Οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης στο σπίτι του Οδυσσέα Ελύτη

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν το περασμένο Σαββάτο 25 Νοεμβρίου το απόγευμα, οι ανιχνευτές μέλη των Κοινοτήτων της Μυτιλήνης. Επισκέφθηκαν το πατρογονικό σπίτι της οικογένειας Αλεπουδέλλη που πάει να πει, το σπίτι του μεγάλου Έλληνα Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.


Κι άγγιξαν μοναδικές στιγμές ιστορίας στο αρχοντόσπιτο αυτό της Σουράδας που ξεκίνησε να χτίζεται το 1910 και στο οποίο εκτός από τον Οδυσσέα Ελύτη φιλοξένησε προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, ο Στρατηγός Δαγκλής, ο Γεώργιος Παπανδρέου αλλά και μεγάλοι του πολιτισμού όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ και άλλοι. Φιλόξενοι οι ιδιοκτήτες του Κωστής Ιωάννου (ξάδελφος του Νομπελίστα ποιητή) με τη σύζυγο του Όλγα ξενάγησαν τους Ανιχνευτές στα μικρά και μεγάλα μυστικά του ιστορικού σπιτιού τους, μοιράστηκαν μαζί τους ιστορίες και αναμνήσεις και δύσκολες στιγμές του σπιτιού όπως η επίταξη του στη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής για τις ανάγκες του  Γερμανού στρατιωτικού Διοικητή Λέσβου. Τους διηγήθηκαν μοναδικές στιγμές όπως εκείνη  της επίσκεψης στη Μυτιλήνη του Οδυσσέα Ελύτη και του φίλου του Ανδρέα Εμπειρίκου. «Ήταν το 1934 μόλις είχε πεθάνει ο Θεόφιλος. Πήγαν λοιπόν στο υπόγειο του σπιτιού όπου είχε τα σύνεργά του για να δουν τα θαύματα της ζωγραφικής του. Και εκεί ο Εμπειρίκος βρήκε το κασελάκι με τα χρώματα του μεγάλου ζωγράφου το οποίο το πήρε γιατί το ήθελε πολύ. Όταν όμως επέστρεψαν στο αρχοντικό του Ελύτη ο θείος του, μπροστά στη θέα του σαρακοφαγωμένου κασονιού θορυβήθηκε και ζήτησε να το μεταφέρουν αμέσως στα υπόγεια για να μην κολλήσουν κοριούς και άλλα παράσιτα….» είπε ο κ. Κωστής Ιωάννου!

Ιδιαίτερη αξία είχε και η συζήτηση των Ανιχνευτών με τους ιδιοκτήτες του αρχοντόσπιτου για τις δυσκολίες συντήρησης ενός τέτοιου υπεραιωνόβιου ιστορικού σπιτιού.


Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί τον κ. Κωστή Ιωάννου και την κ. Όλγα Ιωάννου για τη φιλοξενία τους και τις ιδιαίτερες στιγμές που χάρισαν στους Ανιχνευτές της Μυτιλήνης