Στην 3η ζώνη η Λέσβος- 80 ευρώ για τον άγαμο και 100 ευρώ για το ζευγάρι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στο νησί μας

Άμεσα αναμένεται να εκδοθεί και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους.


Αυτοί καθορίζονται με τριπλό κριτήριο, εισοδηματικό, περιουσιακό και γεωγραφικό. Στη συνέχεια, θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα «τρέχει» ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet, και έτσι οι δικαιούχοι θα μπορούν υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω ειδικής εφαρμογής που θα τεθεί εντός των επόμενων ημερών σε λειτουργία στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης για το 2018 αναμένεται να ανέλθει στους 550.000. Ωστόσο, το ποσό θα είναι περικομμένο στο ήμισυ (50%) σε σύγκριση με εκείνο το οποίο είχαν εισπράξει κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Όσον αφορά δε τον αριθμό των δικαιούχων, αυτός θα μείνει σε γενικές γραμμές ίδιος, καθώς ίδια παραμένουν άλλωστε και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αλλαγές επέρχονται μόνο στα ποσά του χορηγούμενου επιδόματος και στα λίτρα που δικαιούται κάθε νοικοκυριό αναλόγως ζώνης.

Οι δύο αλλαγές που επέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι το επίδομα, από 25 λεπτά το λίτρο, θα περιοριστεί στα 12,5 λεπτά το λίτρο, δηλαδή στο μισό. Πιθανότατο είναι το επίδομα να καταβληθεί τον Φεβρουάριο σε όσους υποβάλουν την αίτηση για το πετρέλαιο που έχουν αγοράσει μέσα στον Ιανουάριο, ενώ δεν αποκλείεται να καταβληθεί εν τέλει σε δύο φάσεις, ήτοι άλλη μία τον Ιούνιο για αιτήσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, αυτά είναι:

* Για τους άγαμους, το εισοδηματικό όριο έχει τεθεί στις 12.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
* Για τους έγγαμους, διαμορφώθηκε στις 20.000 ευρώ, με περιουσία έως 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
* Για τους έγγαμους με ένα τέκνο, το επίδομα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.
* Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, διαμορφώνεται στις 22.000 ευρώ.
* Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά στους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα στους έγγαμους και στις μονογονεϊκές οικογένειες.

Με το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται στα επίπεδα του 1 ευρώ το λίτρο στους περισσότερους νομούς της χώρας, το ύψος του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθεί στα εξής επίπεδα:

1. Στην πρώτη ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών) το επίδομα θα ανέλθει στα 250 ευρώ για έναν εργένη ή τα 312,50 ευρώ για ένα ζευγάρι.

2. Στη δεύτερη ζώνη (Νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης Έβρου και Μαγνησίας) το επίδομα περιορίζεται στα 150 ευρώ για τον άγαμο ή στα 187,50 ευρώ για το ζευγάρι.

3. Στην 3η ζώνη (Αττική, Κορινθία, Ηλεία, Αχαία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβος, Φωκίδα, Εύβοια, Χίος και Κέρκυρα) το επίδομα περιορίζεται στα 80 ευρώ για τον άγαμο και 100 ευρώ για το ζευγάρι.


4. Στην 4η ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα, Μεσσηνία Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος) το επίδομα θα κυμαίνεται από 50 έως 62,50 ευρώ.