Καταστροφική η πιθανή απαγόρευση τουρκικών πλοίων προς τα νησιά του Αιγαίου δηλώνουν οι τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μετά την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού ναυτιλίας, μεταφορών και επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν για άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών και από 12 Οκτωβρίου για απαγόρευση των  δρομολογίων από τα τουρκικά λιμάνια προς τα Ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επικοινώνησε άμεσα με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπου και μετέφερε την αγωνία των τουριστικών πρακτόρων και των άλλων τουριστικών φορέων της Λέσβου. «Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πολλά τουρκικά σκάφη παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ενώ εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο και αρκετά παράνομα τουρκικά τουριστικά σκάφη. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και τα πλοία να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας» τονίζει σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο κ. Χατζηκυριάκος, ενώ σπεύδει να δηλώσει ότι «η Τουρκική αγορά ήταν μια από τις πιο δυνατές για το νησί της Λέσβου και φέτος ενίσχυσε σημαντικά τον τουρισμό μας. Οι τούρκοι συνάδελφοι μας έμειναν έκπληκτοι από αυτή την απόφαση υπάρχει αναταραχή και στα νησιά, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση».

Στη Σάμο ήδη Έλληνας πλοιοκτήτης, όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συνεχίσει τα δρομολόγια προς την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου Δημήτρης Κασμιρλής, μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, τόνισε ότι: «αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και πίεσης προς την Ελληνική πλευρά, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση γιατί δεν συμφέρει και τους ίδιους τους Τούρκους καθώς η οικονομία πολλών παραλιακών πόλεων στηρίζεται σ’ αυτή την συνεργασία».

Ο κ. Κασμιρλής αναφέρει ότι αν τελικά ισχύσει μια τέτοια απόφαση θα υπάρξει πρόβλημα στη Σάμο καθώς η τουρκική αγορά ήταν ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη, όμως θα πρέπει να επενδύσουμε και σε άλλες αγορές, δεν θα πρέπει να στηριχθούμε μόνο στην Τουρκία γιατί είναι απρόβλεπτη».


Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Αναστασία Σπυριδάκη