Δεμένα για ακόμα ένα 24ωρο τα πλοία στα λιμάνια | Nέα 24ωρη απεργία των ναυτεργατών την Πέμπτη

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο κλιμακώνει τον αγώνα της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), που προκήρυξε την απεργιακή κινητοποίηση από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι την ίδια ώρα την Παρασκευή.

Η απόφαση λήφθηκε σήμερα από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, που έκρινε, σε έκτακτη συνεδρίαση, ότι «ο κ. υπουργός ΥΝΑΝΠ όχι μόνο δεν έδωσε καμιά ουσιαστική λύση στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών, όχι μόνο δεν επέλυσε έστω και το παραμικρό αίτημά μας, αλλά αντίθετα για άλλη μια φορά κράτησε στάση Πόντιου Πιλάτου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από τα βασικά αιτήματα των ναυτεργατών είναι η άμεση απόσυρση σχεδίου Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας με την οποία επιτρέπεται η διενέργεια εμπορικών ενδομεταφορών από πλοία με σημαίες ευκαιρίας τρίτων κρατών, με την ελάχιστη επιτρεπτή σύνθεση πληρώματος.



Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπής χαρακτήρισε το μεσημέρι αδικαιολόγητη την απεργία, καθώς δεν μπορεί η ΠΝΟ να μην προσέρχεται στο διάλογο και να ζητά μη κατάθεση της υπουργικής απόφασης.

Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ναυτιλίας ο ίδιος σημείωσε ότι «το υπουργείο έχει υπογράψει δεκάδες ρυθμίσεις υπέρ των ναυτεργατών, οι οποίες αφορούν και το ζήτημα του συνταξιοδοτικού. Δεν γίνεται η ΠΝΟ να μην προσέρχεται στο διάλογο, όπως για παράδειγμα μαζί με τους αργότες».
Ανακοίνωση για την απεργία εξέδωσε και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) υπογραμμίζοντας ότι «η κλιμάκωση του αγώνα των Ναυτεργατών αποτελεί την απάντηση του Ναυτεργατικού κινήματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η οποία στηρίζει με συνέπεια τα εφοπλιστικά συμφέροντα με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

«Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιεί αύριο στις 9 πμ συγκέντρωση των μελών της έξω από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος το οποίο θα βρίσκεται στην πύλη Ε3 απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά» καταλήγει η ανακοίνωση.