Ρεπορτάζ LesvosPost: Σε απόγνωση οι αγρότες της Λέσβου… λόγω ανομβρίας!- Εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου για ακόμα μια χρονιά! (pics)

Σε απόγνωση οι αγρότες της Λέσβου… λόγω ανομβρίας

Ρεπορτάζ Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης- Αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ενώ κανονικά θα έπρεπε οι παραγωγοί να ετοιμάζονται για τη συγκομιδή, όλα καθυστερούν καθώς οι ευεργετικές αναμενόμενες βροχές ακόμη δεν ήρθαν.

Σε… σταφίδα έχει µμετατραπεί ένα µεγάλο µέρος της σοδειάς ελιάς εξαιτίας της παρατεταµένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν µέσα στο καλοκαίρι, αλλά και τον Σεπτέμβριο, µε τους αγρότες, να κάνουν προσευχές, µήπως και βρέξει.

Μάλιστα σε αρκετές περιοχές , διακόπηκε η ανάπτυξη του ελαιοκάρπου, οι ελιές παρέμειναν πολύ μικρές , συρρικνωμένες με χαρακτηριστικά βεβιασμένης ωρίμανσης. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στις μη αρδευόμενες  επιτραπέζιες ελιές

 Ήδη οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση γιατί ορισμένα κτήματα θα εγκαταλειφτούν επειδή οι καρποί έχουν «σταφιδώσει» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο LesvosPost.Την ανησυχία του ότι η φετινή παραγωγή λαδιού ίσως και να είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 50% σε πολλές περιοχές της Λέσβου, διατύπωσαν, μιλώντας στο LesvosPost αγρότες της Λέσβου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ασφαλή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες σε ολόκληρο το νησί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παραγωγή του ελαιολάδου την φετινή ελαιοκομική περίοδο.

H παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών, σε  συνδυασμό με τις υψηλές  θερμοκρασίες έως και σήμερα, και οι εδαφολογικές συνθήκες, ενδεχομένως να   αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην προσδοκώμενη φετινή παραγωγή τόσο σε  ποσότητα όσο και σε ποιότητα. 

Κι αυτό γιατί το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στα ύψη από την Άνοιξη, οπότε και συνήθως τελείται η καρπόδεση.

Οι αγρότες επισημαίνουν και το γεγονός ότι για μία τέτοια ζημιά δεν προβλέπεται αποζημίωση από την πλευρά του αρμόδιου φορέα προς τους παραγωγούς, παρά μόνο εξαιτίας παγετού.

Οι ίδιοι ζητούν να αλλάξει το καθεστώς των αποζημιώσεων και να λαμβάνουν χρήματα και για τέτοιου είδους ζημιές, καθώς χαρακτηρίζονται καθοριστικές για την παραγωγή του ελαιολάδου.

Αγρότης από τον Ασωματο που μας έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες σχολίασε «Πρωινή βόλτα χθες στα χωράφια! Απογοήτευση ! Οι ελιές ψιλες λόγω ανομβρίας και το χειρότερο τα δέντρα χάλια λόγω ασθένειας που έχει χτυπήσει τον ελαιώνα! Μήπως οι αρμόδιοι πρέπει να κοιτάξουν το προβλήματα;»Ρεπορτάζ Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης- Αρχισυντάκτης LesvosPost Media)