‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ’’: «Τραγικές οι συνθήκες στην Μορια- Αποδοκιμάζουμε το μπλοκάρισμα των οικίσκων-Να αναθεωρήσει την στάση του ο Δήμαρχος»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα μέλη της Συνύπαρξης στην χθεσινή τους συνάντηση  εκτίμησαν την κατάσταση του προσφυγικού στο νησί μας. Παρά τις ομαδικές αναχωρήσεις ατόμων των λεγόμενων ευάλωτων κατηγοριών, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, σήμερα στην Μόρια εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 6.000 πρόσφυγες – μετανάστες, μεταξύ αυτών και σχεδόν 300 ανήλικα- ασυνόδευτα παιδιά. Προκειμένου όμως να υλοποιηθεί ο στόχος που έχει εξαγγείλει  το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαιτείται εντατικοποίηση των ενεργειών, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών λόγω χειμώνα. Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βελτιωθούν έστω στοιχειωδώς οι συνθήκες διαμονής των διαμενόντων μέσα στο ΚΥΤ Μόριας.

Η Συνύπαρξη επανειλημμένα έχει προβεί σε εποικοδομητικές προτάσεις και έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην πολιτική του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σήμερα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αποδοκιμάσουμε την προσπάθεια παρεμπόδισης μεταφοράς και τοποθέτησης στο ΚΥΤ Μόριας επιπλέον οικίσκων για να στεγασθούν εκεί οι  διαβιούντες σε καλοκαιρινές σκηνές πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η ενέργεια του Δημάρχου και μελών της αποκαλούμενης  Συντονιστικής Επιτροπής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επικλήσεις τους για ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια και το συνεπακόλουθο αίτημα για αποσυμφόρηση. Στερείται κάθε ίχνους ανθρωπισμού. Δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για εκδήλωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών. Έτσι ακούγονται ως υποκριτικές οι αναφορές των προηγούμενων ημερών για  το κρύο, τις λάσπες, τις  καταγγελίες για κακές συνθήκες υγιεινής που υφίστανται στη Μόρια οι πρόσφυγες και η αγωνία μην ξανασυμβεί ό ,τι και τον περασμένο χειμώνα!

Τα μέλη της Συνύπαρξης καλούν το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση :

--Να επιταχύνουν τους ρυθμούς αποσυμφόρησης του ΚΥΤ Μόριας, καθώς και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
--Να μετακινηθούν κατά προτεραιότητα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.
--Να επιμείνει το  Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εξασφάλιση στοιχειωδών έστω ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ Μόριας.
           
Ακόμη καλούν τον Δήμαρχο Λέσβου  :--Να αναθεωρήσει την στάση του
--Να διαφυλάξει την ομαλότητα, την ειρηνική διαχείριση του  μεταναστευτικού, με προτεραιότητα τον ανθρωπισμό, που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε προς το συμφέρον τόσο  της τοπικής κοινωνίας όσο και των συνανθρώπων μας προσφύγων – μεταναστών.

Πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίζουν να υπάρχουν όσο γίνονται πόλεμοι, όσο καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο εγκαταλείπονται χώρες και λαοί στην ανομία, την φτώχεια και την δυστυχία. Η ελληνική κοινωνία , η Κυβέρνηση, οι Τοπικές αυτοδιοικήσεις οφείλουν να το κατανοήσουν και να το διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Συνύπαρξη θα συνεχίσει να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.