GGO

OYZO

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον Δήμαρχο Λέσβου για την τραγική κατάσταση του ΚΥΤ Μοριας

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα όσα «παράνομα» όπως υποστηρίζει συμβαίνουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.


Σε αυτήν υποστηρίζεται ότι στην παραχωρηθείσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκταση οκτώ στρεμμάτων θα  έπρεπε να  φιλοξενούνται  περί τα  1.800 άτομα, ώστε  οι συνθήκες διαβίωσης  τους  να είναι  σε ανεκτό  τουλάχιστον  επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Δυστυχώς  όμως  εδώ και δύο  χρόνια ειδικά  δε  εφέτος  εγκλωβίστηκε και συνωστίζεται, άκρως υπερβολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων ομάδων (άνδρες, γυναίκες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη,  και παιδιά  αδιακρίτως), ανερχόμενος κατ’ εκτίμηση σε πάνω από εξ χιλιάδες άτομα» σημειώνει στη μήνυση του ο κ. Γαληνός.

Στην ίδια μήνυση γίνεται αναφορά σε ακατάλληλες από απόψεως υγιεινής και ασφάλειας, για την διαμονή τους, ανεξαρτήτως εποχής εγκαταστάσεις, σε ελλείψεις δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης που εκθέτουν  σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων όπως και των εργαζομένων εκεί. Επίσης αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες. Ενώ τονίζεται πως οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό «βιώνουν καθημερινά, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι  δε προκειμένου να επιβιώσουν προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις ο ένας  εις βάρος του  άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά  τα Δικαστήρια  της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών  βιασμών ανηλίκων  και άλλων αδικημάτων από όλο το  φάσμα του Ποινικού Κώδικα  μεταξύ  αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο  σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού». Τέλος γίνεται αναφορά στο ότι φημολογείται πως «εντός και εκτός του ΚΥΤ  γίνεται  διακίνηση  ναρκωτικών ουσιών  και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα  πορνείας».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μήνυση στις επιπτώσεις της όλης κατάστασης στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα της πόλης. Οι κάτοικοι τονίζεται πως «δικαίως ξεσηκώνονται και αυτοδικούν για να περισώσουν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους, με αποτέλεσμα  να  δημιουργείται πρόβλημα  στην δημόσια ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή.  Πέραν δε αυτών, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, εκφεύγει του ελέγχου και της επιτήρησης των αρχών, την οποία ούτως ή αλλιώς δεν δύναται να ασκήσουν συνεπεία του μεγάλου πλήθους, και διαβιεί εντός της πόλης της Μυτιλήνης, καταλαμβάνοντας τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα της πόλης, τα πεζοδρόμια και τον περιβάλλοντα χώρο των δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, καθώς και όποιον  άλλο κρίνει κατάλληλο ο καθένας, αδιαφορώντας παντελώς για όλα τα υπόλοιπα. Ο τρόπος αυτός εξεύρεσης τέτοιων καταλυμάτων, αλλά και η εν γένει συμπεριφορά των απελπισμένων και εξαθλιωμένων αυτών ανθρώπων, δημιουργεί κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και πλήθος παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία έχουν προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, που είναι φανερή στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης της Μυτιλήνης και του νησιού γενικότερα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι  οι παραβατικές αυτές συμπεριφορές που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στην πόλη της Μυτιλήνης, έχουν φέρει σε απόγνωση την κοινωνία και έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση σε αυτήν».

Με τη μήνυση του ο Δήμαρχος Λέσβου ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των υπευθύνων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφού όπως υποστηρίζει «οι πράξεις και οι παραλείψεις τους είναι δόλιες και ηθελημένες, εκθέτουν σε κίνδυνο τους απελπισμένους και εξαθλιωμένους περιχαρακωμένους στις παράνομες εγκαταστάσεις του Κέντρου» ενώ «η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και ο κίνδυνος διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ως άμυνα για την διάσωση της ζωής και της περιουσίας τους εκ μέρους των γηγενούς πληθυσμού του νησιού είναι υπαρκτός και λίαν πιθανός»


Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com