Ο.Ε.Ε τμήμα Αν. Αιγαίου: «Καλούμε όλους τους βουλευτές να σταθούν αρωγοί στο δίκαιο αίτημα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΕΕ- Απάντηση Μοσκοβισί για ΦΠΑ


Από την ιδιαίτερα περιεκτική απάντηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ του κοινοτικού  Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα κρίσιμα  ζητήματα  και να προσθέσουμε ένα  σύντομο δικό μας σχολιασμό.

Πρώτον, ο  Επίτροπος αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την αποκλειστική  ευθύνη για την φορολογική πολιτική  και για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση. Έτσι καταρρίπτεται κάθε προσπάθεια  να επιρριφθεί αλλού η ευθύνη  για την κατάργησή τους

Δεύτερο, συνεχίζει, ότι η Κομισιόν ΔΕΝ προτίθεται να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς  που επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές  μέχρι 30% χαμηλότερους από εκείνους που εφαρμόζονται  στην ηπειρωτική  Ελλάδα  σε συγκεκριμένα γεωγραφικά  διαμερίσματα και νησιά. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι η  εφαρμογή ευνοϊκών συντελεστών ΦΠΑ  στην νησιωτική μας Περιφέρεια είναι αποκλειστική ευθύνη  της Κυβέρνησης και κανενός άλλου.

Τρίτο, τονίζει, ότι  ΔΕΝ υπάρχουν σχέδια τροποποίησης  του εδαφικού σχεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ. Επομένως δεν έχουν βάση ισχυρισμοί ότι η Κοινότητα έχει πρόθεση να  εξομοιώσει τους συντελεστές  ΦΠΑ σε όλη τη χώρα.

Τέταρτο , ο Μοσκοβισί στην απάντησή του  αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τονίζει ότι τα  κοινοτικά  θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν  προτάσεις των ελληνικών αρχών  για τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης  των πληττόμενων περιοχών.  Από το σημείο  αυτό  της απάντησης του Επιτρόπου προκύπτει αφενός το γεγονός ότι η Ελλάδα  δεν υπέβαλε ποτέ προτάσεις  για την άμβλυνση  των οικονομικών και κοινωνικών  επιπτώσεων  της μεταναστευτικής κρίσης  και αφετέρου  προκαλεί τη χώρα  να το πράξει έστω και καθυστερημένα . Ιδού ,λοιπόν, στάδιον  δόξης λαμπρόν.

Είναι προφανές ότι το θέμα των μειωμένων συντελεστών δεν  πρέπει να θεωρείται ως μια οριστικά χαμένη υπόθεσή. Αντίθετα εμείς θεωρούμε ότι η επιστολή του κοινοτικού Επιτρόπου  ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας  τόσο για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών  πέραν του Ιουνίου στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο , Κω και Λέρο  όσο και για τη διεκδίκηση της επαναφοράς τους  σε όσες περιοχές  αυτοί  καταργήθηκαν.  

Για αυτό καλούμε όλους τους βουλευτές  της νησιωτικής Περιφέρειας  να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων  και αφήνοντας πίσω κομματικές  αγκυλώσεις  και αναστολές  να  σταθούν  αρωγοί στο δίκαιο αίτημα  εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ . Ένα αίτημα που αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη σημασία δεδομένων τόσο της εντεινόμενης προσφυγικής-μεταναστευτικής  κρίσης  όσο  και των προβληματικών σχέσεων  με τη γείτονα  χώρα. Στην ίδια προσπάθεια καλούμε και όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της Περιφέρειας καθώς και την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου που τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησαν δυναμικά στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Εμείς από την πλευρά μας θα εξακολουθήσουμε να  αγωνιζόμαστε για την  δικαίωση του ζωτικού στόχου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και  καμία εκλογική διαδικασία και  κανένα κοινοτικό  πρόγραμμα  δεν θα  μας υποχρεώσει να αλλάξουμε θέση.

Τέλος  θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν είναι αποδεκτό να  προβάλλεται η εφαρμογή του  μεταφορικού ισοδύναμου  ως επαρκές οικονομικό αντιστάθμισμα  στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ  . Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα πάγιο αίτημα  που ξεκίνησε  πριν  μια δεκαετία τουλάχιστον από το  Δήμο Τήλου  και επομένως η προσπάθεια να εμφανιστεί ως  αντίδοτο  στην κατάργηση  των μειωμένων συντελεστών  είναι εντελώς απαράδεκτο.

Ο Πρόεδρος του 13ου Π.Τ.
του ΟΕΕ
Παναγιώτης Μπαρούτης.