Κομισιόν: Για την κατάσταση στη Μόρια φταίνε η Αθήνα και οι τοπικές αρχές

Στην αντίδραση των αρμόδιων αρχών στην Ελλάδα επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση στη Μόρια ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό Μάαρτεν Βερβέι μιλώντας στο περιοδικό New Europe.

«Η Κομισιόν έχει διαθέσει τα χρήματα προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες ζωής για όλους. Ωστόσο η Κομισιόν δεν μπορεί να διατάξει την δημιουργία ή επέκταση της ικανότητας αποδοχής απέναντι στην αντίθεση των αρμόδιων αρχών» δηλώνει χαρακτηριστικά κληθείς να τοποθετηθεί μετά τις εικόνες ρεπορτάζ της Deutsche Welle με τις απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Όπως παρατηρεί το περιοδικό «με την τοποθέτηση αυτή ο συντονιστής της ΕΕ επιρρίπτει τις ευθύνες στην Αθήνα και τις τοπικές αρχές σε Λέσβο και Χίο». 

Σύμφωνα με τον ίδιο το βασικό πρόβλημα στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα αποτελεί «ο σοβαρός υπερπληθυσμός στα hotspot» προσθέτοντας ότι «μια βιώσιμη λύση απαιτεί μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών».Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης, 7.373 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο νησί της Λέσβου. Ενώ στο νησί μπορεί να φιλοξενηθούν μόλις 3.253 ατόμα, ο καταυλισμός στη Μόρια ζουν 5.485 μετανάστες.


Πηγή newmoney.gr