Ρούχα, κουβέρτες, σκηνές ακόμη και ποδήλατα σε πρόσφυγες από την «Attika Human Support» (vid, pics)

Η «Attika Human Support» προσφέρει ρούχα, κουβέρτες, σκηνές ακόμη και ποδήλατα σε πρόσφυγες αλλά και ντόπιους


Εθελοντές φορτώνουν τις παραγγελίες. Σε λίγο πρέπει να φύγουν, αφού πρόσφυγες στο κέντρο της Μόρια έχουν ζητήσει ρούχα, παπούτσια, σκηνές ακόμη και ποδήλατα.

Ο Άρης Βλαχόπουλος είναι υπεύθυνος της αποθήκης της οργάνωσης «Attika Human Support». Μετά από 8 χρόνια στη Σιγκαπούρη όπου και εργαζόταν, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Για τον 53χρόνο άντρα, όλα άλλαξαν μια καλοκαιρινή ημέρα.

«Ήμουν στην παραλία με ένα βιβλίο. Κάποια στιγμή βγήκε δίπλα μου μια βάρκα με πρόσφυγες. Εκείνη την στιγμή είχα τρεις επιλογές. Να σηκωθώ να φύγω, να βγάλω φωτογραφίες ή να βοηθήσω. Διάλεξα να βοηθήσω, μια απόφαση που άλλαξε την ζωή μου» δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο Άρης Βλαχόπουλος.

Για να πάρουν στα χέρια τους όσα χρειάζονται, οι πρόσφυγες πρέπει να ακολουθήσουν μια απλή διαδικασία. Στέλνουν μήνυμα μέσω εφαρμογής what's app, ενώ στη συνέχεια λαμβάνουν μια λίστα με τα διαθέσιμα αγαθά. Επιλέγουν αυτό που θέλουν και το παραλαμβάνουν έξω από το προσφυγικό κέντρο της Μόρια.



Ρούχα, παπούτσια, κουβερτές ακόμη και αναπηρικά αμαξίδια προέρχονται από δωρέες. Τα περισσότερα είναι μεταχειρισμένα, ώστε οι πρόσφυγες να μην μπορούν να τα πουλήσουν. Οι δωρεές προέρχονται από την Ολλανδία, την Γαλλία, την Μ.Βρετανία αλλά και την Ελλάδα.
Δίπλα του, ο Άρης Βλαχόπουλος έχει μια ομάδα εθελοντών. Μεταξύ αυτών και αρκετοί μετανάστες. Ο Αζίζ Αμπντελγουόκιζ είναι μετανάστης από το Μαρόκο, αλλά και εθελοντής. Από τις σημερινές παραγγελίες ξεχωρίζει αυτό που ζήτησε μια γυναίκα.

«Μια έγκυος μου ζήτησε μια κουβέρτα. Ήταν πραγματικά σημαντικό για εκείνη αφού ζει σε σκηνή. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Αυτή τη στιγμή κάνει πολύ κρύο. Γι 'αυτό χρειαζόταν μια κουβέρτα και ένα μπουφάν» δήλωσε ο Αζίζ Αμπντελγουόκιζ.

Πρόσφυγες που μόλις έφτασαν στη Λέσβο έμαθαν για την δράση την οργάνωσης. Οι περισσότεροι βγήκαν από την Μόρια για να ζητήσουν μια σκηνή.

«Το πλύσιμο των ρούχων είναι κάτι που τους δυσκολεύει πολύ, ενώ αυτή την περίοδο έχουν να αντιμετωπίσουν το έντονο κρύο σε σκηνές και κοντέινερ. Χρειάζονται την βοήθεια. Τώρα που η Μόρια έχει παρά πολύ κόσμο, διανέμουμε ακόμη και τέντες σε όσους έχουν ανάγκη» υποστηρίζει ο Άρης Βλαχόπουλος επικεφαλής της «Attiκa Human Support»



«Κάθε μεσημέρι στις 15.00. Αυτό είναι το ραντεβού δεκάδων προσφύγων και μεταναστών με τον Άρη Βλαχόπουλο και την ομάδα του. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν «Άγιο Βασίλη», μα εκείνος δεν φέρνει δώρα και παιχνίδια στους πρόσφυγες, μα πράγματα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση τους» μεταδίδει από την Λέσβο, ο απεσταλμένος του euronews Απόστολος Στάικος.