Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση και ομιλία για τους σατιρικούς χάρτες στο Παν. Αιγαίου της Μυτιλήνης

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, αλλά και η τοπική κοινωνία του νησιού, παρακολούθησε την Τρίτη 24/10/2017, μια ιδιαίτερη διάλεξη για την ιστορική-σατιρική χαρτογραφία.


Ο Καθηγητής ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Παναγιώτης Σουκάκος, συλλέκτης χαρτών, τίμησε με την παρουσία του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, απαντώντας στην πρόσκληση που του έγινε από  το Τμήμα Γεωγραφίας και συγκεκριμένα από τον  Καθηγητή κ. Γ. Κορρέ, Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ”.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, το κοινό, που το υποδέχτηκε  ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας Καθηγητής κ. Ν. Σουλακέλλης, είχε την ευκαιρία να ακούσει  μία εισαγωγική διάλεξη για τη χαρτογραφία από τον Καθηγητή του Τμήματος  κ. Γ. Σιδηρόπουλο και στη συνέχεια να παρακολουθήσει μία πλούσια εικονογραφημένη ομιλία, για την πορεία της κοσμογραφίας και της έντυπης χαρτογραφίας στο χρόνο από τον προσκεκλημένο ομιλητή.

Ο κος Σουκάκος αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη της χαρτογραφίας και ανέλυσε κάποιους από τους πολλούς σατιρικούς χάρτες της συλλογής του, όπως αυτός της “Αργοναυτικής εκστρατείας” του A. Ortelius ή  του  “Μαύρου χταποδιού” του Fred Rose. Είχε δε την καλοσύνη να φέρει στη Μυτιλήνη μερικά από τα έργα της συλλογής του τα οποία και παρουσιάστηκαν στους καλεσμένους και τις καλεσμένες.