1o Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής για το Β. Αιγαίο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου θα εκδοθούν και τα πρακτικά των περιλήψεων με μορφή ISBN.


Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής για το Βόρειο Αιγαίο εντάσσεται στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας να φέρουμε τους μαθητές μας πιο κοντά στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών και να τους παράσχουμε τα εφόδια, ώστε να τις χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Κυρίως όμως, αποσκοπεί στο να εμπνεύσει, να στηρίξει και να διαδώσει τη δημιουργική σκέψη των παιδιών.

Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια αυτής της δράσης, οι μαθητές, οι οποίοι εργάζονται ως επί το πλείστον σε ομάδες, με την άμεση καθοδήγηση των καθηγητών της Πληροφορικής στο σχολείο τους ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν μια επιστημονική και μεθοδολογική προσέγγιση στην εκπόνηση μιας εργασίας. Επιλέγουν δηλαδή ένα θέμα που τους ενδιαφέρει και τους αφορά, μαθαίνουν να αναζητούν και να συνθέτουν πληροφορίες από διάφορα επιστημονικά πεδία, με βασικό άξονα την Πληροφορική και το Διαδίκτυο και τέλος παρουσιάζουν τις ιδέες και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν στο κοινό.

Επιπλέον, η δράση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θα παρακολουθήσουν ομιλία και επίδειξη από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θα βιώσουν και θα αποκτήσουν την εμπειρία συμμετοχής σε ένα επιστημονικό συνέδριο, πάντα προσαρμοσμένο στην ηλικία τους.

Εύχομαι και ελπίζω το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΒορείου Αιγαίου και το Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Χίου και Σάμου, να καταστεί ένας θεσμός στην εκπαιδευτική μας κοινότητα και να ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλα (ήδη επεξεργαζόμαστε την αίτηση για το 2019).

Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου θα εκδοθούν και τα πρακτικά των περιλήψεων με μορφή ISBN.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους πρόθυμα συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και ελπίζω να αποτελέσει μια όμορφη και επωφελής εμπειρία για τους μαθητές που θα παρουσιάσουν και τους γονείς που θα παρακολουθήσουν. Τα παιδιά έχουν πολλά να μας πουν… ας τα ακούσουμε!

Ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής
της Π.Δ.Ε. Βορείου Αιγαίου

 Τιμολέων Θεοφανέλλης