Παράταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ζητά ο Δ. Καμμενος βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής

Ανακοίνωση του Δημήτρη Καμμενου βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ και αντιπροέδρου της Βουλής

Οι επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε επίπεδο τοπικών οικονομιών και κατά συνέπεια και στην οικονομία της χώρας κανείς δεν περιμένει να είναι θετικές.

Αποδεικνύεται μάλιστα ότι η συνεισφορά των περιφερειών που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα κρατικά έσοδα δεν θεωρείτε τόσο σημαντική, ούτως ώστε η αύξηση των συντελεστών κατά 30% να βελτιώσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα. Ενώ, η οποιαδήποτε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, θα οδηγήσει άμεσα σε περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των νησιωτών, σε περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότης,  η οποία θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και εν τέλει στην οριστική καταστροφή της τοπικής οικονομία

Μια ακόμα λοιπόν παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μέχρι και 31/12/2018 ειδικά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το μεταναστευτικό, θυμίζω πως τόσο η Λέσβος όσο και η Κως  έχουν πληγεί από καταστροφικούς σεισμούς, θα έδινε ανάσα στους κατοίκους αυτών των νησιών, όχι μόνο για πολιτικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους αλλά πάνω απ’ όλα για την ίδια την οικονομία.

Παράλληλα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το δημοσιονομικό κόστος από μια ενδεχόμενη παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ δεν εκτιμάται να ξεπεράσει τα 20 εκ ευρώ το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί από το κοινωνικό μέρισμα σε μια προσπάθεια στήριξης των πολύπαθων αυτών νησιών.

Ακολουθεί η Έκθεση Λογιστηρίου του Κράτους που δείχνει το τη μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 το ύψος της οποίας εκτιμάται συνολικά στα 50 εκ. ευρώ.