Προς δύο “φάσεις” η αναθεώρηση του Καλλικράτη- Ούτε λόγος για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου

Ελέω Μνημονίου..., προς δύο “φάσεις” η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του “Καλλικράτη”.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση των Περιφερειαρχών, με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου παρότι το κύριο ζήτημα ήταν τα οικονομικά των ΟΤΑ Δεύτερου βαθμού, η συζήτηση γρήγορα “πήγε” στην αναθεώρηση του “Καλλικράτη”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr, η πρώτη φάση, που αφορά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017, ενώ η δεύτερη φάση - που έχει και οικονομικό αντικείμενο - “πηγαίνει” για μετά τον Αύγουστο του 2018 και την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η αρμόδια ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, προσανατολίζεται έως τα τέλη του 2017 - με πιθανό μήνα τον Νοέμβριο - να έχει καταρτίσει προσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και εφαρμογή της απλής αναλογικής. Σε αυτό το προσχέδιο, ενδέχεται να ενταχθεί και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις Περιφέρειες, με τις πρώτες να διατηρούν αρμοδιότητες που αφορούν στον “σκληρό πυρήνα” του Συντάγματος, δηλαδή στην διαχείριση δασών και υδάτων.

Για το ζήτημα των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης γενικότερα και των Περιφερειών ειδικότερα, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών “κινήθηκε” σε “ρυθμούς” Μνημονίου… Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προσδιόρισε τη συζήτηση για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και η χώρα ολοκληρώνει το 3ο Μνημόνιο. ,

Συνεπώς, μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν οικονομικό αντικείμενο θα “περιμένουν” έως την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Άλλωστε, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εξερχόμενος της σύσκεψης δήλωσε για το θέμα, μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε μέσα σε ποιο πλαίσιο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, υπάρχουν περιοριστικές πολιτικές στη χώρα που προσδιορίζουν τα όρια των δυνατοτήτων μας». Ωστόσο, εν όψει της κατάρτισης του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2018, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε: «…Θα ήταν προφανώς παράλογο αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης».

Πηγή epoli.gr