Αγωνιστική Παρέμβαση «ΠΥΣΔΕ Λέσβου – Ιστορία μου, αμαρτία μου»

Ανακοίνωση από την Αγωνιστική Παρέμβαση Λέσβου (Ανεξάρτητοι καθηγητές Δ.Ε Λέσβου


Όλοι οι συνάδελφοι παρακολουθήσαμε πραγματικά με κομμένη την ανάσα τις φετινές τοποθετήσεις που έκανε το ΠΥΣΔΕ Λέσβου αφού φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ με την προθεσμία μιάμισης ώρας που δόθηκε στους συναδέλφους για να κάνουν αίτηση απόσπασης και τοποθέτησης.

Για ακόμα μια χρονιά τα κενά δεν αναρτήθηκαν με τις αναλυτικές ώρες του κάθε σχολείου για κάθε ειδικότητα, παρόλο που οι αναθέσεις μαθημάτων έγιναν από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων.

Φέτος επίσης έγιναν τοποθετήσεις με αδιαφανή κριτήρια και σε κάποιες περιπτώσεις κραυγαλέες παρατυπίες που λύθηκαν μέχρι και με εξώδικα ή δεν λύθηκαν και παίρνουν τη δικαστική οδό.

Οι διαθέσεις στην πρωτοβάθμια γίνονται για άλλη μία χρονιά με διαδικασίες θολές από τις οποίες αποκλείεται ουσιαστικά η συμμετοχή των συναδέλφων με δεύτερο φετινό ρεκόρ προθεσμίας μίας ώρας για τις αιτήσεις των συναδέλφων.

Οι τοποθετήσεις αναπληρωτών βγήκαν αλλά ανακοινώθηκαν αρχικά μόνο στα προσωπικά μέηλ των συναδέλφων, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να ελέγξει, είτε αναπληρωτής είτε μόνιμος. Μόνο μετά από τη γενική κατακραυγή προέβη η διεύθυνση στη δημοσιοποίησή τους. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο να έχουν δοθεί κενά για τους αναπληρωτές πριν ακόμα τοποθετηθούν οι μόνιμοι συνάδελφοι των ίδιων ειδικοτήτων που προηγούνται βάσει προβλεπόμενης διαδικασίας αλλά και προφανούς λογικής χρονικής αλληλουχίας.

Τα μέχρι στιγμής δείγματα των πεπραγμένων του ΠΥΣΔΕ, μεταξύ των μελών του οποίου έχουν προκύψει σοβαρότατες διαφωνίες, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους συναδέλφους. Ειδικά εφόσον ακολουθεί η διάθεση των συναδέλφων για συμπλήρωση ωραρίου, διαδικασία για την οποία δεν έχει προβλεφθεί καμία ανακοίνωση κενών προκειμένου να γίνουν οι διαθέσεις με διαφάνεια και νόμιμα κριτήρια. Η καινοφανής πρακτική των αδιανόητα σύντομων προθεσμιών και των fast track διαδικασιών δεν είναι παρά μία επιφατική προσπάθεια νομιμοποίησης ενός θολού τοπίου και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τέλος παραμένει το θέμα των κενών της ειδικής αγωγής τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί, γεγονός που αφήνει ένα πεδίο εκμετάλλευσης των συναδέλφων από όποιον γνωρίζει αλλά δε δημοσιοποιεί.

Στη Λέσβο ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διαδικασίες τοποθέτησης δημιουργούν την εντύπωση ότι δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί κανείς αν δεν πάρει πρώτα τηλέφωνο κάποιον (αιρετό, προΪστάμενο) ακόμα κι αν είναι δίκαιο και νόμιμο το αίτημά του. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί ένα είδος άτυπης προσωπικής συνέντευξης, προφανώς παράτυπης κι απαράδεκτης που αφήνει περιθώρια οικοδόμησης πελατειακών σχέσεων μεταξύ των αιρετών και των συναδέλφων.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα, να ενημερώνουν το σωματείο και να δημοσιοποιούν όσες παρατυπίες υποπίπτουν στην αντίληψή τους, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι συνέπεια δύο βασικών παραγόντων:

Της αδυναμίας των μελών του ΠΥΣΔΕ Λέσβου –ελέω σκοπιμότητας ή ανικανότητας μικρή σημασία έχει ως προς το αποτέλεσμα- να ελέγξουν και να εξασφαλίσουν την ομαλότητα στη διεκπεραίωση των υπηρεσιακών ζητημάτων και

των πολιτικών των κυβερνήσεων που οδηγούν σε εξαθλίωση τόσο τους  εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο όσο και το σύνολο της κοινωνίας.