Ξεκίνησαν από σήμερα οι αιτήσεις στο "Εξοικονομώ κατ΄οίκον" για το Βόρειο Αιγαίο

Άνοιξε σήμερα Δευτέρα 26/03 στις 08:00 το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, οι πόροι του οποίου διπλασιάστηκαν, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.

Από σήμερα, το σύστημα θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Η υποβολή δηλώσεων θα ολοκληρωθεί την επόμενη Δευτέρα 2 Απριλίου με τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και την Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε τον  διπλασιασμό των κονδυλίων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του.Μετά την πρωτοφανή συμμετοχή που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξασφάλισαν συνολικά 700 εκατ. ευρώ από πόρους του νέου ΕΣΠΑ που είχαν μείνει αδιάθετοι από άλλα επιδοτούμενα προγράμματα.

Από την Παρασκευή, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στις Περιφέρειες, Α ‘ Κύκλου:  Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 23.850 νοικοκυριά και ήδη έχουν οριστικοποιηθεί 12.338 αιτήσεις, που δεσμεύουν πόρους 120,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Άμεσης Ενίσχυσης και 37,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο «Εξοικονομώ ΙΙ». Συνολικά 158,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσοι χρήστες είχαν ήδη εγγραφεί αλλά δεν ολοκλήρωσαν την υποβολή της αίτησης, μπορούν κανονικά να συνεχίσουν τη διαδικασία για να ενταχθούν στην κατηγορία των επιλαχόντων.

Τέλος, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπουργός ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, καθώς το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα υπερέβη κάθε προσδοκία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξασφάλισε και ανακοινώνει τον διπλασιασμό των πόρων προς διάθεση, για το σύνολο του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι θα αυξηθούν από 40.000-45.000 νοικοκυριά σε 90.000-95.000 νοικοκυριά για το σύνολο της χώρας. Σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες επιδιώκεται η αύξηση και του δικού τους σκέλους χρηματοδότησης. Συνυπολογίζονται τον τραπεζικό δανεισμό που έχει ήδη εξασφαλιστεί (250 εκατ. ευρώ), το σύνολο της χρηματοδότησης του προγράμματος αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.Οι δικαιούχοι θα αυξηθούν για το σύνολο της χώρας. Σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες επιδιώκεται η αύξηση και του δικού τους σκέλους χρηματοδότησης. Συνυπολογίζονται τον τραπεζικό δανεισμό που έχει ήδη εξασφαλιστεί (250 εκατ. ευρώ), το σύνολο της χρηματοδότησης του προγράμματος αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές δράσεις που υλοποιούμε στην κατεύθυνση της τροποποίησης του ενεργειακού υποδείγματος παραγωγής και κατανάλωσης στη χώρα. Οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα θετικές τόσο στο επίπεδο της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και στην τόνωση του κλάδου της οικοδομής και της οικονομίας συνολικότερα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελεί μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα, ο οποίος «παράγει» το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του βασικότερου στοιχείου που συμβάλλει στο φαινόμενο θερμοκηπίου.