Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς του Χ. Αθανασίου για τα σεισμόπληκτα σχολικά κτήρια της Λέσβου

Δελτίο Τύπου


Μετά την κατάθεση σχετικής αναφοράς προς τον Υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, επαναφέρει το θέμα της προσωρινής στέγασης των μαθητών των σχολικών μονάδων του νησιού μας που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου, με Ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς (Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών).

Ο μη επαρκής αριθμός και η καθυστέρηση στη διαδικασία παραχώρησης των λυόμενων αιθουσών, απαραίτητων για την προσωρινή στέγαση των μαθητών, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των διαδικασιών επισκευής των σχολικών κτιρίων και την έλλειψη έκτακτης χρηματοδότησης προς το Δήμο Λέσβου επιτείνουν την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας του νησιού μας καθώς, λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς και πού θα λειτουργήσουν τα εν λόγω σχολεία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Μυτιλήνη, 08/09/2017
Ερώτηση
Προς :
τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου
τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη
τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη

Κύριοι Υπουργοί,

Αν και απομένουν λίγες μέρες πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Λέσβου, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου, δεν έχει ακόμα επιλυθεί.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπαλλήλων των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ (ΚΤ.ΥΠ) καθώς και των μηχανικών του Δήμου Λέσβου,  τα σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα είναι:

Το Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου
Το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου      
Το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Πολιχνίτου
Το Νηπιαγωγείο Τρύγονα    
Το Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς

Από το Δήμο Λέσβου ζητήθηκε η παραχώρηση λυόμενων αιθουσών που θα στεγάσουν προσωρινά τους μαθητές των σχολικών μονάδων που κρίθηκαν ακατάλληλες. Εντούτοις, η διαδικασία παραχώρησης καθυστέρησε με αποτέλεσμα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι λυόμενες αίθουσες να μην έχουν τοποθετηθεί επιτείνοντας την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας καθώς δεν γνωρίζουμε πώς και πού θα λειτουργήσουν τα εν λόγω σχολεία. Επιπλέον αναστάτωση έχει προκαλέσει και η απόφαση για απογευματινή λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου και η δυσκολία στέγασης των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου αφού πρόκειται για πολυπληθείς σχολικές μονάδες για τις οποίες δεν έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Λέσβου ο απαραίτητος αριθμός λυόμενων αιθουσών.

Πέραν αυτών, για τα περίπου 40 σχολεία του Δήμου Λέσβου τα οποία χαρακτηρίστηκαν ‘Β’ (δηλαδή με μικρές ή μεγαλύτερες υλικές ζημιές), δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία μέριμνα για έκτακτη χρηματοδότηση προς το Δήμο Λέσβου καθώς και τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές. Η ισχνή τακτική επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών δεν επαρκεί για να καλύψει συνολικά τις ανάγκες των 174 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου, πολλώ δε μάλλον να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες επισκευής των σχολικών κτιρίων λόγω του σεισμού.  

Ενόψει αυτών, ο Δήμος Λέσβου θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους για την κάλυψη ορισμένων εκ των ανωτέρω εκτάκτων αναγκών, με αποτέλεσμα όμως να στερήσει  από τους πολύπαθους πολίτες του νησιού μας (σεισμόπληκτους, κ.α) σημαντικές παροχές και δραστηριότητες.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί

Προτίθεσθε να ξεκινήσετε άμεσα τις μελέτες και τις εργασίες αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων του Δήμου Λέσβου, που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου;

Προτίθεσθε  να δώσετε εντολή για άμεση διάθεση επιπλέον λυόμενων αιθουσών στο Δήμο Λέσβου για την επαρκή στέγαση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Πλωμαρίου (1ο) και Πολιχνίτου;

Προτίθεσθε να εγκρίνετε την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Λέσβου, και κατ΄ επέκταση των Σχολικών Επιτροπών του, ώστε να προβούν άμεσα στις εργασίες αποκατάστασης των  ζημιών που προκλήθηκαν στα Σχολικά κτίρια του Δήμου λόγω του σεισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαράλαμπος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Βουλευτής Λέσβου