Γέφυρες Τέχνης στη Γέρα - για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις – προκαταλήψεις

Συναντήσεις με τον Ορφέα


Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου στην κατάμεστη Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο, η διαδραστική δημιουργική εκδήλωση «Γέφυρες Τέχνης στη Γέρα», μια συνέργεια του 1ου ΕΠΑΛ Γέρας και της Μ.Κ.Ο. «Γέφυρες Τέχνης», στα πλαίσια του Erasmus+.

Οι «Γέφυρες Τέχνης» χάρισαν στο αγαπημένο τους κοινό ακόμα μια βραδιά γεμάτη τέχνη, όπου διαφορετικοί πολιτισμοί, γλωσσικές διαφορές και παραδόσεις από τόπους μακρινούς  συνάντησαν τον πλούτο των τοπικών παραδόσεων της Λέσβου, μέσα από τραγούδια και χορευτικά δρώμενα.

Η μοναδική αυτή βραδιά ξεκίνησε με το «Χορό του Ορφέα», μουσικοχορευτικό δρώμενο σε μουσική του Θανάση Κλέωπα, στίχους από αρχαίους ελληνικούς ύμνους αφιερωμένους στη μούσα Καλλιόπη και τον Απόλλωνα και χορογραφία της «Γέφυρες Τέχνης»–Angela Maria Arbeláez. Το δρώμενο έκλεισε με τη συγκινητική παρουσίαση αντιγράφου της λύρας του Απόλλωνα από κωφάλαλο μαθητή του προγράμματος της «Γέφυρες Τέχνης» από το Πακιστάν.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο πολυπληθές ακροατήριο η ερμηνεία του gospel «Amazing Grace» (Θεία Χάρη) από νεαρές γυναίκες  από την Ερυθραία και το Καμερούν που διαμένουν στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας, με τη συμμετοχή της αποστολής πρωτοετών πανεπιστημιακών φοιτητών από τις Η.Π.Α. της οργάνωσης Youth Refugee Coalition-YRC, που αυτή την περίοδο προσφέρουν εθελοντική συνεργασία με τις «Γέφυρες Τέχνης», και τη βραβευμένη Ελληνοκολομβιανή βιολονίστα Μαρία Φραντζέσκα Ρόκκα Αρμπελάεθ.

Η ερμηνεία του παραδοσιακού λαϊκού τραγουδιού «Βanaha» από την Κεντρική Αφρική, αποτέλεσε μια διαδραστική βιωματική εμπειρία με την κοινωνική ενσωμάτωση των πολλαπλών πολιτισμικών παραγόντων όλων των συντελεστών.Το «Τwinkle twinkle» ερμηνεύθηκε στη νοηματική με τη συνοδεία εγχόρδων, επίσης με τη συμμετοχή όλων των συντελεστών. Η βραδιά έκλεισε με τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Γέρας σε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς παρασύροντας το ενθουσιώδες κοινό, που τους ακολούθησε στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι μαθητές του μουσικοεκπαιδευτικού προγράμματος και δημιουργικής πλατφόρμας της «Γέφυρες Τέχνης», μικρά προσφυγόπουλα, ανήλικοι και νέοι από τη φυλή των Γιαζίντι του Ιράκ, από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κονγκό, την Ερυθραία και τη Συρία, που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και το Κ.Υ.Τ. Μόριας. Επίσης παιδιά από τον καταυλισμό Ελλήνων Ρομά στην Παγανή.

Οι «Γέφυρες Τέχνης» ευχαριστούν ιδιαίτερα:Τον Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Γέρας κ. Παναγιώτη Αθηναίο, τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Βασίλη Ψωμό, το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές καθώς και τους μαθητές του Κέντρου Φιλοξενίας Καρά Τεπέ, Κ.Υ.Τ. Μόριας και  Παγανή που με μεγάλο ζήλο και άκρατο ενθουσιασμό συμμετείχαν ακούραστα στην προετοιμασία και τις πρόβες της εκδήλωσης. Το Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, το ίδρυμα Starfish Foundation και τον κ. Γιώργο Ζορμπά.


Οι «Συναντήσεις με τον Ορφέα» είναι ένα πρόγραμμα της Μ.Κ.Ο. «Γέφυρες Τέχνης» για την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό-Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και  προκαταλήψεις.