Που πήγαν τα χρήματα αναστήλωσης; Καταστρέφεται η Ζωοδόχος Πηγή στην Βρισα Λέσβου (pics)

Χωρίς καμιά υπερβολή ο ενοριακός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Βρισα καταστρέφεται!

Θυμίζουμε ότι το κτίριο είχε χαρακτηριστεί κίτρινο και αμέσως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον επώνυμη οικογένεια από την Αθήνα για την επισκευή του. Πληροφορηθήκαμε ότι η προσφορά  αυτή δεν έγινε άμεσα αποδεκτή από την πολιτεία. Από την αρμόδια υπηρεσία της αρχαιολογίας η στέγη και ένα μέρος από τους πλευρικούς τοίχους σκεπάστηκαν με πλαστικό κάλυμμα και υποστυλώθηκαν. Στη σελίδα μας έχουμε δημοσιεύσει σχετικές φωτογραφίες. Ο αέρας όμως καταστρέφει το κάλυμμα και τα «μπαλώματα » που γίνονται δυστυχώς αποδεικνύονται ατελέσφορα με αποτέλεσμα μετά από κάθε βροχή να μπαίνει νερό στο εσωτερικό του ναού. Η στέγη, το εξαιρετικό ταβάνι και τα γύψινα γύρω του μουσκεύουν με αποτέλεσμα κομμάτια από τα γύψινα να πέφτουν  και τα ξύλα να κινδυνεύουν να σαπίσουν. Επίσης οι τοίχοι(με συνδετικό υλικό τη λάσπη) υγραίνονται και ανοίγουν περισσότερο.

Σήμερα, τρεις μέρες μετά τη βροχή, και στο πάτωμα του ναού ήταν εμφανείς ποσότητες νερού σε περισσότερα από 20 σημεία. Οι παρακάτω φωτογραφίες επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρουμε.
Ο ιερέας του χωριού, με 48 χρόνια υπηρεσίας σ’ αυτόν, απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και τη σωτηρία του μοναδικού αυτού διατηρητέου μεταβυζαντινού μνημείου.



Θεωρούμε όμως ότι οι «δυνατότητες» του ιερέα είναι περιορισμένες και θα πρέπει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία η Μητρόπολη. Επίσης το τοπικό συμβούλιο και οι φορείς του χωριού θα πρέπει να ενισχύσουν τη φωνή απόγνωσης για να προληφθούν τα χειρότερα.

Πηγή vatera.gr