Καινούργιο βιβλίο θρησκευτικών στα σχολεία

Συζήτηση προκαλεί το τελευταίο διάστημα η είδηση που αφορά τον χώρο της παιδείας και συγκεκριμένα το καινούργιο βιβλίο των θρησκευτικών στα σχολεία.



Συζήτηση προκαλεί το τελευταίο διάστημα η είδηση που αφορά τον χώρο της παιδείας και συγκεκριμένα το καινούργιο βιβλίο των θρησκευτικών στα σχολεία. Με την κοινή γνώμη διχασμένη και τους χριστιανούς ορθόδοξους ιερείς αναστατωμένους ή μήπως όχι ; Καταρχάς , κάπου εδώ αξίζει να ανατρέξω στα μαθητικά μου χρόνια στο Λύκειο και συγκεκριμένα όταν ξεκίνησα την πρώτη τάξη του τότε Τ.Ε.Ε. ωσάν μαθητιώσα νεολαία λοιπόν θυμάμαι , πως διδάχθηκα ένα βιβλίο θρησκευτικών διαφορετικό από τα θρησκευτικά που μας μάθαιναν τόσα έτη και μάλιστα καθηγητή είχαμε έναν ιερέα θεολόγο. Σε αυτό το βιβλίο ο μαθητής μπορούσε να μάθει για όλες τις υπάρχουσες θρησκείες στον πλανήτη , να δει τις διαφορές και τις ομοιότητες των θρησκειών με κείμενα λιτά κυρίως περιεκτικά , που του επέτρεπαν να ασκεί κριτική αντίληψη αλλά και να διευρύνει πλουραλιστικά τον γνωστικό του πλούτο.

Γιώτα Βουλδή 
Διότι ώς γνωστόν η εξερεύνηση και η αναζήτηση νέων θρησκειών σου προσφέρει γνώση και στο ελάχιστο μπορεί να επηρεάσει την θρησκευτική σου αντίληψη και να θελήσεις εν μία νυκτί να αλλάξεις την θρησκεία σου και την θέση της να πάρει μία άλλη , όπου η οικογένειά σου δεν σου έχει διδάξει ή δεν σε έχει μυήσει σε αυτή , σε αυτό καθοριστικό ρόλο με πολλές συνέπειες αρνητικές μπορούν να προκαλέσουν οι χριστιανοί ιερείς με τις εκάστοτε συμπεριφορές που υιοθετούν και καταφέρνουν να διώξουν τους νέους από την εκκλησία αλλά να μην ξεφεύγουμε , το θέμα μας είναι το καινούργιο βιβλίο των θρησκευτικών.

Εκτιμώ , πως εάν στο νέο βιβλίο θρησκευτικών δίδεται η ευκαιρία στον νέο άνθρωπο να εξερευνήσει και τις άλλες θρησκείες αλλά και να μάθει περισσότερα και για τη δική του θρησκεία , τότε μονάχα καλό έχει να του προσφέρει. Σε αυτό σπουδαίο ρόλο θα παίξει και ο παιδαγωγός (δάσκαλος ή καθηγητής) , όπου θα βοηθήσει τον μαθητή να συμμετάσχει ενεργά στην τάξη θέτοντας τυχόν απορίες και προβληματισμούς που μπορεί να έχει. Μην ξεχνάμε , πως πλέον στα σχολεία της Ελλάδας , πόσο μάλλον της Λέσβου , μαθητές δεν είναι μονάχα παιδιά από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες όπως το Αφγανιστάν , το Πακιστάν , το Ιράκ , την Αφρική κ.α και σε αυτά τα παιδιά λοιπόν θα έκανε καλό να μάθουν για την χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία και την θρησκεία των περισσότερων Ελλήνων δίνοντας τους την δυνατότητα στο μέλλον να επιλέξουν ίσως τον χριστιανισμό αλλά και να μάθουν σχετικά με την θρησκεία μας , μιας η Ελλάδα είναι πλέον η χώρα που τους φιλοξενεί.

Όπως διαπιστώνουμε λοιπόν τα οφέλη θα είναι περισσότερα εάν το νέο βιβλίο των θρησκευτικών είναι καλογραμμένο , περιεκτικό , λειτουργήσει παιδαγωγικά και διευρύνει το πνεύμα αλλά και την γλώσσα (ελληνικά) του νέου.

Οι πιο πολλές θρησκείες έχουν ως βάση τους την αγάπη , με κυρίαρχη αυτή του Χριστιανισμού , αυτό θα ήταν χρήσιμο να γνωρίσουν περισσότερο οι νέοι από οτιδήποτε άλλο , άλλωστε τις όποιες διαφορές και συρράξεις τις προκαλούν μονάχα οι άνθρωποι μεταξύ τους και η θρησκείες πρέπει να φέρνουν μονάχα την ομόνοια.