100.000€ σε 23 εκκλησίες από τον έρανο της μητρόπολης Αυστραλίας- 20.000€ στην εκκλησία της Βρισας… αλλά όταν αποκτήσει τραπεζικό λογ/σμο

Στις 23 εκκλησίες που υπέστησαν ζημιά από το σεισμό μοιράζεται τις επόμενες ημέρες το ποσό των 100.000 ευρώ


Στις 23 εκκλησίες που υπέστησαν ζημιά από το σεισμό μοιράζεται τις επόμενες ημέρες το ποσό των 100.000 ευρώ από τον έρανο της μητρόπολης Αυστραλίας,  σύμφωνα με πληροφορίες που απέσπασε η ομογένεια στο Σύδνεϋ από την Μητρόπολη Μυτιλήνης, με τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης στην Αυστραλία.

Τις υπόλοιπες 20.000 ευρώ θα καταθέσει στο λογαριασμό της εκκλησίας της Βρίσας όταν εκείνη αποκτήσει τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο ο σύλλογος βρισαγωτών της Αθήνας επιμένει ότι τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν για τους σεισμόπληκτους και όχι για το φιλανθρωπικό έργο των εκκλησιών  ή για τις ζημιές που υπέστησαν από το σεισμό αφού θα καλυφθούν από τη δημόσια δαπάνη και ζητά εκ νέου με επιστολή της από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης ενημέρωση για το που θα διατεθούν τα χρήματα αυτά αλλά και χρηματοδότηση με 24.000 ευρώ των θερμοπομπών που αγοράστηκαν για να διατεθούν στους βρισαγώτες για τα σπίτια που δε διαθέτουν θέρμανση.

Οι 23 εκκλησίες που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινες» με την 2η αυτοψία είναι :

Αγ. Παρασκευής Ακρασίου
Αγίου Νικολάου Αμπελικού
Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγ. Βασιλείου Αφάλωνα,
Αγ. Φ ωτεινή και Αγ. Βερονίκη Βασιλικών
Τιμίου Σταυρού Λισβορίου
Μεταμόρφωση του Σωτήρος  Μεγαλοχώρι
Ζωοδόχου Πηγής Μέσαγρός
Αγ. Αναργύρων Μυτιλήνης
Ζωοδόχου Πηγής Μυτιλήνης
Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικας Μυτιλήνης
Κων. Και Ελένης Νεοχωρίου
Αγίας Τριάδας  στην πλατεία του χωριού και  ο Ναός της Υπαπαντής Πλαγιάς
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και το κελί του Αγίου Ιωάννη
Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου
Άγιος Νικόλας Πλωμαρίου
Αγίας Παρασκευής Πλωμαρίου
Αγίου Ανδρέα Κάτω χωριό Πλωμαρίου
Αγίου Θεράποντα Σταυρός

Ακολουθεί η νέα επιστολή του συλλόγου στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης:

Αθήνα, 19/10/2017
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Προς
Τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο

Θέμα: Ενημέρωση για την ανάγκη προμήθειας θερμαντικών σωμάτων για τους
          σεισμόπληκτους της Βρίσας

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβε,

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας με έρανο ανά εκάτη ενορία – κοινότητα συγκέντρωσε το ποσόν των  $ 150.000 για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, το οποίο απέστειλε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Σας παρακαλέσαμε ήδη με επιστολές   μας στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 να μας ενημερώσετε για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεσθε να διαθέσετε τα χρήματα αυτά. Καθώς έως τώρα δεν είχαμε καμία επίσημη απάντηση, παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία της ενημέρωσής σας, ώστε να μπορέσετε να αξιοποιήσετε προς όφελος των σεισμοπαθών την προσφορά των συμπατριωτών μας της Αυστραλίας.

Για τον προσδιορισμό των αναγκών των σεισμοπλήκτων, η Τοπική Κοινότητα κάλεσε τους σεισμόπληκτους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια. Με βάση τα ερωτηματολόγια αυτά και με τη βοήθεια άλλων συλλογικών φορέων προσπαθεί να ανταποκριθεί τόσο στα μείζοντα όσο και στα ελάσσονα ζητήματα της καθημερινότητας. Ένα σημαντικό πρόβλημα αφορά τη θέρμανση των κατοικιών. Διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται 165 αφυγραντήρες και 70 θερμαντικά σώματα συνολικού κόστους περίπου 24.000€ , καθώς οι κάτοικοι της Βρίσας που έμειναν άστεγοι διαμένουν σε οικήματα που προορίζονταν για τους θερινούς μήνες και δεν διαθέτουν θέρμανση.
Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν προτίθεστε να επιδοτήσετε την αγορά των θερμαντικών αυτών σωμάτων από τα χρήματα που έχουν σταλεί από τους Ομογενείς της Αυστραλίας, καθώς, λόγω του επερχόμενου χειμώνα, η προμήθεια θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Συνημμένα υποβάλλουμε την κατάσταση των σεισμοπαθών που χρειάζονται θερμαντικα σώματα.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με σεβασμό και τιμή
Κωνσταντίνος Σταυρινός
Πρόεδρος του Δ.Σ.


Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ | Μυρσίνη Τζινέλλη