Δήμαρχος Λέσβου στην Guardian «Μετέτρεψαν το νησί σε φυλακή για πρόσφυγες»

Συνολικά στο νησί και συγκεκριμένα στην πόλη της Μυτιλήνης, με πληθυσμό περί τις 30.000 κατοίκους, ζουν σε διάφορες επίσημες και ανεπίσημες δομές περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Τις εντάσεις ανάμεσα στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και της κυβέρνησης στην Αθήνα με αφορμή τον υπερπληθυσμό στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταγράφει ρεπορτάζ του Guardian επισημαίνοντας ότι οι δημοτικές αρχές αντιδρούν οργισμένα στις προτάσεις περί επέκτασης των καταυλισμών και δημιουργίας νέων θεωρώντας ότι έτσι θα λειτουργήσουν ως δέλεαρ για νέους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ,  σχολιάζει ότι «η εκρηκτική διάθεση είναι ανάλογη με τον αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο», επισημαίνοντας ότι 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται μόνον στον καταυλισμό της Μόρια που κατασκευάστηκε για την προσωρινή στέγαση όχι περισσότερων των 2.000 ανθρώπων.

Συνολικά στο νησί και συγκεκριμένα στην πόλη της Μυτιλήνης, με πληθυσμό περί τις 30.000 κατοίκους, ζουν σε διάφορες επίσημες και ανεπίσημες δομές περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκλωβιστεί λόγω της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και αναμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Σημειωτέον δε ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυξάνεται διαρκώς, και μάλιστα διπλασιάσθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών προς το νησί.
Σε συνέντευξή του στον Guardian ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει να μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή.



«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πολιτικές που μετατρέπουν τη Λέσβο και άλλες παραμεθόριες περιοχές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου καταρρακώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», λέει. «Η κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα και να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους από το νησί».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ντόπιοι αξιωματούχοι απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη παρέλαση για την απελευθέρωση του νησιού από την Οθωμανική κυριαρχία και έστειλαν τελεσίγραφο στην Αθήνα ότι ή θα λάβει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση του νησιού ή θα ρισκάρει το ενδεχόμενο μαζικών διαδηλώσεων από έναν ολοένα και πιο θυμωμένο πληθυσμό.

Ο Guardian θυμίζει ότι 18 ανθρωπιστικές οργανώσεις με επιστολή τους τον περασμένο μήνα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό επεσήμαναν ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων -μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και μωρά -θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σημειώνει ακόμη ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που συνήψε τον Μάρτιο του 2016 η ΕΕ με την Άγκυρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Σάμο και τη Λέρο. Για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης η αύξηση των αφίξεων το τελευταίο διάστημα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Ιράκ.
«Μετά την πτώση της Μοσούλης σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση… και το 98% όσων φθάνουν, ζητούν άσυλο», είπε ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς. «Κάθε αλλαγή σε μια εμπόλεμη ζώνη θα έχει αυτόματα μια τεράστια επίπτωση στις μεταναστευτικές ροές».



Μολαταύτα, λέει η εφημερίδα, αξιωματούχοι στην Αθήνα ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, αποφύγουν να επιρρίψουν ευθέως στην Τουρκία την ευθύνη για την αύξηση των προσφυγικών ροών, αποδίδοντάς την στην ένταση των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
«Είμαστε γείτονες της Τουρκίας, δεν είμαστε το Λουξεμβούργο και άρα είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας. «Αυτό που βλέπουμε είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Όποτε η Τουρκία θέλει να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη ανοίγει τη στρόφιγγα και αφήνει να περάσουν περισσότεροι άνθρωποι».

Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του «σκιώδους» υπουργού Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου: «Αν ήθελε η Τουρκία, θα μπορούσε να ελέγξει αποτελεσματικότερα τις ροές. Αυτό που βλέπουμε είναι μια αντανάκλαση της προβληματικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.»