Χείμαρρος γίνεται καταρράκτης σε βουνό της Λέσβου (vids, pics]

Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε την Λέσβο το Σάββατο την Κυριακή και την Δευτέρα δημιούργησε χειμάρρους.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω υλικό που κατέγραψε ο εξωτερικός συνεργάτης του LesvosPost Στρατής Μακροδουλης τα νερά έπεφταν με ορμή από τα βουνά σχηματίζοντας καταρράκτες την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018.


Σε μια πολύ έντονη βροχόπτωση τα ρέματα πλημμυρίζουν γρήγορα και κατεβάζουν με ταχύτητα μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών.

Οι πολυήμερες βροχοπτώσεις που φούσκωσαν τα ρέματα, όπου για χρόνια είχαν να κατεβάσουν νερό, είχαν ως αποτέλεσμα τα ορμητικά ύδατα να παρασύρουν μαζί τους οτι βρήκαν στο διάβα τους.




Ξύλα, κλαριά, καλάμια, μπάζα, πλαστικά και ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος έχουν καταλήξει στους ποταμούς ανακατεμένα με τόνους λάσπης και πέτρες από τα βουνά που έχουν μετατρέψει τα ποτάμια σε μια απέραντη χαβούζα σκουπιδιών.

Σε πολλά σημεία καταγράφονται σημαντικές κατολισθήσεις λόγω των διαβρώσεων και τη διαλυτική ικανότητα των επιφανειακών νερών που προκαλούν επίσης λασποροές εδαφών σε πρανή με μεγάλες κλίσεις. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί, εκτός από το αγροτικό δίκτυο είναι μεγάλες ενώ καταστροφές έχουν υποστεί τεχνικά έργα, δίκτυα και άλλες υποδομές των κτηνοτρόφων και αγροτών της Λέσβου.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι σε βουνό μετά τα Παράκοιλα και πριν την Αποθήκα Λέσβου.





-Κλαπαδος Λέσβου 

Δείτε φωτογραφίες- βίντεο και από τον το περίφημο «Καταρράκτη του Κλαπάδου» την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ο Κλαπάδος είναι εγκαταλειμμένο αγροτικό χωριό στην περιοχή του οποίου έγιναν οι τελευταίες νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στρατευμάτων κατά των Τούκών, το Δεκέμβριο του 1912 για την απελευθέρωση της Λέσβου, βρίσκεται απέναντι σχεδόν από τη Στύψη.

Ο καταρράκτης του Κλαπάδου  είναι καλά κριμένος μέσα στο δάσος που περιβάλει το ερειπωμένο χωριό. Σε μικρή απόσταση, αφού στρίψεις αριστερά στον χωματόδρομο ερχόμενος από το την Καλλονή προς Πέτρα και πριν φτάσεις στο χωριό συναντάς στα αριστερά σου ένα μεγάλο ξέφωτο. Αφού παρκάρεις εκεί στο βάθος υπάρχει ένα μονοπάτι που προχωράει μέσα στο δάσος. Καθώς αρχίζεις να κατηφορίζεις την πλάγια και πλησιάζεις τον καταρράκτη το βουητό του νερού γίνεται πιο έντονο και σε καθοδηγεί να τον ανακαλύψεις. Το ύψος του είναι περίπου 15-16 μετρά.




Όσοι επισκεφθείτε τον καταρράκτη θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε κάτι ξεχωριστό στην φύση και να θαυμάστε ένα πανέμορφο τοπίο!

Δείτε φωτογραφίες- βίντεο που κατέγραψε ο Στρατής Μακροδουλης την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018