«Λέσβος – Φύση και Πολιτισμός – Ο Κόλπος Καλλονής»- Εκδήλωση από το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «ΛΕΣΧΗ Η ΑΡΙΣΒΗ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ «ΛΕΣΧΗ Η ΑΡΙΣΒΗ»


Το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «ΛΕΣΧΗ Η ΑΡΙΣΒΗ» σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΥΘΟΣ πραγματοποίησε την Λαμπροτετάρτη 11 Απριλίου 2018 στις 20,00μμ εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζά «Λέσβος – Φύση και Πολιτισμός – Ο Κόλπος Καλλονής». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής

Κεντρικοί Ομιλητές κατά την σειρά που μίλησαν ήταν :

Ο κ. Άρης Ελευθερίου, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής, «ΛΕΣΧΗ Η ΑΡΙΣΒΗ», πρώην Δήμαρχος Καλλονής
Ο κ. Ανδρέας Τρούμπης Κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος  και Πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο κ. Τριαντάφυλλος Ακριώτης , Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων της Σχολής Περιβάλλοντος  του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ο κ. Γιάννης Καρατζάς, Συγγραφέας του βιβλίου
Ο κ. Άγγελος Φωτιάδης – Μουζάλας, Εκπρόσωπος της Εταιρίας ΜΥΘΟΣ ΓΚΡΟΥΠ ΕΠΕ που εξέδωσε το βιβλίο.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. ΡαλλούΚράλλη – Κωνσταντέλλη

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Αντιδήμαρχο Καλλονής, Πέτρας και Μολύβου κ. Ταξιάρχη Βέρρο υπό την αιγίδα και υποστήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση οι :

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Ο Στρατιωτικός Διοικητής 98 ΑΔΤΕ Αρχιπελάγους Υποστράτηγος  Ιππικού Τεθωρακισμένων κ. Τσερπές Σταύρος
Ο Βουλευτής Λέσβου – Λήμνου και τέως Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αλέξανδρος Ροδίτης
Ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού κ. Χατζηστυλιανού Ευστράτιος
Η Περιφερειακή Σύμβουλος  της Παράταξης Βόρειο Αιγαίο, Γόνιμη Γραμμή  κ. Μαρία Νικολάρα
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου κ. Ευστράτιος Μανωλακέλλης
Ο τέως Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος
Ο τέως Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Μαρκής
Την εκδήλωση τίμησε επίσης και η Δ.ντρια του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Λέσβο κ. Άστριντ Κάστελεϊν.

Ο κ. Άρης Ελευθερίου στον χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης στάθηκε στις προσπάθειες  του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής  για την στήριξη  και προώθηση του Λεσβιακού Πολιτισμού.

Αναφέρθηκε στις αρχικές ακόμα προσπάθειες που έγιναν πολλά χρόνια πριν με στόχο την προσέλκυση τουριστών στον Κόλπο Καλλονής, των λεγόμενων birdwatchers και την τοποθέτηση της περιοχής της Καλλονής και της Λέσβου γενικότερα στον παγκόσμιο χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να προστατέψουμε την φυσική και πνευματική μας κληρονομιά και ότι δεν θα πρέπει να χαθούν οι προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για την προστασία, ανάδειξη και προβολή του Κόλπου Καλλονής.

Ο καθηγητής κ. Α. Τρούμπηςμε εμπνευσμένη πανεπιστημιακού επιπέδου ομιλία, προσέγγισε το θέμα του οικοσυστήματος του Κόλπου Καλλονής  με όρους επιστημονικούς χαρακτηρίζοντας τον Συγγραφέα Γιάννη Καρατζά σύγχρονο Φυσιοδίφη, αλλά και με όρους οικονομικούς, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις εργασίες του Καθηγητή κ. Ι. Σπιλάνη με αντικείμενο την αναντιστοιχία των κατά κεφαλή δαπανών των birdwatchersπαγκοσμίως από την μια πλευρά και στη Λέσβο από την άλλη πλευρά. Η μέση δαπάνη παγκοσμίως είναι πολύ υψηλή, ενώ στη Λέσβο πριν από μερικά χρόνια ήταν πρακτικώς ανύπαρκτη. Ο λόγος προφανώς βρίσκεται στην αδυναμία μας να παρουσιάσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που να ενδιαφέρουν αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα της διεθνούς τουριστικής αγοράς από πλευράς κατά κεφαλής δαπάνης.  Το βιβλίο του κ. Καρατζά σε 4 γλώσσες είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο καθηγητής κ. Τ. Ακριώτης με την εξαιρετική του παρουσίαση κατέδειξε την σημασία του Οικότοπου του Κόλπου Καλλονής και της Λέσβου γενικότερα, περιγράφοντας με παραδείγματα τη βιολογική ποικιλότητα σ’ ένα νησί της Μεσογείου όπως η Λέσβος με αναφορά στα στοιχεία που καθορίζουν τα όρια της γεωγραφικής κατανομής των ειδών που απαντούμε στη Λέσβο και δεν υπάρχουν σε άλλα νησιά της Μεσογείου. 

Ο συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου κ. Ι. Καρατζάςπλαισίωσε την ομιλία του με πλήθος φωτογραφιών, αναφερόμενος κυρίως στην ιδιαιτερότητα της Λέσβου σαν νησί, στην σημαντική οικολογική της αξία, στην μοναδικότητα του κόλπου Καλλονής με την έντονη παρουσία της ορνιθοπανίδας (κυρίως μεταναστευτικής), αλλά και στη σημαντική πυκνότητα των αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων που καταδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή αυτή της Λέσβου. Αναφέρθηκε στα τοπία σπάνιας ευταξίας που χαρακτηρίζουν τον κόλπο Καλλονής καθώς και στα περιστατικά που οδήγησαν στον εμπλουτισμό του βιβλίου με τα στοιχεία εκείνα που τεκμηριώνουν την αδιάσειστη διασύνδεση μεταξύ της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και που οδήγησαν στην αναγνώριση ολόκληρης της Λέσβου από την UNESCO ως παγκόσμιου Γεωπάρκου. Επισήμανε την σημαντικότητα της περιοχής από τα αρχαία χρόνια καθώς στον κόλπο της Καλλονής  θεμελιώθηκαν οι φυσικές επιστήμες (Βιολογία και Βοτανική) με τις έρευνες του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Έκλεισε την ομιλία του θίγοντας εν συντομία τις απειλές και τους κινδύνους στους υγροβιοτόπους, επισημαίνοντας την ευθύνη όλων μας για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη ατόφιας αυτής της πλούσιας κληρονομιάς του νησιού για το μέλλον.

Η κ. Ρ.Κράλλη Κωνσταντέλλη  πέρα από τον υποδειγματικό συντονισμό της εκδήλωσης, αναφέρθηκε τόσο στα βιογραφικά των ομιλητών όσο και στις κριτικές του βιβλίου από πολύ σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της Επιστήμης όπως

του κ. Φίλιππου Α. Αραβανόπουλου, Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» που αποτελεί τον Κύριο Φορέα Εφαρμοσμένης Γεωργικής Έρευνας στην Ελλάδα.
του κ. Χάνες Πάουλους, Καθηγητή Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, επικεφαλής του τμήματος εξελικτικής Βιολογίας.
του Δρ. Ρίχαρντ Λόρεντς, επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου φίλων των αυτοφυών ευρωπαϊκών Ορχιδέων (ΑΗΟ) της Βάδης – Βυρτεμβέργης, Γερμανίας.
της κ. Μόνικα Χίρθ, καθηγήτριας, υπεύθυνης ύλης του επιστημονικού περιοδικού του Συλλόγου Φίλων των αυτοφυών ευρωπαϊκών Ορχιδέων(ΑΗΟ) της Βάδης – Βυρτεμβέργης, Γερμανίας.

O Κ. Άγγελος Φωτιάδης Μουζάλας στάθηκε στο έργο των εκδόσεων ΜΥΘΟΣ και στην σειρά έργων που προγραμματίζει με αντικείμενο την Λέσβο και τίτλο σειράς «Ελληνική Κληρονομιά στο Αιγαίο». Το βιβλίο του Γιάννη Καρατζά επισήμανε, πιθανώς είναι το μοναδικό βιβλίο με αντικείμενο την Λέσβο που έχει εκδοθεί σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά, τουρκικά). Τέλος αναφέρθηκε στα τελευταία αρνητικά δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου για την Λέσβο σημειώνοντας ότι ως Εταιρία ΜΥΘΟΣ προσκάλεσε 8 μεγάλες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα στην παρουσίαση του Βιβλίου με τίτλο Λέσβος – Φύση και Πολιτισμός – Ο κόλπος Καλλονής, οι οποίες ούτε καν απάντησαν.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης τον λόγο πήρε και πάλι ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής  κ.ΆρηςΕλευθερίου ο οποίος είπε αναφερόμενος στην πρόσκληση των ΜΜΕ που δυσφημούν την Λέσβο, ότι αν η πρόσκληση αφορούσε στην ανθρώπινη δυστυχία των προσφύγων και μεταναστών τότε θα έρχονταν καταδεικνύοντας την διεθνή υποκρισία που υπάρχει για την Λέσβο, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την αδυναμία να δοθούν αποτελεσματικές απαντήσεις στο πρόβλημα.