Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής γνωρίζουν τα σπήλαια και τα φαράγγια της Θερμής

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής γνωρίζουν τα σπήλαια και τα φαράγγια της Θερμής 


Μοναδικές γνώσεις αποκόμισαν οι μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης  –παρουσίασης που οργανώθηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου Αντώνη Βάλεση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου με θέμα «Τα σπήλαια και τα φαράγγια της περιοχής Θερμής».

Στην παρουσίαση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος και η Κωνσταντίνα Μπεντάνα Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η παρουσίαση έγινε από τον  μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μανώλη Αντωνάκη.

Η ενημέρωση των μαθητών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συμμετοχής τους στο Τοπικό Εκπαιδευτικό Θεματικό Δίκτυο Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου «Παγκόσμια Γεωπάρκα στην Ελλάδα» που συντονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Το Δημοτικό Θερμής θα συμμετάσχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «GEOPARKERS: ΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ» στο οποίο συνεργάζονται σχολεία σε περιοχές Γεωπάρκων από πολλές χώρες

Μέσα από ειδικά σκίτσα και βίντεο που ετοίμασε ειδικά για τους μαθητές ο κ. Μ. Αντωνάκης, γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των σπηλαίων και των φαραγγιών, τα πετρώματα που τα φιλοξενούν αλλά και την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου. Ακολούθησε παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τρία σπήλαια και τα φαράγγια που συναντώνται στην περιοχή της Θερμής και καταγράφηκαν από τον κ. Μ. Αντωνάκη κατά τη διάρκεια της πτυχιακής του εργασίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο τόσο για τα σπήλαια και τα φαράγγια της περιοχής της Θερμής όσο και για άλλα σημαντικά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου. Οι μικροί μαθητές που ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένοι για το αντικείμενο έθεταν για πολλή ώρα ερωτήσεις και έδωσαν την αφορμή για μια πολύ ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και δόθηκε αφορμή για το σχεδιασμό των δράσεων που θα ακολουθήσουν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.


Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου θερμής έδειχναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι μετά το τέλος της συνάντησης και είναι έτοιμοι πλέον για τις εξορμήσεις στο ύπαιθρο για να γνωρίσουν καλύτερα τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους.