Παρουσίαση του ημερολογίου για το 2018 από τον «Παγγεραγωτικό» Πολιτιστικό Σύλλογο Γέρας- «Ο Πολιτισμός της Ελιάς»

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 19:30, ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας παρουσίασε το ημερολόγιό του για το 2018.


Πρόκειται για μια καλαίσθητη, συλλεκτική έκδοση 32 σελίδων, η οποία τιτλοφορείται Ο Πολιτισμός της Ελιάς και αναφέρεται στη μακραίωνη σύνδεση του ευλογημένου δέντρου και των προϊόντων του με τη Λέσβο και ειδικότερα με τη Γέρα, το μεγαλύτερο τμήμα του ελαιώνα του νησιού μας.

Σε αυτό, ανθολογούνται λογοτεχνικά κείμενα αφιερωμένα στην ελιά, από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας (ποίημα της Κικής Δημουλά), πρωτότυπο και αρχειακό-ιστορικό φωτογραφικό υλικό, καθώς και εικαστικές συνθέσεις σχετικές με το θέμα

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτισμού Οδυσσέας Ελύτης στον Παπάδο, με συντονιστή τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Το Βήμα της Γέρας, κ. Τζάνο Στεφανέλλη, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατευθυντήρια ιδέα, το περιεχόμενο και τη δομή του ημερολογίου. Ο εκπαιδευτικός κ. Δημοσθένης Ψαρρός, με μια γλαφυρή και συναισθηματική ομιλία εστιάστηκε στη σύνδεση της ελιάς και του ελαιολάδου, στις περισσότερες εκφάνσεις του ιδιωτικού, συλλογικού, οικονομικού και πολιτιστικού βίου των Λεσβίων. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας και κατασκευαστής χειροτεχνημάτων με ξύλο, αλλά και κουκούτσια ελιάς(!), κ. Στρατής Κατζουρίδης, πραγματεύτηκε άγνωστες ή λιγότερο γνωστές χρήσεις του καρπού, του ξύλου, ακόμη και της στάχτης από το ελιόξυλο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος (Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά), κ . Νίκος Σηφουνάκης, ο κ. Παναγιώτης Καραβατάκης, εκ μέρους την Κοιν.Σ Επ Μοδούσα και ο πρόεδρος του «Παγγεραγωτικού», κ. Γιώργος Ζορμπάς.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους ούζο και μεζέδες, με κυρίαρχο στοιχείο -τι άλλο- το λάδι και την ελιά!