πλαίσιο κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής ιδιοκτησίας ώστε να δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας για κάθε κάτοικο της πόλης μας.

- Σαν Δήμος δεν θα προχωρήσουμε σε κατασχέσεις λόγω χρεών σε αυτούς τους συνδημότες μας και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να κάνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην χάσουν οι συνδημότες μας μικροϊδιοκτήτες τις περιουσίες τους.

Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «ο Άλλος Δρόμος»