Ημερίδα για τους βιότοπους της Λέσβου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με θέμα «Στη ρότα των πουλιών- Μια εκπαιδευτική έρευνα για τους βιότοπους της Λέσβου»


Ο Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η Διεύθυνση Δευτ/θμιας Εκ/σης Β΄ Αθήνας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής διοργανώνουν ημερίδα για τους βιότοπους της Λέσβου με θέμα «Στη ρότα των πουλιών- Μια εκπαιδευτική έρευνα για τους βιότοπους της Λέσβου», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από 9.00΄ έως 15.00΄.

Η πρωτοτυπία της Ημερίδας, που εγγράφεται στην προοπτική ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία, είναι η προβολή των βιότοπων της Λέσβου μέσα από την ομαδική έρευνα, ζωντανή παρατήρηση και καταγραφή των πουλιών από μαθητές 4 σχολείων του νησιού και 4 της Αθήνας.

Έτσι οι μαθητές του του ΕΠΑΛ Καλλονής, του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης, του Λυκείου Πολιχνίτου και του Λυκείου Άντισσας με την καθοδήγηση της υπευθύνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής ενημέρωσης Καλλονής Ελένης Γαληνού έχουν ήδη από τον Απρίλιο ξεκινήσει την έρευνα πεδίου: δηλαδή πήγαν σε διαφορετικά σημεία με υγρότοπους, ανάλογα με το περιβάλλον τους, όπου παρατήρησαν και βιντεοσκόπησαν τα πουλιά που την άνοιξη μεταναστεύουν στο νησί μας, όπως ο μαυροπελαργός και ο κρυπτοτσικνιάς, ο καλαμοκανάς και το φοινικόπτερο/φλαμίνγκο, η αβοκέτα και το νανογλάρονο, και τέλος το σμυρνοτσίχλονο και φρυγανοτσίχλονο.

Από την άλλη μαθητές 4 σχολείων της Δευτ/θμιας Διεύθυνσης Β΄ Αθήνας, του 1ου, 2ου, 5ου Λυκείων Χαλανδρίου και 4ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής, ασχολούνται αντίστοιχα και συμπληρωματικά με τις ομάδες των σχολείων της Λέσβου με το θέμα της μετανάστευσης μέσα από βιβλιογραφική έρευνα.
Όλα τα λύκεια θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στη διάρκεια της Ημερίδας.

Σκοπός της Ημερίδας είναι να μεταδοθεί μέσα απ’ την περιβαλλοντική έρευνα των μαθητών η γνώση για την άγρια φύση και τους υγρότοπους της Λέσβου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν σπάνια είδη πουλιών.

Πράγματι η γεωγραφική θέση της Λέσβου ανάμεσα σε δύο ηπείρους της δίνει το προνόμιο να βρίσκεται πάνω στον μεταναστευτικό δρόμο εκατομμυρίων πουλιών.

 Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τον Πευκοτσοπανάκο, που δεν συναντάται πουθενά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και το Σμυρνοτσίχλονο που την άνοιξη έρχεται μόνο στη Λέσβο και τη Χίο. Υπάρχουν βέβαια και εκατοντάδες άλλα είδη πουλιών που μένουν μόνιμα στο νησί ή έρχονται να περάσουν τον χειμώνα ή απλά περνούν κατά την περίοδο της μετανάστευσης.

Έχοντας τη γνώση ως εφόδιο τα νέα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να διερευνήσουν τους τρόπους προστασίας του ιδιαίτερου αυτού περιβάλλοντος άγριας φύσης. Θα περιφρουρήσουν την φυσική κληρονομιά τους, θα αναλάβουν οι ίδιοι με ευθύνη να διαχειριστούν τους σπάνιους φυσικούς πόρους του νησιού τους. Γιατί είναι βέβαιο ότι η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από τη σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί παρατηρητές πουλιών έχουν αντιληφθεί τη μοναδικότητα του νησιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μορφή οικοτουρισμού ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία.

Αυτή η τόνωση της τοπικής οικονομίας έχει οδηγήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος των κατοίκων της Λέσβου για τα πουλιά και στη θέλησή τους να προστατέψουν με κάθε δυνατό τρόπο το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους, ώστε να παραμείνει ελκυστικό στους επισκέπτες- παρατηρητές των πουλιών.

Στην Ημερίδα θα πάρουν μέρος ο φωτογράφος άγριας φύσης Χρήστος Βλάχος και η υπεύθυνη του Περιβαλλοντικού Κέντρου ενημέρωσης Καλλονής Ελένη Γαληνού. Επίσης οι σύλλογοι Αγίας Παρασκευής, Άγρας και Πολιχνίτου Λέσβου.

Χορηγοί της Ημερίδας είναι κυρίως ο Δήμος Λέσβου και ακολουθούν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Ναυτιλιακή εταιρεία Blue Star Ferries και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Δήμος Λέσβου στην προσπάθειά του να συμβάλει γενικότερα στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού του νησιού, και ειδικότερα στη δημιουργία και διάχυση της περιβαλλοντικής εκπαιδευτικής συνείδησης, έρχεται αρωγός στη ενεργοποίηση των μαθητών απέναντι στο περιβάλλον της Λέσβου, και στη μετάδοση της γνώσης για τους βιότοπους του νησιού.

Η Ημερίδα θα προβληθεί και θα καλυφθεί τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά από το ΣΚΑΪ, την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) καθώς και από τοπικά κανάλια και εφημερίδες της Λέσβου.


Επίσης θα παρευρεθούν στην εκδήλωση και θα την τιμήσουν με την παρουσία τους προσωπικότητες από τον πολιτικό κόσμο αλλά και από τον χώρο του πολιτισμού, της περιβαλλοντικής και της εκπαίδευσης