Στην πρώτη κλειστή διαβούλευση για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά συμμετείχε το Επιμελητήριο Λέσβου


Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε δια του Προέδρου του κ. Ευάγγελου Μυρσινιά, στην πρώτη κλειστή διαβούλευση με αντικείμενο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά της χώρας, έπειτα από πρόσκληση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Έβρου, Μαγνησίας, Χίου, Σάμου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς- Ιθάκης) και των Επιμελητηριακών ΅Ενώσεων (ΕΟΑΕΝ, ΕΕΣΥΜ). Παρόντες επίσης, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,  κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλίας Καματερός.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την εύρεση του ορθότερου και πρακτικά καλύτερου τρόπου, καθώς και η μεθοδολογία εφαρμογής του μέτρου του μεταφορικού ισοδύμανου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μυρσινιάς, τόνισε ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των νησιωτών αλλά και των Επιμελητηρίων, τα οποία μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του μέτρου αυτού. Υπογράμμισε δε, ότι σε καμία περίπτωση, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δεν πρέπει να θεωρηθεί αντισταθμιστικό μέτρο και να συνδεθεί με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της Νησιωτικότητας, για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις μέσω, της μείωσης του κόστους μεταφοράς προϊόντων, εμπορευμάτων και κατοίκων.

Ο κ. Μυρσινιάς ζήτησε από τον Υφυπουργό η Κυβέρνηση να αυξήσει το κονδύλι που έχει ανακοινώσει για την κάλυψη του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο θεωρείται μικρό. Έμφαση έδωσε και στη μετακίνηση των νησιωτών η  οποία έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Πρότεινε ακόμη, να εξεταστεί το ενδεχόμενο η επιδότηση μεταφοράς των επιβατών να επεκταθεί και για τους επισκέπτες, μέτρο που αν εφαρμοστεί θα αποτελέσει κίνητρο για την αύξηση του τουρισμού.
Επίσης, ανέφερε ότι ιδιαιτερότητα για τους νησιώτες αποτελεί και το υψηλό κόστος των καυσίμων, το οποίο επιβαρύνει τη λειτουργία των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Η διαβούλευση για το μεταφορικό ισοδύναμο θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση και αποστολή του σχεδίου δράσης από την κυβέρνηση, όπου οι θεσμικοί φορείς θα κληθούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου.

Στο περιθώριο της σύσκεψης και σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν οι κύριοι Σαντορινιός και Μυρσινιάς, ο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, επανέφερε το αίτημα των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου για σύνδεση των νησιών με τη Θεσσαλονίκη. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να συγκαλέσει εκ νέου μια συνάντηση για το θέμα αυτό, έτσι ώστε να συζητηθεί εκτενώς.