Ανακοίνωση οργής και αγανάκτησης από 5 αγροτικούς συλλόγους της Λέσβου με συμπαράσταση της Ο.Α.Σ.Λ για την ευλογία του προβάτου

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Μανταμάδο στις 9 Δεκέμβρη καταλήξαμε στα εξής:


Αυτή την στιγμή οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, αφού δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν τα ζώα για να σφαγούν, ενώ το δημοτικό σφαγείου Μανταμάδου είναι κλειστό. Τα αρνιά σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων κοντεύουν να γίνουν μεγαλύτερα από τα πρόβατα. Ενώ είναι ήδη χρεωμένοι η καραντίνα μπαίνει θηλιά στο λαιμό, αφού δεν μπορούν να πάρουν γάλα άρα δεν έχουν καθόλου έσοδα. Αυτοί που είναι εκτός ακτίνας και έσφαξαν τα αρνιά τους, οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν ήδη κοντά ένα μήνα παραγωγή γάλακτος.

Ποτέ κανένα δελτίο τύπου της κτηνιατρικής υπηρεσίας δεν έλεγε, ότι θα επιτραπεί σφαγή σε 42 ημέρες από το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς. Όλα έλεγαν για 21 ημέρες. Όλα δείχνουν πως κάποιος παίζει με τον πόνο των κτηνοτρόφων. Θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση αν οι κτηνοτρόφοι ήξεραν από την αρχή τι πρέπει να κάνουν.

Τόσο καιρό γίνεται εμπαιγμός για το αν θα σφάξει αρνιά. Τελευταίες μέρες ενώ έλεγαν παντού ότι θα αρχίσει να σφάζει, ξαφνικά έκλεισε εντελώς το μοναδικό δημοτικό σφαγείο του νησιού.

Η ευθύνη έχει γίνει μπαλάκι και την πετάει η μια υπηρεσία στην άλλη. Εδώ και καιρό στην πίεση από τις κινητοποιήσεις μας να δώσουν απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα, κανείς δεν ξέρει τίποτα. Κανείς δεν έχει αρμοδιότητα για τίποτα.

Να απαντήσει κάθε αρμόδιος. Επιτέλους θέλουν να παράγουμε ή θέλουν να μας ρίξουν στον Καιάδα; Γιατί όλα αυτά εκεί μας οδηγούν.

Απαιτούμε:
·         Να επιτραπεί η σφαγή για όλα τα έτοιμα αρνιά σε Μανταμάδο και Αγιά Παρασκευή ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.
·         Να ανοίξει το Δημοτικό Σφαγείο Μανταμάδου, για να γίνουν οι σφαγές άμεσα και με ασφάλεια.
·         Άμεση θεσμοθέτηση κατωτέρων εγγυημένων τιμών και άμεση απορρόφηση των προϊόντων ( αρνί και γάλα ).
·         Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων, που τα ζώα τους θανατώθηκαν, ή απεβίωσαν από την αρρώστια Η αποζημίωσή τους να λογισθεί ως πλήρη παραγωγική μονάδα, για όλο το χρονικό διάστημα, μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
·         Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κλπ.  τουλάχιστον για τρία χρόνια.
·         Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των κτηνιατρείων, για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.(Προβλέπονται 13 κτηνίατροι και υπηρετούν μόνο 4 για 450.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή.)
·         Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά, για την αντιμετώπιση του ιού, σε όλες τις εκτροφές.
·         Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού, τουριστών, επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων.
·         Επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές, μέχρι τη λήξη της καραντίνας.
·         Πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο.
·         Έλεγχος των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί.
·         Άμεσα δημιουργία και λειτουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων, (αποτεφρωτήρας) ,στο νησί με ευθύνη του κράτους.
·         Να σταματήσουν άμεσα οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
·         Να σταματήσει άμεσα το κυνήγι στις περιοχές που έχουν πληγεί από την ευλογιά. 
·         Να γίνεται σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης και πανικού.                                                         
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου
Αγροτικός Σύλλογος Κάπης
Αγροτικός Σύλλογος Αργένου

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Συκαμιάς, Αργενου