Η Λέσβος είπε όχι στην αύξηση του ΦΠΑ- Μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Μυτιλήνη- Το LesvosPost έχει το ρεπορτάζ (vid, pics)

Μια μεγαλειώδη συγκέντρωση  πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη, οργανωμένη από τη συντονιστική Επιτροπή του συνόλου των παραγωγικών φορέων του νησιού.


Στην Λέσβο όλα ήταν κλειστά σήμερα εκτός από κάποιες μειοψηφίες κυρίως στις γειτονιές της Μυτιλήνης αλλά και στα χωριά της Λέσβου…. …

Βέβαια δειλά δειλά κάποια καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν μετά το πέρας της κινητοποίησης αλλά αυτά αποτελούν μειοψηφία μπρος σε αυτό που βίωσε η Μυτιλήνη σήμερα..

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει και το lesvospost.com, το μοναδικό ΜΜΕ της Λέσβου που κάνει απεργία είναι ο δημοσιογραφικός όμιλος της LesvosPost Media, καλύπτοντας από το πρωί όλη την κινητοποίηση και δημοσιεύοντας μόνο θέματα σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ.



Να σημειώσουμε ότι είχαν ναυλωθεί πούλμαν που μετέφεραν κόσμο από πολλά χωριά της Λέσβου όπως Καλλονή, Πλωμάρι κτλ

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου, αγρότες, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές, επιχειρηματίες,  το εργατικό κέντρο, απλοί πολίτες κ.α.

Στη συγκέντρωση της Μυτιλήνης χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου, κος Κυτελης, ο βουλευτής της Ν.Δ Χ. Αθανασίου, και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Η πορεία στην οποία συμμετείχαν το σύνολο των απορριμματοφόρων του Δήμου Λέσβου, κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία κατελήφθη συμβολικά επί περίπου μία ώρα. Στη διάρκεια της συμβολικής αυτής κατάληψης υπήρξε η δέσμευση προς τους διαδηλωτές, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αίσθηση προκάλεσε για ακόμα μια φορά η απουσία του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ Παλλη αλλά και στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ όπου και εξόργισε πολίτες και φορείς.….

Σνόμπαραν με την κίνηση τους όχι μόνο την κινητοποίηση αλλά ΟΛΗ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ…

Αισθητή ήταν η απουσία και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ Γιαννη Γιαννελλη, απών ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ κος Σ. Τάσσος.



Ας σημειωθεί ότι ομάδες διαδηλωτών έκλεισαν και τα καταστήματα μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων που είχαν ανοίξει, ενώ κατάληψη στη ΔΟΥ Μυτιλήνης πραγματοποίησαν  το πρωί στελέχη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου, συμμετέχοντας στις σημερινές κινητοποιήσεις σε Λέσβο και Λήμνο με αίτημα την παραμονή των νησιών σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου δεν επέτρεψαν την είσοδο στη ΔΟΥ των εργαζομένων σε αυτήν, ενώ κρέμασαν πανό με τα αιτήματα τους από τα παράθυρα του κτηρίου.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους «ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελεί κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος που αντιστάθμιζε το αυξημένο μεταφορικό κόστος, έτσι ώστε να μην υπάρχει απομόνωση των κατοίκων των νησιών λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Παραμένει, γι' αυτόν τον λόγο, εργατική κατάκτηση και δικαίωμα και όχι δήθεν αντιστάθμισμα για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Οι λογικές ότι "πατώντας" στη δυστυχία των προσφύγων και των μεταναστών θα πάρουμε και εμείς κάποια ψίχουλα δεν έχουν θέση ανάμεσα μας. Οι λογικές που βλέπουν ξέχωρα το θέμα της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ από τη γενική φοροληστεία, από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εξαπολύει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο δεν πρέπει να βρίσκουν απήχηση και αποδοχή από κανέναν εργαζόμενο, από κανέναν αγρότη, από καμία λαϊκή οικογένεια».

Για σήμερα επίσης, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα και τους ΟΤΑ του νομού Λέσβου. Κλειστές παραμένουν και οι υπηρεσίες των δήμων Λέσβου και Λήμνου. 

Με τις σημερινές τους κινητοποιήσεις, οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου εξέφρασαν «τη βαθύτατη αγωνία τους για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά». Ταυτόχρονα, τέθηκε και το θέμα του πολλαπλασιασμού των επιπτώσεων στις νησιωτικές οικονομίες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεδομένων και των επιπτώσεων σε αυτές από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.



Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες των νησιών υποστηρίζουν τέλος, πως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ «αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών. Θα οδηγήσει τα νησιά σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων κα, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής».

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε η LesvosPost WEB TV από την μεγαλειώδη κινητοποίηση αλλά και τι δήλωσαν στην κάμερα μας ο Δήμαρχος Λέσβου, αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου, κος Κυτελης αλλά και εκπρόσωποι και πρόεδροι των παραγωγικών φορέων.




Ρεπορτάζ-Φώτο Ευστράτιος Στεφάνου (συνεργάτης LesvosPost.com)



ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 29ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Φ.Π.Α

Με την σημερινή κινητοποίηση συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Έναν αγώνα δίκαιο, έναν αγώνα επιβίωσης των νησιών μας και των παιδιών μας. Είναι εδώ όλη η Λέσβος και μην κάνει κανείς το λάθος να μετρήσει κεφάλια παρευρισκόμενων. Σήμερα εκφράζουμε όλους τους πολίτες της Λέσβου, από άκρη σε άκρη. Η Λέσβος δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες.

Δικαιούμαστετα πολύ περισσότερα γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης. Και ιδίως τα μικρά νησιά., όπου προβλήματα είναι μεγαλύτερα και η επιβίωση δυσκολότερη.

Η Λέσβος σήμερα είναι μπροστά στον αγώνα μαζί με όλους τους νησιώτες. Διεκδικούμε και απαιτούμε και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε, μέχρι να μας δώσουν το αυτονόητο, αυτό πού έχει προβλέφθεί εδώ και χρόνια και που τάζουν εδώ και χρόνια όλα τα κόμματα. Οι δικαιολογίες περι μνήμονίων έχουν πλέον τελειώσει. Αυτό που εισπράττουμε είναι ασήμαντο μπροστά σε αυτό που διακυβεύεται. Πολύ απλά τους λέμε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ζωή μας. Είναι η ζωή των παιδιών μας και εν τέλει η επιβίωση μας σε αυτές τις ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας. Είναι αυτό που όλοι μας λέμε κάθε φορά, ότι εδώ οι νησιώτες είναι αυτοί που φυλάνε Θερμοπύλες. Αυτό που θέλουν να μας λένε, χαϊδεύοντας αυτιά. Τώρα, όμως, έχουμε φτάσει στο διά ταύτα. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Πιθανότατα η Αθήνα να βρίσκεται μακριά από αυτή την ακριτική γωνιά. Πιθανότατα αυτοί που ζουν στην Αθήνα να θεωρούν ότι είναι μακριά. Αλλά όλοι είμαστε κοντά. Όλοι είμαστε Έλληνες. Και κάνουν μεγάλο λάθος να  βλέπουν τα νησιά μας ως πρόβλημα, γιατί εδώ είναι οι ευκαιρίες για την πατρίδα μας. Κάθε ανάπτυξη πρωτοβουλιά στα νησιά μας αποτελεί την καλύτερη επένδυση για τη χώρα μας. Ας το καταλάβουν επιτέλους. Εμείς είμαστε που δημιουργούμε, εμείς είμαστε που παλεύουμε και δείχνουμε δρόμους. Άρα, μην διανοηθούνε να πάνε αντίθετα στην συνολική λαϊκή βούληση των νησιών μας. Όμως, αν το τολμήσουνε, θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους. Εδώ, στην Αθήνα, στα Υπουργεία, στο Μαξίμου, παντού.

Θέλω να συγχαρώ το Επιμελητήριο και όλους τους επαγγελματικούς φορείς που έχουν μπει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη διεκδίκηση στην επιτυχημένη σημερινή συγκέντρωση. Θέλω να ζητήσω από όλους τους αιρετούς, και τους εκπροσώπους μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ιδιαίτερα στο κοινοβούλιο, να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω σε καμμία περίπτωση. Να ξέρουν ότι πίσω από τον καθένα τους, βρίσκεται ολόκληρη η Λέσβος. Εδώ είμαστε ενωμένοι, μια γροθιά που με δύναμη και αποφασιστικότητα θα επιβάλλουμε λύσεις οι οποίες, πέρα όλων των άλλων, είναι και ορθολογικές. Συνεχίζουμε χωρίς να τα παρατάμε, χωρίς να απογοητευόμαστε και πολύ περισσότερο χωρίς να βάζει ο ένας τρικλοποδιές στον άλλον. Είμαστε όλοι μαζί. Όλοι έχουμε μερίδιο στην επιτυχία και στην αποτυχία. Την αποτυχία να την διαγράψουμε σήμερα. Μόνο επιτυχία θα έχει αυτός ο αγώνας. Σας ευχαριστώ πολύ, καλό αγώνα σε όλους.


Ανακοίνωση Δ.Σ υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για ΦΠΑ



Σε µια εποχή που ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία πλήττεται από βάρβαρα µέτρα διαρκούς λιτότητας, και η ανεργία έχει πλήξει σχεδόν όλες τις οικογένειες µε τα γνωστά επακόλουθα, τα νησιά µας µε τα χρόνια άλυτα προβλήµατά τους, πλήττονται ιδιαίτερα. Μιλάµε για νησιωτική πολιτική όταν το µοναδικό οικονοµικής φύσης µέτρο, από τα ελάχιστα για τη Νησιωτικότητα που είχε λάβει η πολιτεία, και αφορούσε στους µειωµένους συντελεστές ΦΠΑ, καταργήθηκε σε αρκετά νησιά του Αιγαίου και επίκειται η άµεση κατάργησή του και στα υπόλοιπα. Το ∆.Σ του Συλλόγου µας, λόγω της φύσης και των αρµοδιοτήτων της Υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν τα µέλη του, έχει µια ιδιαίτερη ευαισθησία. Εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του σε οποιοδήποτε µέτρο πλήττει τους νησιώτες και δεν συµβάλει στην εφαρµογή της Νησιωτικής Πολιτικής. Η προσπάθεια της πολιτείας τον τελευταίο χρόνο περιορίζεται στο να συνδέσει το αίτηµα για την διατήρηση των µειωµένων συντελεστών µε διάφορα δεινά που συµβαίνουν στα νησιά µας, είτε αυτά είναι ανθρωπιστικής φύσεως όπως το προσφυγικό/µεταναστευτικό, είτε φυσικές καταστροφές όπως οι σεισµοί. Όµως, οι µειωµένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι το ελάχιστο και το τελευταίο µέτρο το οποίο αντισταθµίζει, έστω και λίγο, τις ανισότητες που υπάρχουν σε σχέση µε την ηπειρωτική Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα λιγοστά µέτρα Νησιωτικής Πολιτικής την οποία ευαγγελίζεται η πολιτεία και επιτάσσει το Σύνταγµα. Η αλήθεια είναι ότι το όφελος από τους µειωµένους συντελεστές ΦΠΑ αρκετές φορές δεν φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, που είναι οι κάτοικοι των νησιών µας, και εκεί πρέπει να υπάρξει ουσιαστική παρέµβαση της πολιτείας. Είναι όµως απόλυτα βέβαιο ότι σε µια πιθανή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, το κόστος θα το πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι νησιώτες και µάλιστα πολύ πιο ακριβά. Καλούµε την κυβέρνηση να δράσει µε υπευθυνότητα απέναντι στους νησιώτες και να µην προχωρήσει σε µια σκληρή και επώδυνη απόφαση για τα νησιά µας.

Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, στη συνεδρίαση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου στις 28/11/2017, για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ

Νομίζω ότι είναι περιττό, να κάνω κάποια ειδική και ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε. Χωρίς να είναι κάποιος οικονομολόγος καταλαβαίνει καθαρά και από τις πρώτες αράδες της τρία πολύ σαφή συμπεράσματα.

Το πρώτο αφορά στο πως πολλαπλασιαστικά, εκθετικά θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων του Β. Αιγαίου. Μιλάμε για οριζόντιες και μεγάλες αυξήσεις σε όλες τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, που θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους ήδη φτωχοποιημένους νησιώτες.

Το δεύτερο, αφορά στο τι θα σημάνει η αύξηση για μια σειρά μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, αλλά και για τον τουρισμό στο σύνολό του, και ιδιαίτερα για σας που ως αντίληψη και αναφέρομαι στην περιφερειακή αρχή, ορκίζεστε στην αγορά και την ανταγωνιστικότητα όπως και διαχρονικά οι κυβερνώντες, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς δεν έχετε κάνει σημαία σας το καθοριστικό χτύπημα στην περιβόητη ανταγωνιστικότητα που θα επιφέρει η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ.
Το τρίτο, αφορά ένα σε πρώτη ανάγνωση οξύμωρο σχήμα στο οποίο θέλω να επιμείνω και να δώσω μεγάλη έμφαση.

Και από τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας προκύπτει εμπεριστατωμένα ότι η καθόλα καταστροφική αύξηση του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να βελτιώσει τα έσοδα της αποικίας Ελλάδα.
Απεναντίας, όπως και το ΔΝΤ σημειώνει, και αναφέρεται και στη μελέτη, η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας έμμεσης και άμεσης, τελικά μειώνει τζίρους, δεν αυξάνει έσοδα, απλά συμπιέζει ασφυκτικά τα λαϊκά στρώματα.



Σε αυτή την διαπίστωση οφείλουμε να προσθέσουμε και το γεγονός ότι, όπως προκύπτει αναλυτικά και από την μελέτη, δεν είναι λίγες οι χώρες της Ε.Ε., που σε περιοχές όπως τα νησιά μας, για τους γνωστούς λόγους, νησιωτικότητα κ.λπ., έχουν ειδικά καθεστώτα μειωμένου ΦΠΑ.
Από αυτά τα δεδομένα, προκύπτει κατά την άποψη μου το κεντρικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε επιτακτικά όλοι μας να απαντήσουμε και τον αρχικό προβληματισμό περί του οξύμωρου σχήματος, που έλεγα, μαζί με τις απαντήσεις μας να τα επικοινωνήσουμε στον κόσμο.
Το κεντρικό λοιπόν ερώτημα είναι το εξής: Αφού η αύξηση, όπως όλοι συμφωνούν, δεν θα αυξήσει τα έσοδα, που μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων κατευθύνονται στους δανειστές, απεναντίας, μάλλον θα τα μειώσει, γιατί η τρόικα και η παραδομένη κυβέρνηση δείχνουν τέτοια επιμονή;
Γιατί το προφανές και κατά το ΔΝΤ και με βάση τη μελέτη και με βάση αντίστοιχες εξαιρέσεις πολλών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ξεπερνιέται και υπάρχει τέτοια στοχοπροσήλωση σε μια (με τους δικούς τους όρους) αναποτελεσματική οικονομικά αύξηση;

Νομίζω ότι σήμερα όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν τη φαινομενική παραδοξότητα.

Κατά την εκτίμηση μου που δεν είναι σημερινή, αλλά υπάρχει από την έναρξη των μνημονίων και κάθε μέρα βαθαίνει εμπλουτίζεται και επιβεβαιώνεται, είναι ότι στόχος των δανειστών με την βοήθεια των υποταγμένων κυβερνήσεων είναι αυτό που βάζει σε κάποια σημεία της και η μελέτη:
Η ταχύτατη φτωχοποίηση, ο εξανδραποδισμός των νησιωτών μας και τελικά η ερημοποίηση των νησιών μας, ώστε κοψοχρονιά να γίνουν βορρά για «αξιοποίηση» από μεγάλα επενδυτικά αλλά και πολιτικά κεφάλαια. Η ερημοποίηση των νησιών του Β. Αιγαίου, δεν είναι απλά ένας οικονομικός στόχος.

Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, είναι ζήτημα λαϊκής κυριαρχίας το οποίο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού μιλάμε για μια ακριτική περιοχή, ιδιαίτερα ευαίσθητη. Αφορά το σύνορο πρώτα της Ελλάδας και -κατά τους μεταμοντέρνους αναλυτές- της Ευρώπης, με μια από τις πλέον ταραγμένες γωνιές της γης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο λυσσαλέων παγκόσμιων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων.

Και θα επιμείνω ότι πρέπει σήμερα να φύγουμε από αυτήν την αίθουσα έχοντας δώσει όλοι μια απάντηση σε αυτό το κεντρικό ερώτημα.

Κλείνοντας, οφείλω να σημειώσω και το εξής:

Σήμερα που κάνουμε αυτήν την κουβέντα, είναι 27 Νοεμβρίου, δηλαδή βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν το τετέλεσται το οποίο δεν το λέω εγώ, το λέει η μελέτη που έγινε.



Γιατί κ. Καλογήρου έπρεπε να φτάσουμε ένα μήνα πριν ενώ πρόκειται για ένα ζήτημα που το γνωρίζουμε εδώ και δυόμισι χρόνια, για να έχουμε στα χέρια μας μια τέτοιου είδους τεκμηρίωση;

Διάφοροι μιλούν πάλι για παρατάσεις. Στον προϋπολογισμό πάντως που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, περιέχεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Ακόμη κι αν δοθεί παράταση, μακάρι να διαψευστώ, αυτό κ. Καλογήρου δεν θα μειώσει την ευθύνη για την απραξία σας.

Κάπου στην μελέτη αναφέρεται ότι πολλές επιχειρήσεις δεν απάντησαν στην έρευνα, σημειώνοντας και σωστά οι μελετητές, ότι πολλές φορές στις δοσμένες κοινωνικές συνθήκες οι παρατάσεις και οι κάθε είδους χειρισμοί, προκαλούν εφησυχασμό και ωχαδερφισμό όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Ο ωχαδερφισμός, ως κοινωνικό φαινόμενο είναι αναμενόμενος και ως ένα βαθμό αποδεκτός. Η για να το πω αλλιώς, δεν θα μεμφθώ με την ίδια ένταση το Επιμελητήριο που άργησε να κάνει την μελέτη, αλλά ευθέως θα σας πω ότι ο δικός σας ωχαδερφισμός ως περιφερειακή αρχή είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τα νησιά μας.

Αυτή ή μια αντίστοιχη μελέτη τεκμηρίωσης θα μπορούσαμε και θα έπρεπε, αν στοιχειωδώς σας ενδιέφερε το θέμα, και μην δικαιολογήσετε τη στάση σας με το ψήφισμα που βγάλαμε,  να την έχουμε στα χέρια μας εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Αλλά τι κάνατε; Αρκεστήκατε σε κάποια ψηφίσματα που με δική μας πρωτοβουλία βγήκαν κι αυτά, και τίποτε άλλο...

Και επαναλαμβάνω ότι ο ωχαδερφισμός της Περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο δεν είναι συγγνωστός, αλλά είναι επικίνδυνος για τον τόπο και τους νησιώτες.

Γ.Σπιλάνης: H κα Καλογήρου «πέτυχε» την μη έκδοση κοινού ψηφίσματος για το ΦΠΑ

ακατόρθωτο: να μην υπάρξει ένα κοινό ψήφισμα για ένα σημαντικό θέμα για τα ελληνικά νησιά όπως είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο οποίο συμφωνούν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως έχει φανεί από τον Δεκέμβριο του 2014 που πρωτοτέθηκε το θέμα. Αντίθετα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κείμενο της παράταξης της.

Αν και αυτό είχε διαφανεί από τη συζήτηση πριν ένα μήνα που είχε καταθέσει το ίδιο κείμενο και για το οποίο υπήρξαν και τότε διαφωνίες όχι επί της ουσίας αλλά επί συγκεκριμένων διατυπώσεων, η κα Καλογήρου δεν φρόντισε να έρθει σε επικοινωνία με τις άλλες παρατάξεις ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές αυτές. Πιο συγκεκριμένα οι «διαφορές» αφορούσαν από τη μια πλευρά στο να μην περιοριστεί το αίτημα για μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Β.Αιγαίου αλλά να αφορά όλο τον νησιωτικό χώρο ώστε να υπάρχει ευρύτερο μέτωπο και από την άλλη πλευρά να μην συνδεθεί με το προσφυγικό αφού οι μειωμένοι συντελεστές δεν αποτελούν αντιστάθμισμα στο προσφυγικό, αλλά στις συνέπειες της νησιωτικότητας.



Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχοντας προβλέψει αυτή την εξέλιξη είχε καταθέσει μαζί με την εκπρόσωπο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ κα Αργυρούδη σχέδιο ανοιχτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς με επιχειρηματολογία για ποιο λόγο έπρεπε να υπάρξει αναστολή του μέτρου έστω μόνο στα 36 νησιά του ν 4446/2016  σ’αυτή τη φάση και επέκταση του μέτρου σε όλα τα νησιά της χώρας με τη πρώτη ευκαιρία ως ένα από τα μέτρα μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής (ioannispilanis.blogspot.gr/2017/10). Η επιστολή αυτή αγνοήθηκε από την κα Καλογήρου.

Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν στο ποιοι ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από τους μειωμένους συντελεστές και γιατί η εφαρμογή του μέτρου αυτού από το 2000 δεν είχε ουσιαστικά κανέναν αναπτυξιακό αντίκτυπο στις οικονομίες των νησιών του Β.Αιγαίου, δεν υπήρξε ούτε μία διαφωνία στο γεγονός ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν ένα μικρό αντιστάθμισμα στο πρόσθετο κόστος κάτω από το οποίο λειτουργούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις αλλά και το ίδιο το κράτος στα νησιά αφού για τα ίδια αγαθά και τις ίδιες υπηρεσίες οφείλουν να δαπανούν περισσότερα από τους αντίστοιχους φορείς στην ηπειρωτική χώρα.

Όμως η κα Καλογήρου εγκλωβισμένη «στη στρατηγική της αυτοδυναμίας» φαίνεται να αγνοεί ότι η επιτυχία ειδικά στην αυτοδιοίκηση είναι η επίτευξη συστράτευσης όσο περισσότερων δυνάμεων προς ένα κοινό στόχο. Και για όλους όσους συμμετέχουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κοινός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής των νησιωτών μέσα από μια βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία.

Γ.Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε η LesvosPost WEB TV από την μεγαλειώδη κινητοποίηση αλλά και τι δήλωσαν στην κάμερα μας ο Δήμαρχος Λέσβου, ο αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου, κος Κυτελης αλλά και εκπρόσωποι και πρόεδροι των παραγωγικών φορέων.






Ρεπορτάζ-Φώτο Ευστράτιος Στεφάνου (συνεργάτης LesvosPost.com)