Τα «άκουσε για τα καλά» ο Δήμαρχος Λέσβου στην ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής “Κέντρο πόλης – Αγορά” Μυτιλήνης (pics)

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής “Κέντρο πόλης – Αγορά”. 
     
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, η ενδέκατη ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που αφορούσε στην περιοχή “Κέντρο πόλης – Αγορά” (Άγιος Συμεών, Άγιος Θεράπων, Ερμού, Καβέτσου, τμήμα Ελ Βενιζέλου, Προκυμαία & παράδρομοι), με την οποία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των λαϊκών συνελεύσεων των ευρύτερων συνοικιών της Μυτιλήνης.           

Την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης εκπροσώπησε ο Πατέρας Αντώνιος Αναστασέλλης, ενώ το παρόν έδωσαν εκτός του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου και των μελών του Συμβουλίου Δέσποινας Διαμαντή, Προκόπη Σινάνη και Δέσποινας Τζαννή, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, οι θεματικοί Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αμπουλός, Αναστασία Αντωνέλλη, Αθηνά Ιωσηφέλλη, Νίκος Καρασάββας,  Παναγιώτης Κατσαβέλλης, Κώστας Κατσαρός και Παναγιώτης Τσουπής, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Αντώνης Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου Γιάννης Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί Μυτιλήνης Γρηγόρης Φριλίγκος, τα μέλη του προσωρινού Συμβουλίου της περιοχής Θόδωρος Κιτζός, Τέτα Κουτσοβίλη και Μάνος Νιαούνης, εκπρόσωποι των νεοεκλεγμένων 10 συνοικιακών συμβουλίων της Μυτιλήνης, καθώς και πολλοί κάτοικοι & επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.   



Η λαϊκή Συνέλευση ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες των μελών του προσωρινού Συμβουλίου Θόδωρου Κιτζού και Μάνου Νιαούνη, του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου και του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, οι οποίοι εξήραν την πολυπληθή συμμετοχή των δημοτών, τόνισαν τη σημασία των λαϊκών συνελεύσεων ανά γειτονιά, που για πρώτη φορά οργανώνονται στη Μυτιλήνη και των αντίστοιχων στα χωριά της Λέσβου, ενώ επεσήμαναν το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα τοπικά – συνοικιακά συμβούλια σε συνεργασία με τη Δ/Κ Μυτιλήνης και τη Δημοτική Αρχή, προς επίλυση των διαφόρων προβλημάτων των συνοικιών της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων δημοτών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτέθηκαν τα  βασικότερα τρέχοντα ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή.

Ενδεικτικά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από τους δημότες, στα εξής (γενικής φύσης) θέματα:

1.    Το σημαντικότερο πρόβλημα που τονίστηκε από όλους σχεδόν του κατοίκους και επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης, είναι η ελλιπής αστυνόμευση από όλες τις απόψεις, γεγονός που με δεδομένη την παραβατικότητα ορισμένων μεταναστών, αλλά και άλλων μειονοτικών ομάδων, καθιστά τη διαβίωση και την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας εξαιρετικά επικίνδυνη. Στο θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά ο Δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος τόνισε ότι λόγω της ανεπαρκούς αστυνομικής δύναμης που υπάρχει στην πόλη, προσπαθεί να πείσει τους κυβερνητικούς παράγοντες, να δοθεί κατ’ εξαίρεση ειδική άδεια ίδρυσης δημοτικής αστυνομίας στη Μυτιλήνη, γεγονός που χαροποίησε άπαντες (σημειωτέον ότι η δυνατότητα αυτή είχε απολεσθεί στο παρελθόν). 

2.    Αναγκαιότητα χωροταξικού σχεδιασμού της αγοράς γενικότερα, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της άναρχης και άτακτης εγκαθίδρυσης όλων των ειδών των καταστημάτων (βλ. χρυσοχοεία με ψαράδικα, κ.ο.κ.). Απαιτείται ένα καινούργιο ρυθμιστικό σχέδιο, που θα καθορίζει τις χρήσεις γης, ώστε να γνωρίζει ο κάθε υποψήφιος επενδυτής, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο κάθε σημείο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δημιουργία ψαραγοράς και κλειστής δημοτικής αγοράς για τα παραδοσιακά προϊόντα του κλάδου τροφίμων & ποτών, καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα χορήγησης κινήτρων ανάπτυξης στην περιοχή της παλιάς αγοράς (π.χ. μαγαζάκια αναψυχής). Επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης της περιοχής Φανάρι.    

3.    Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ερμού στο σύνολό της (καταστρατήγηση των αποφάσεων – απουσία αστυνόμευσης, πλήρης ή μερική πεζοδρόμηση, ώρες διέλευσης απορριμματοφόρων οχημάτων & ώρες εναπόθεσης απορριμμάτων, διέλευση μοτοσυκλετών, παρκάρισμα αυτοκινήτων, χορήγηση καρτών, τοποθέτηση γλαστρών και άλλων “εμποδίων” διέλευσης οχημάτων, λειτουργία κατακόρυφων ή οριζόντων μπαρών, νόμιμες & παράνομες προσόψεις καταστημάτων, κ.ο.κ.), παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν διιστάμενες και αντιφατικές απόψεις, τόσο μεταξύ των καταστηματαρχών, όσο και μεταξύ των περιοίκων. Το μεγάλο και χρονίζον αυτό θέμα, θα επεξεργαστεί στο σύνολό του, το νέο συμβούλιο που θα εκλεγεί, σε συνεργασία με τη Δ/Κ Μυτιλήνης και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

4.    Ελλιπείς χώροι parking στο κέντρο της πόλης, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην “κατάληψη” της πλατείας Σαπφούς από παρκαρισμένα μηχανάκια, χωρίς να ενοχλείται κανείς. 

5.    Στην κεντρική αρτηρία της Καβέτσου, η υφιστάμενη δεύτερη λωρίδα κυκλοφορίας, έχει ουσιαστικά αχρηστευθεί, αφού με την ανοχή της Τροχαίας, έχει μετατραπεί σε διαρκή χώρο μόνιμης ή προσωρινής στάσης οχημάτων, γεγονός που επιβαρύνει δραματικά την κυκλοφοριακή ροή από το κέντρο προς τη νότια πόλη.  Επιπλέον απαιτείται ειδική μέριμνα για τη συχνότερη διαγράμμιση των διαβάσεων, τις οποίες μεγάλη μερίδα οδηγών αγνοεί προκλητικά εις βάρος των πεζών.

6.    Απαιτείται η ριζική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα, που κυκλοφορούν κατά αγέλες στο κέντρο της πόλης, ενώ εισέρχονται ακόμη και μέσα στα μαγαζιά. 

7.    Από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, αλλά και πολλούς ευαισθητοποιημένους καταστηματάρχες, εκφράστηκε η πεποίθηση, ότι με τη συμπεριφορά και με τις ενέργειες των ίδιων των καταστηματαρχών, καταστρέφεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο βέβαια ουδέποτε απέκτησε μία ταυτότητα και μία αισθητική αντάξια της ιστορίας της. Ενώ το “down town” θα έπρεπε να αποτελεί το κόσμημα της πόλης, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, σήμερα είναι ακαλαίσθητο και άναρχο, γεγονός που εμποδίζει την όποια τουριστική της ανάπτυξη. Επιπλέον, όλες οι λειτουργικές δομές, όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρου του νησιού, βρίσκονται σ’ αυτό, με αποτέλεσμα με την πάροδο των ετών, να έχει μετατραπεί σε ένα υπερτροφικό και “μπουκωμένο” κέντρο, χωρίς ανθρώπινη και καλαίσθητη όψη.

8.    Σταδιακά απαιτείται η πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου, γεγονός που θα βοηθηθεί με την απομάκρυνση του λιμένα και τη δημιουργία της νότιας παράκαμψης, τουλάχιστον μέχρι το νοσοκομείο. Η πεζοδρομημένη λειτουργία του κέντρου της πόλης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της Μυτιλήνης και ολόκληρου του νησιού.   

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και οι παρευρισκόμενοι Αντιδήμαρχοι, αφού εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους για όλα όσα έθιξαν οι δημότες γύρω από τα χρονίζοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο της πόλης και γενικότερα η Μυτιλήνη και τα οποία έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών, λόγω μη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή τους, ανέλυσαν το πλήρες σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την οργάνωση του κέντρου της πόλης και γενικότερα της Μυτιλήνης.

Συγκεκριμένα, έγινε περιληπτική αναφορά στο master plan του λιμανιού και τη μεταφορά του στη νέα θέση, στο σχεδιασμό της Πλατείας Σαπφούς και την απόκτηση του Παλαιού Λιμεναρχείου, στην ανάπλαση της Προκυμαίας και στις πεζοδρομήσεις, στις διαδικασίες διεκδίκησης του κεντρικού parking από την ΕΤΑΔ, στην ολοκλήρωση της μελέτης για τον περιφερειακό δρόμο του κάστρου με χώρους αναψυχής, ποδηλατόδρομους, κ.ο.κ. σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, στο εξωραϊσμό του πάρκου Αγίας Ειρήνης (δημοπράτηση τον ερχόμενο Μάιο), στην υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης, στις βελτιώσεις και εκσυγχρονισμό των αποχετευτικών συστημάτων από τη ΔΕΥΑΛ, κ.ο.κ.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Λέσβου, έκανε μία περιληπτική αναφορά και στο γενικότερο σχεδιασμό έργων πέραν του κέντρου της πόλης, όπως τη δημοπράτηση του νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα, το βιολογικό της νότιας πόλης (και όχι μόνο), τη λεωφόρο Μυτιλήνης – Αεροδρομίου (με προσθήκη ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου), τη δημιουργία κυκλοφοριακών κόμβων, κ.ο.κ.

Στη συνέχεια, η συνέλευση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των 10 τοπικών συμβουλίων από τις υπόλοιπες συνοικίες της Μυτιλήνης, οι οποίοι είχαν κληθεί στην κεντρική αυτή εκδήλωση, προκειμένου να ξεκινήσει η απαραίτητη δικτύωση μεταξύ τους, για τον καλύτερο συντονισμό στα κοινά προβλήματα που απασχολούν περισσότερες από μία συνοικίες (π.χ. πεζοδρόμια στην οδό Βοστάνη, παραλιακή αεροδρομίου, περιφερειακή οδός νοσοκομείου, φανάρια, κυκλοφοριακοί κόμβοι & σήμανση στις κεντρικές οδούς, Λαδάδικα – Κουμιδιά, αστυνόμευση, κ.ο.κ.). Επίσης τέθηκαν τα ζητήματα της ηλεκτρονικής οργάνωσης των τοπικών συμβουλίων (απόκτηση websites, emails κατά περιοχή, λογαριασμό στο facebook, κ.α.), για την ευκολότερη και πρακτικότερη επικοινωνία με τους δημότες κάθε συνοικίας (η λίστα με τα ονοματεπώνυμα και τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των μελών των τοπικών συμβουλίων, θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα).  

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού – Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής “Κέντρο πόλης – Αγορά”, του οποίου ο ρόλος θα είναι, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο προς τη Δημοτική Κοινότητα όσο και απευθείας προς τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται νέες και καινοτόμες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση – αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.    

Το νέο ενδεκαμελές τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Κέντρο πόλης – Αγορά”, που αναδείχθηκε μετά τις αρχαιρεσίες, απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες & επιχειρηματίες της περιοχής:   

Μαριάνθη Βέτσικα
Ιωάννης Βλάχος
Κίμων Καζάζης
Έκτωρ Καπηλάρης
Θόδωρος Κιτζός
Απόστολος Κονσολάκης
Γιάννης Μολυβιάτης
Γιάννης Μουτζούρης
Παναγιώτα Παπαχρυσού
Κατερίνα Σάββα
Σαράντος Φιρρίγγος

 Αναπληρωματικό μέλος: Ερατώ Βαγιού.  

Σύνδεσμος μεταξύ της Δ/Κ Μυτιλήνης και του εν λόγω τοπικού συμβουλίου, θα είναι o Πρόεδρος Πάνος Πίτσιος.    

Το νεοεκλεγέν συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα, εντός των επομένων ημερών θα αποφασίσει για το τριμελές ευέλικτο Προεδρείο, προκειμένου να διαχειρίζεται τα γραφειοκρατικά θέματα. Η έδρα που θα συνεδριάζει το νέο συμβούλιο, όπου θα μπορούν να παρευρίσκονται και δημότες της περιοχής, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.  

Οι δημότες της συνοικίας “Κέντρο πόλης – Αγορά”, από τούδε και στο εξής μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, για να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.