«οίκαδε-eve-(going) home» στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης-17 Σεπτεμβρίου΄17

Ο Δήμος Λέσβου παρουσιάζει την έκθεση οίκαδε-eve-(going) home, σε επιμέλεια Δρος. Αθηνάς Χατζή.


Η έκθεση αποτελείται από επιλογή έργων από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης σε δημιουργική γειτνίαση με έργα σύγχρονης τέχνης των καλλιτεχνών Νικόλα Βαμβουκλή, Αιμιλίας Γιαννοπούλου και Μιχάλη Σιφναίου.
Η έκθεση αποτελεί συνεργασία με το Μουσείο Εlgiz, στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης, και εγκαινιάζεται στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης-Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη στις 17 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:30.

Η επιμελητική άποψη διαμορφώνεται με βάση τους δύο άξονες της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης: τους γείτονες και τις οικίες. Δύο αίθουσες συνιστούν ένα συνεχές, ενώ τρεις καλλιτέχνες προσκαλούνται να συνομιλήσουν με έργα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης ως γείτονες-στην-τέχνη. Όπερ πρακτικά μεθερμηνευόμενον: δύο γειτονικές αίθουσες, μία δύσκολη σχέση. Η πρώτη αίθουσα αναδεικνύει έργα της μόνιμης συλλογής και υπενθυμίζει το σταθερό χαρακτήρα του χώρου. Η δεύτερη αίθουσα δομείται με την αντιθετική λογική γεμάτο σπίτι-άδειο σπίτι, παρουσία-απουσία. Η στηριζόμενη σε μία horror vacui αντίληψη του χώρου εγκατάσταση του Βαμβουκλή παρουσιάζεται σε σχέση παράθεσης με κελύφη ανθρώπινης παρουσίας και παλαιότερα σύμβολα της οικίας-ως-κατοικίας: αποτοιχισμένες ντουλάπες (Σιφναίος) και γαμήλια στέφανα ειρωνικά τοποθετημένα σε μία λειψανοθήκη (Γιαννοπούλου).

Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη
Αδραμυτίου 46, Μυτιλήνη

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-14.30 & 19.00-22.00

Photocredits:
Νικόλας Βαμβουκλής, Δίδεται ένας τοίχος, τι συμβαίνει πίσω του?, 2017
Αιμιλία Γιαννοπούλου, La maison morte, 2017

Mιχάλης Σιφναίος, Sleep with the artist #1, 2014-σήμερα