Αθηνά Τραχήλη: «Ευλογιά στην Λέσβο, ελληνοποιήσεις κρεάτων στην Αχαΐα»! | Τι αναφέρει η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα των τελευταίων ημερών που απειλούν την Δημόσια Υγεία ξεκινούν από κοινές αιτίες.

Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί από την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου η Λέσβος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζωονόσος της ευλογιάς των προβάτων. Το ζωικό κεφάλαιο του νησιού απειλείται με καταστροφή και οι κτηνοτρόφοι του νησιού είναι ανάστατοι. Στον δε ν. Αχαΐας εντοπίστηκαν επιχειρήσεις κοινών συμφερόντων οι οποίες προχωρούσαν σε εισαγωγές κρεάτων από την Βουλγαρία, βαφτίζοντάς τα ελληνικά. Εκτός της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η ακριβής προέλευση και οι απαραίτητοι έλεγχοι σίγουρα δεν ήταν επαρκείς. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι λίγες μέρες έχουν περάσει από τότε που ληγμένα φάρμακα βρέθηκαν πεταμένα στην Αχαΐα χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει δημόσια ανακοίνωση για το τι ακριβώς συνέβη.



Καταλήγουμε, λοιπόν, σε κοινό συμπέρασμα. Για τα παραπάνω γεγονότα και για άλλα αντίστοιχα η ευθύνη βαραίνει την πολιτεία. Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες, η μη εφαρμογή του κτηνιάτρου εκτροφής και επί της ουσίας η αδιαφορία των κυβερνητικών αρχών για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για την Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Πλέον δεν είμαστε μόνο εμείς οι κτηνίατροι, οι επιστήμονες υγείας, που κρίνουμε τον κώδωνα κινδύνου, αλλά η ίδια η πραγματικότητα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με την προσπάθεια λήψης μέτρων «θεραπείας» και όχι πρόληψης. Έστω και την ύστατη στιγμή απαιτούμε η πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών.

Πηγή patrasevents.gr