Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για τα ΕΠΑ.Λ.-Να εγκριθεί η επαναλειτουργία των τμημάτων που καταργούνται

Ορισμένα από τα τμήματα είναι μοναδικά σε κάθε νησί και είναι αδύνατο στους μαθητές να τις αναζητήσουν σε άλλα ΕΠΑΛ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), που κατέθεσε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

«Με την  Αρ. πρ. 1470 / 20-09-2017 απόφασή σας δεν εγκρίθηκαν αρκετά ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, για  το  σχολικό  έτος  2017-2018. Η απόφαση αυτή έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα, προσθέτοντας ένα ακόμα πρόβλημα στις πολλαπλά δοκιμαζόμενες κοινωνίες των νησιών μας. Ζητούμε λοιπόν την έγκριση επαναλειτουργίας των παραπάνω τμημάτων, για λόγους παιδαγωγικούς και κοινωνικούς.




Όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας προκύπτει ότι:

1. Ορισμένα από τα τμήματα είναι μοναδικά σε κάθε νησί και είναι αδύνατο στους μαθητές να τις αναζητήσουν σε άλλα ΕΠΑΛ.

 2. Οι περισσότερες ειδικότητες είναι της Γ’ τάξης και η μη λειτουργία τους στο τρίτο έτος, οδηγεί δεκάδες μαθητές στην αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού.

3. Η λειτουργία τους απαιτεί ελάχιστη δαπάνη, για την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας, ενώ η μεταφορά των μαθητών σε άλλα ΕΠΑΛ αυξάνει το κόστος.

Οι  συμπληρωματικές αποφάσεις  του υπουργείου: (Αρ. πρ:1484/28-9-2017), και (Αρ. πρωτ:1506/03-10-2017) δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς κλείνουν οριστικά αρκετά τμήματα από τα ΕΠΑΛ των νησιών της Περιφέρειας μας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ομόφωνα ζητάει  από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα λύση στο ζήτημα αυτό, που έχει αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες των ακριτικών μας νησιών.

 Ζητάμε την έγκριση της λειτουργίας όλων των τμημάτων και επαναφορά της σχολικής ζωής στα περσινά επίπεδα. Ζητάμε από το Υπουργείο να επανεξετάσει το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα,

Κύριε Υπουργέ,

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την εκπαίδευση και ειδικά την Τεχνική, η οποία  μπορεί να δώσει λύσεις στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία και διέξοδο στην επαγγελματική προοπτική των νέων.

 Οι κάτοικοι των νησιών δικαιούνται ίσης αντιμετώπισης με το κέντρο και οι μαθητές το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, όπως εξάλλου επιτάσσει και το Σύνταγμα της χώρας.


Πιστεύουμε ότι κατανοείτε το εύλογο και βάσιμο του αιτήματός μας και ζητάμε την αναθεώρηση της σχετικής απόφασης».