Αντίδραση για την αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών των Ακινήτων- Επιστολή από το Επιμελητήριο Λέσβου στην Υφ. Οικονομικών


Το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε επιστολή στην Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου


Το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε επιστολή στην Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου, σχετικά με τις δηλώσεις της Υφυπουργού για Αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών των Ακινήτων, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

 Κοιν.:
 Πίνακας Αποδεκτών




ΘΕΜΑ:
Αύξηση Αντικειμενικών Αξιών των Ακινήτων στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου
           
Αξιότιμη κα Υφυπουργέ,

σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις σας στον Τύπο, επίκειται η αύξηση  στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο 60% των ζωνών της χώρας, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων στο Υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις σας, στις περιοχές στις οποίες θα αυξηθούν περισσότερο οι αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνονται και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Κα Υφυπουργέ,

τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εκτός του ότι δεν είναι και δεν θεωρούνται ανεπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί (γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία των αφίξεων), έχουν δεχθεί και ισχυρότατο πλήγμα εξ αιτίας των επιπτώσεων του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος το οποίο στις μέρες μας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα όχι μόνο δεν αύξησε αλλά τουναντίον μείωσε την αξία την γης, σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα στο νησί της Λέσβου.

Στις ανωτέρω δυσμενείς συνθήκες έρχεται να προστεθεί το επιπλέον βάρος στις νησιωτικές οικονομίες το οποίο θα προκύψει από την επικείμενη  κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας, γεγονός που  θα προκαλέσει αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις τόσο στους κατοίκους, όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν επιπλέον παράγοντα  αποεπένδυσης και οικονομικής στασιμότητας.

Κατά συνέπεια, ως Επιμελητήριο Λέσβου ζητάμε, όχι μόνο να μην υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά αντιθέτως αυτές να μειωθούν έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ελάχιστες επικείμενες επενδύσεις στα νησιά μας, καθώς και η μη επιπλέον φορολόγηση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

Με εκτίμηση,
Ευάγγελος Ι. Μυρσινιάς
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου