Αντιδράσεις για την εξόρυξη σιδήρου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών

Η εξόρυξη αφορά μία υποθαλάσσια ζώνη που φτάνει σε έκταση τα 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, σχεδόν παράλληλα της ανατολικής Λέσβου από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών. 

Σε εξόρυξη σιδήρου από την υποθαλάσσια περιοχή μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ των μικρασιατικής ακτής και την ανατολικών παραλίων της Λέσβου θα προχωρήσει τουρκική εταιρεία.

Η εξόρυξη αφορά μία υποθαλάσσια ζώνη που φτάνει σε έκταση τα 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, σχεδόν παράλληλα της ανατολικής Λέσβου από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών. Η απόσταση των ελληνικών ακτών από την περιοχή αυτή είναι περί τα 10 ναυτικά μίλια.Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία σειρά από φορείς της πόλης Αϊβαλί τάχθηκαν ενάντια στο εν λόγω πρόγραμμα, καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και για την ακτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος της πόλης, Ραχμί Γκεντσέρ, ζήτησε με επιστολή του ενημέρωση για την άδεια η οποία εκδόθηκε και η υλοποίηση της οποίας, όπως υποστηρίζεται, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως αυτό των στενών μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την άδεια, θα πραγματοποιήσει γενική εκσκαφή σε βάθος έως 22 μέτρων από την επιφάνεια του βυθού, σε απόσταση 620 έως 1.350 μέτρων από την τουρκική ακτογραμμή. Ημερησίως θα γίνεται επεξεργασία 300 τόνων του αμμώδους υπεδάφους (90.000 τόνοι το χρόνο).Η μελέτη υποστηρίζει ότι το τμήμα του υπεδάφους που αδειοδοτήθηκε να ανασκαφεί, κρύβει μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Πηγη newpost.gr