Οι δράσεις και ο απολογισμός του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου το 2017

Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου ασκείται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας δια μέσου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.


Ο Οργανισμός διαθέτει 40 ενεργές δομές σε όλη την Λέσβο, για την άσκηση της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, στις οποίες εργάζονται 175 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.
Οι  δομές αυτές είναι εξής:

17 Παιδικοί Σταθμοί, 2 ΚΑΠΗ, 13 Δομές του Προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών και των παιδιών τους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λέσβου, Κοινωνικό Ιατρείο- Οδοντιατρείο- Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο 130 Απόρων, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Τράπεζα Εργασίας Ανειδίκευτου Προσωπικού και δομή Στήριξης Γονέων και Εφήβων.

Για τις υποχρεωτικές αρμοδιότητες του- επισκευές, συντηρήσεις, προμήθειες κ.λ.π.- και τις μισθοδοσίες των 175 εργαζομένων του, υλοποίησε  το 2017 προϋπολογισμό  9.735.000. Τα 2.500.000 εκατομμύρια είναι από Κρατική δια μέσω του Δήμου χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, εισφορές μελών κ.λ.π.

Οι δυνητικές αρμοδιότητες- δράσεις του Οργανισμού βασίζονται στον εθελοντισμό ιατρών, οδοντιάτρων, καθηγητών και στις χορηγίες.

Το 2017 συνολικά εξυπηρετήθηκαν- ωφεληθήκαν από τις όλες δομές και παροχές του Οργανισμού μας, 22.800 δημότες μας.

Πιο συγκεκριμένα: από το  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ του Οργανισμού μοιράστηκαν συνολικά 115 τόνοι τροφίμων (67.000 κιλά φρούτων και 48.000 κιλά τροφίμων)  σε απόρους δικαιούχους του ΤΕΒΑ- Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του οποίου είμαστε δικαιούχοι-και στους ωφελούμενους του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου. Στηρίξαμε με παροχή ειδών διατροφής: τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης και του Ιερού Ναού Πλωμαρίου, το Νοσοκομείο μας, το Ίδρυμα «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» Αγιάσου, τα Γηροκομεία Μυτιλήνης, Πλωμαρίου και Αγίας Παρασκευής, το Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λέσβου, το «Σιτίζω» Καλλονής, το Σωματείο Περίθαλψης Σίτισης «Ο Καλός Σαμαρείτης» Άντισας,  το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου, τον Σύλλογο με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, το Μικτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για ΑΜΕΑ «Η Κυψέλη» κ.λ.π. . Στο ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΑΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, υλοποιήθηκε παροχή καθημερινών γευμάτων για 130 άπορους Δημότες μας. Προσφέραμε με την βοήθεια εθελοντών ιατρών και οδοντογιατρών, δωρεάν παροχές υγείας (εξετάσεις ιατρών, εμβολιασμούς παιδιατρικούς και ενηλίκων, μικροβιολογικοί- ακτινογραφικοί έλεγχοι, υπέρηχοι, τεστ παπ, μαστογραφίες, οδοντιατρικές εργασίες  κ.λ.π.) σε ανασφάλιστους και άπορους κατοίκους, στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ μας. Επίσης  δωρέαν παροχή Φαρμάκων από το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ μας.

Στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ μας ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, με την εθελοντική διδασκαλία 15 καθηγητών κατά  την σχολική χρονιά 2016-2017,    φοίτησαν 92 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Από αυτούς, οι δεκατέσσερις μαθητές ήταν μαθητές της Γ! Λυκείου, οι οποίοι και σημείωσαν επιτυχία κατά το 100% στις εισαγωγικές τους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθολικά.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΜΑΔΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ, στήριξε  98 γονείς και εφήβους και στην  ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ μας,  απευθύνθηκαν 128 ανειδίκευτοι δημότες μας, εκ των οποίων οι 56 απόκτησαν εργασία.

Το 2017 για τους άπορους Δημότες μας πραγματοποιήσαμε, ΔΩΡΕΑΝ Λογιστική, Ψυχολογική και Νομική υποστήριξη. 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Όπως προκύπτει ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΙΣΡΕΟΥΝ Η ΘΑ ΕΙΣΡΕΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  4.182.647 ΕΥΡΩ. Χάριν επίσης των Προγραμμάτων αυτών δημιουργήθηκαν 43 θέσεις εργασίας στον τόπο μας, οι οποίες συνέχισαν να υφίστανται και το 2017.

Κατόπιν διεκδίκησης μας είμαστε  δικαιούχοι των  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τα οποία και υλοποιούμε:

1) Του Προγράμματος ΤΕΒΑ-  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, προϋπολογισμού για τον Δήμο Λέσβου,  1.210.486 (προς υλοποίηση).

2) Του ΞΕΝΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,  με ένταξη πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου και χρηματοδότηση μέχρι 30/11/2018 με συνολικό προϋπολογισμό 579.722,88 ευρώ.

3) ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ Με την συμμετοχή του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου» στο Πρόγραμμα αυτό, εξασφαλίσαμε την δωρεάν φοίτηση σε 157 βρέφη και νήπια στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας και την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ με 392.500 ευρώ.

4) Λειτουργούμε τα ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, από τον Μάϊο του 2017,  προϋπολογισμού 599.280,00 € και αφορά την εξυπηρέτηση και διασύνδεση όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού του Δήμου μας με Κρατικές- Δημοτικές κ.λ.π  παροχές και υπηρεσίες. Εξυπηρετήθηκαν σε ένα εξάμηνο λειτουργίας του 545 δημότες μας. Μέσα από το Κέντρο λειτουργήσαμε ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΜΑ τα οποία εγγράφηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στηρίζονται με ενισχυτική διδασκαλία από ανάλογο τμήμα που λειτουργούμε στο Κέντρο.

5) "ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ" Η πράξη αφορά στην δημιουργία και λειτουργία για τρία (3) έτη των Δομών παροχής βασικών αγαθών και συγκεκριμένα Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου προϋπολογισμού 243.360,00 €. 

6)  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, Προϋπολογισμού       730.580 €, οι εργασίες του οποίου θα δημοπρατηθούν εντός του 2018.

7) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΡΑΓΑΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, Προϋπολογισμού      186.500,00 €, οι εργασίες του οποίου θα δημοπρατηθούν εντός του 2018.

8) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, Προϋπολογισμού      240.765,95, διαγωνισμός προμήθειας ο οποίος είναι σε εξέλιξη. 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ 2017

Ο Οργανισμός με πρωτοβουλία του και έξοδα του τοποθέτησε το καλοκαίρι του 2017, εγκατάσταση Μηχανισμού Αυτόνομης Πρόσβασης στην Θάλασσα για Α.Μ.Ε.Α (SETRAC) στις παραλίες Πλαζ Τσαμάκια Μυτιλήνης και Βατερών του Δήμου Λέσβου, συνολικού προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, σε μια ουσιαστική παρέμβαση του  στο να γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες που ζουν στο Δήμο μας.
………………………………………………………………………
Πέραν όλων των ανωτέρω, ο Δήμος Λέσβου στάθηκε στο ύψος της ανάγκης που δημιούργησε ο Σεισμός που έπληξε το νησί μας τον περασμένο Ιούνιο, αναλαμβάνοντας την άμεση στέγαση σε ξενοδοχεία και σίτιση σε εστιατόρια ΟΛΩΝ των ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ  για το πρώτο διάστημα των 18 ημερών πληρώνοντας με χρήματα του Οργανισμού, 180.000 ευρώ και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει από την Κυβέρνηση, της οποίας αρμοδιότητα ήταν.

………………………………………………………………………
Κατά την διάρκεια του 2017 διοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας μια σειρά εκδηλώσεων- ενημερωτικών ημερίδων με θέματα πολλαπλού ενδιαφέροντος όπως την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου κ.λ.π.  

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Πέραν του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, σημαντικό έργο επιτελεί   τo Τμήμα  Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου μας, οι εργαζόμενοι του οποίου σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς από απαιτούσε η έκτακτη ανάγκη στην οποία βρέθηκε ο Δήμος μας λόγω του Σεισμού της 12ης Ιουνίου. 1350 Αιτήσεις Σεισμοπαθών ελέγχθηκαν σε ένα δίμηνο  για να μπορέσουν να πληρωθούν οι δικαιούχοι σεισμοπαθείς το Επίδομα Άμεσης Βοήθειας των 586, 94 ευρώ, πραγματοποιώντας επίσης αυτοψίες με κλιμάκια του Δήμου προκειμένου η Υπηρεσία να είναι έτοιμη για την χορήγηση του Επιδόματος αποζημίωσης Οικοσυσκευής στους Σεισμοπαθείς, όταν χορηγηθεί από την Κυβέρνηση, το ανάλογο αιτηθέν από τον Σεπτέμβριο ποσόν.  Συγχρόνως καθ’ όλη την διάρκεια του έτους το προσωπικό του Τμήματος  Πρόνοιας του Δήμου υλοποίησε τις κατά αρμοδιότητα υποχρεώσεις του άψογα:
 
Πιο συγκεκριμένα:

Ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά και συντάχθηκαν κατάλογοι δικαιούχων για 1274 δικαιούχους προνοιακών  επιδομάτων, συνολικού ποσού 5.366.126,62 ευρώ τα οποία και καταβλήθηκαν στους εν λόγω δικαιούχους το 2017. 

Πραγματοποιήθηκαν εκδόσεις νέων βιβλιαρίων υγείας για ανασφαλίστους Δημότες μας και  ανανεώσεις απόρων δημοτών μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Εκδόθηκαν  Πιστοποιητικά Οικονομικής Αδυναμίας για την δωρεάν έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Επιχορηγήθηκαν από τον Δήμο μας  άποροι δημότες μας με σοβαρά προβλήματα όπως: υγείας που δεν αντιμετωπίζονταν στο νησί μας, πυρκαγιών κ.λ.π. 

Εκδόθηκαν άδειες λειτουργίας και επαναλειτουργίας για  ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

……………………………………………………………..
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πέρα από την διοίκηση του Οργανισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν και στο Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου που έβαλαν «πλάτη» για να πραγματώσουμε την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, στο μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποίησης του έργου μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λέσβου, Μεγάλοι μας Χορηγοί ήταν οι ίδιοι οι Δημότες μας, τους οποίους και Ευχαριστούμε από καρδιάς για το Μεγαλείο της Εθελοντικής τους προσφοράς!