Ν. Σαντορινιός: «Ένα ωραίο δελτίο τύπου η τροπολογία των βουλευτών της Ν.Δ για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά»

Ν. Σαντορινιός : «Η Ναυτιλία και η Νησιωτικότητα στο επίκεντρο του Νομοσχεδίου μας»


Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπεραμύνθηκε των άρθρων που αφορούν στην υποβοήθηση της νησιωτικότητας, το τέλος πλόων και τις αλλαγές στον τρόπο μεταβολής θέσης των στελεχών του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. 

Τέλος, δεν άφησε ασχολίαστη και τη σπέκουλα που επιχείρησε να στήσει η αντιπολίτευση με θέμα το ΦΠΑ των νησιών και το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ.


Για το ΦΠΑ των νησιών

«Με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας από τους βουλευτές της Ν.Δ για την παράταση ΦΠΑ στο νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θα ήθελα να σχολιάσω ότι κάπως έτσι βγαίνουν ωραία δελτία τύπου. Θα γράψουν και έναν παχύ τίτλο και θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι αγωνίστηκαν για την Νησιωτικότητα. Σιωπή βέβαια κρατούν σχετικά με το τι είχαν κάνει για τα νησιά, όσο ήταν το κόμμα τους στην Κυβέρνηση. Οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ ήταν το μόνο μέτρο που εφάρμοσαν για τα νησιά οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Παρά ταύτα, ψήφισαν και αυτοί τον 4336/2015 που περιείχε την κατάργηση του και ακόμη χειρότερα στη σελίδα 27, στο σημείο 5 του email Χαρδούβελη η Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει η ίδια- χωρίς προτροπή των θεσμών- την κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά»


«Για να καταλάβουμε τελικά τι σημαίνει νησιωτικότητα για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τι για μας, πρέπει να σας υπενθυμίσω τι κάνουμε εμείς για τα νησιά: Στελεχώσαμε τις δομές υγείας των νησιών με στρατιωτικούς γιατρούς και οπλίτες. Παράλληλα διπλασιάστηκαν τα μόρια των γιατρών που υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Όταν τα νησιά για χρόνια ήταν ουραγοί σε έργα υποδομών, εμείς δημιουργήσαμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, 50εκ από εθνικούς πόρους. Σήμερα, κιόλας, ανακοινώθηκαν τα πρώτα έργα ύψους 15,5 εκ ευρώ. Όταν η Ν.Δ., το 2013 είχε απλά αγοράσει- χωρίς να την εγκαταστήσει- μία αφαλάτωση στην Κίμωλο και μία στους Λειψούς, εμείς λειτουργήσαμε σε πάνω από 5 νησιά αφαλατώσεις. Τέλος, όσοι «κόπτονται» για τη νησιωτικότητα, είχαν αφήσει τα Λιμεναρχεία των νησιών υποστελεχωμένα κατά 40%. Κενές θέσεις που καλύψαμε με το παραπάνω».