Πρόκληση της Τουρκίας- Με NAVTEX δεσμεύει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τις 21 Σεπτεμβρίου θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Λέσβου -Χίου

Η Τουρκία εξέδωσε νέες NAVTEX

Η Τουρκία εξέδωσε νέες NAVTEX με τις οποίες συντηρεί την “τακτική της έντασης” την οποία και ακολουθεί ως ρουτίνα πλέον τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς φυσκά να “αφήνει στην απέξω” και την Κύπρο.

Με τις νέες αγγελίες της δεσμεύει το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο για ασκήσεις, ενώ βάζει στο στόχαστρο το Καστελόριζο . Παράλληλα από το παιχνίδι αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει η Κύπρος, και συνεχίζει τις προκλήσεις και εις βάρος της.

Οι κινήσεις αυτές εκδηλώνονται μάλιστα λίγες ώρες αφού δημοσιοποιήθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποδέχτηκε την πρόταση του ομόλογου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Άγκυρα. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Ποιες περιοχές δεσμεύει η Τουρκία για σήμερα και αύριο

Με την NAVTEX 912/17 η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τις 21 Σεπτεμβρίου, μεταξύ Λέσβου -Χίου και Ψαρών ενώ με την NAVTEX 913/17 δεσμεύει για την ίδια ημέρα 21 Σεπτεμβρίου περιοχή μεταξύ Ευβοίας Χίου και Ψαρών και με την NAVTEX 909/17 δεσμεύει περιοχή μεταξύ Άνδρου-Τήνου-Μυκονου -Ικαρίας -Χίου για άσκηση με πραγματικά πυρά για σήμερα Τετάρτη.

Όμως η Τουρκία επανέρχεται και στην γνωστή πρακτική της πραγματοποίησης άσκησης από πολεμικό πλοίο με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής που παραπέμπει σε προσομοίωση σεισμογραφικής έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου ,στα διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά σε περιοχή που καταφανώς ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Αυτή η «δραστηριότητα» αναπτύσσεται την στιγμή που χθες υπήρχε εξαιρετικά έντονη τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με ασκήσεις αλλά και με αναγγελία νέων ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι ενδεικτική της κατάστασης η εικόνα που αποτυπώθηκε χθες στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο FIR Λευκωσίας με τις ασκήσεις και τις έρευνες που ανήγγειλαν παράνομα οι τουρκικές αρχές.





Δείτε τις NAVTEX:





Πηγή: onalert.gr

Με πληροφορίες από mignatiou.com